Skocz do zawartości
Jaro79

Raid 0 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 2 dyski w raidzie 0, wolumin 1 TB, komputer normalnie pracowal, po niespodziewanym resecie, zobaczylem komunikat o blednym odczycie dysku, probowlaem clear cmos, przepiolem dyski do innych portow, dalej nic. Kontroler raid wykrywa poprawnie 2 dyski, ale rozmiar macierzy z 1 TB wykryl na 3,5GB. Co zrobić żeby odzyskać dane. Na dysku mam dość ważne dane, częściowo mam zrobiony backup ale niestety tylko częściowo. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest taka zasada, że jak się trzyma ważne rzeczy na dysku to się robi raid 1 a nie 0, albo 0 + dysk na backup ważnych danych <_< . Teraz to będzie problem, bo z tego co wiem jak raid 0 "poleci" to cięęęęężko z niego odzyskać dane (o ile w ogóle się uda).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja caly czas sie zastanawiam sam czy warto inwestowac w RAID. Do dekstopow RAID 0 jest dosc dyskusyjny. Owszem w testach syntetycznych zasuwa ze az zrywa kask. Ale w praktyce czy naprawde warto? Czytajac takie watki dochodze do wniosku ze nie bardzo :) Po to by gra uruchomila sie przy dobrych wiatrach pare sekund szybiej ? A juz napewno jak bym sie zdecydowal na RAID to w zyciu bym nie trzymal na nim waznych rzeczy, tylko system, programy, gry. Dokumenty na pojedynczym dysku, a co wazniejsze na plytki.

A odzyskanie danych z padnietej macierzy jest raczej niemozliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, programy do odzysku wykrywja az 3,5 GB z tej nieszczesnej 1TB macierzy. Odpalilem fdisk pod dosem ale sie wiesza jak tylko probuje cos zrobic na macierzy. NIe wiem czy to wina sektora poczatkowego dysku. Juz chyba nic z tego nie bedzie. Raid jak najbardziej ale z drugim dyskiem na wazne rzeczy. Czlowiek na bledach sie uczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programy zobaczą tylko to, co im "zaprezentuje" kontroler... a jeśli kontroler widzi 3,5 GB zamiast 1 TB to żaden program nie pomoże... przynajmniej nie program typu fdisk, testdisk itp. Teoretycznie da się te dane odzyskać, ale nie wiem na ile "domowymi" sposobami. RAID 0 jest - przynajmniej w teorii - bardzo prostą strukturą. Nie wiadomo tylko na ile "wzbogaconą" przez metadane Twojego kontrolera. Osobiście zacząłbym od kombinacji Linux + dd + jakiś skrypt do odczytywania naprzemiennie stripe'ów z jednego i drugiego dysku. Odpalić to, zgrać parę MB danych po czym podmontować przez loopback i sprawdzić fdisk'iem czy toto posiada normalny MBR. Jeśli tak, to sytuacja jest opanowana - skombinować 1 TB przestrzeni dyskowej, zgrać wszystko, podmontować ... itd...

Panowie z firm typu Ontrack na pewno by coś na ten temat wiedzieli. Jeśli to naprawdę ważne dane a Ty nie czujesz się na siłach do takich operacji jak wcześniej wspomniana, to się do nich odezwij. Może coś poradzą.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, no udało się odzyskać większość danych, jednak sytuacja nie była tak beznadziejna jak na początku się wydawało. Pomógł mi kolega, siedział dobrych pare godzin, ale jakoś dał rade. Jak tylko dowiem się w jaki sposób udało mu się to zrobić, napisze co i jak. :D Pozdrawiam, i dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Nie chce zakładać nowego tematu wiec napisze tutaj. Jestem posiadaczem płyty głownej Asus P5k-e wifi i 2 dyskow WD 320KS i 320AAKS.

Niestety proby stworzenia macierzy raid kończą sie niepowodzeniem. Mianowicie mam następujący problem, gdy w biosie zmieniam parametr IDE na RAID bios nie chce przejść Post-a. W pewnym momencie miałem nawet 4 piski z pcspeakera. Także próby stworzenia macierzy w momencie gdy bios jest ustawiony na IDE magiczne klawisze ctrl + i nie działają. I tu pojawia sie pytanie co robie zle, mam bios 1004. Czy ekran do tworzenia macierzy pojawia sie przed tzw. sprawdzaniem pamięci czy po, niestety mój magiczny samsung 940 MG ma 2 sekundy opóźnienia i nic nie widzę, klawisz pause do niczego sie nie zdaje ponieważ za późno działa tzn zaskakuje po "sprawdzeniu pamięci". Pytałem na privie kilka osób z forum, niestety z marnym skutkiem. Męczę sie z tym od 1 maja. Proszę o wskazówkę. W razie czego napisze ze przeczytałem post Mardoka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz przypadkiem podłaczonego jeszcze jakiegoś dysku?

u mnie system nie przechodził postu gdy ustawiełem raid w biosie i miałem podpiętego jeszcze dodatkowo seageta 7200.10 320gb, z 7200.11 nie ma problemów.

Sprbuj odłaczyc nagrywarke, jak nie masz dodatkowego dysku to odłącz (fizycznie) raz jeden raz drugi z tych co masz mozliwe ze ktorys dysk sie żre z raidem, jesli to to to raczej nic nie poradzisz dopoki nie wyjdzie jakis nowy bios...

Edytowane przez Lucas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie masz przypadkiem podłaczonego jeszcze jakiegoś dysku?

u mnie system nie przechodził postu gdy ustawiełem raid w biosie i miałem podpiętego jeszcze dodatkowo seageta 7200.10 320gb, z 7200.11 nie ma problemów.

Sprbuj odłaczyc nagrywarke, jak nie masz dodatkowego dysku to odłącz (fizycznie) raz jeden raz drugi z tych co masz mozliwe ze ktorys dysk sie żre z raidem, jesli to to to raczej nic nie poradzisz dopoki nie wyjdzie jakis nowy bios...

Możliwe, zaraz to zrobię, odziwo gdy ustawie opcje z ide na raid bios faktycznie sie wiesza, gdy odłączę jeden dysk mogę wejść do biosa , i co tam widzę.. Boot prio 1 raid : dysk , 2 raid dvd rom ?:) ,3 raid Cd rom. Dzieki za poradę , odłączę teraz napędy plyt może poskutkuje, dyski mam tylko 2 wiec nic więcej poza romami nie mam podłączone.

Pozdrawiam

Edytowane przez S@m@rytamin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, zaraz to zrobię, odziwo gdy ustawie opcje z ide na raid bios faktycznie sie wiesza, gdy odłączę jeden dysk mogę wejść do biosa , i co tam widzę.. Boot prio 1 raid : dysk , 2 raid dvd rom ?:) ,3 raid Cd rom. Dzieki za poradę , odłączę teraz napędy plyt może poskutkuje, dyski mam tylko 2 wiec nic więcej poza romami nie mam podłączone.

Pozdrawiam

Odłączenie nic nie dało, dalej nie chce ruszyć, jakieś inne pomysły poza zmiana biosa ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi