Skocz do zawartości
szczepoxx

Pomoc Przy Lga775

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Po pewnym czasie uzytkowania AMD na s939 doszedlem do wniosku, ze nie ma sensu tego trzymac dluzej. Niby wydajnosc starcza ale jednak juz odczuwam ze cosik mi nie wystarcza. Taki pedant wydajnosciowy ze mnie troche :-]

Zamierzam wymienic podzespoly bazowe na nowe, oparte o podstawce LGA775 :)

Poki co bedzie siedzial Dual Core 2160 ale mysle ze w czerwcu lub lipcu bedzie goscil juz E8200 albo E8400.

Teraz: zalozmy ze mam 2160 ktory sie ladnie kreci (powiedzmy taki pewniak) do 3,6GHz 1,5V ... a na nominalnym troche mneij ale tez dobrze.

I chodzi mi teraz glownie o to zeby dobrac do tego procka PLYTE GLOWNA oraz RAM.

Zalezy mi na jak najwiekszym OC klocka - min. 3GHz czyli zeby plyta przynajmniej FSB 333 zrobila.

Myslalem o MSI P35 Neo2 FR albo FIR ... ale jak czytalem o tych zworkach i o tym ze w jakis wyzszych wartosciach FSB wydajnosc pamieci spada na leb to mnie troche podstraszylo.

DRUGIM kandydatem jest ABIT IP35-E, ktorego polecil mi kolega i dodatkowo zachwalal go. Ja znowu czytalem ze niektorzy maja problemy.

Abit jset tanszy nieco ... cena za plyte to od 300zl w DOL!! :)

Jak dla mnie to plyta powinna miec 1xATA, 2xSATAII, zintegrowana k. sieciowa i muzyczna i min. 4xUSB z tylu :)

I KWESTIA RAMU:

Jaki ram do tego zestawu ... moze od razu taki ktory nie bedzie sie gryzl z OC klocka i z przyszly E8x00 i tez OC .

W ramach DDR2 jestem kompletna noga. Moja ramowa wiedza zatrzymala sie na DDR1 :)

cena: najlepiej 200zl lub MNIEJ ...(jak najmniej) :D

Zalezy mi na kazdym zaoszczedzonym groszu gdyz nie tylko komputer jest moim przyjacielem :)

Czytalem wczesniejsze zestawy i niby "ktorej plyty bym nie wybral, to bede zadowolony" ale mimo wszystko moze w moim watku ktos cos dodatkowego dopisze :)

Chcialbym wszystko z APOLLO bo mam oddzial w Rzeszowie ... ale obawiam sie ze Abit jest niedostepny :(

A i jeszce kwestia czy jest sens placic za DualCore 3,6GHz ->1,5V wiecej ??

Albo jakie jest prawdopodobienstwo ze NOWY klocek nie pojdzie na min. 3GHz ... i jakie jest prawdop. ze pojdzie wiecej niz 3GHz. ;)

Dziekuje z gory za podpowiedzi co do wyboru :)

Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez szczepoxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi