Skocz do zawartości
Shark19

Zestaw Komputerowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W maju zamierzam złożyć nowy zestaw komputerowy. Mój obecny ma już 5 lat i jest mocno wysłużony.

Priorytety : Wysoka wydajność aplikacyjna, cisza i energooszczędność

Zestaw będzie mi służył przez dłuższy czas (minimum 3-4 lata). Od dłuższego czasu nie gram w gry, PC używam do pracy i nauki.

Nastawiłem się na zakup takiego zestawu który spełnia zadane kryteria:

Core 2 Duo E7200

2GB DDR2-800 (2x1GB)

HDD 320GB Samsung F1 (322HJ).

Zasilacz Seasonic S12-II 330W

Klawiatura Logitech Ultra X Flat

Inne elementy: nagrywarka DVD, obudowa, mysz...

Problem w tym że długo już szukam odpowiedniej płyty głownej dla tego zestawu, i nie mogę znaleźć.

Pod uwagę brałem wyłącznie płyty ze zintegrowanym układem graficznym oraz złączem DVI ( dobrze jeżeli tez HDMI). Niestety nie widzę nic sensownego.

Z drugiej strony czekam na nowe chipsety nForce (DX10+ kodek HD jak w AMD 780G), ale ich premiera co chwile jest przekładana na później... Do chipsetów z grafikami Intela, nie mam zaufania. W dodatku płyty z G35 i złączami DVI/HDMI kosztują ponad 400zł, a ja na płytę chcę wydać do 250-300zł

Pod uwagę brałem Gigabyte GA-73PVM-S2H - ale nie obsługuje Dual DDR i ma tylko 2 gniazda na pamięci. W dodatku marne możliwości OC.

Znalazłem też ASUS P5N-EM HDMI. Ale nie ma o niej opinii, ani testów, więc nie wiem co oferuje. W dodatku jest słabo dostępna.

Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniej płyty głównej ze zintegrowanym układem graficznym. Zależy mi na tym żeby w potrzebie tego Core 2 puścić na około 3.5GHz, więc płyta nie może być kompletnym zerem w kwestii OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam nie idzie.... Pewnie że idzie.

Możesz wziąc normalną płytę i dokupić do tego jakąs słabą grafike (która i tak będzie dużo lepsza niż jakaś integra).

Np polecany tutaj często gigabyte GA-P31-DS3L (chyba ten??) i do tego radeon hd3450, cicho, wydajnie i z mozliwościami OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo cisza, albo oc. W parze to nie bardzo idzie, zwłaszcza przy ograniczonym budżecie.

Idzie idzie.

Tryb normalny - cisza. Procek skręcony na 2.0GHz lub mniej i Vocore poniżej 1.1V chłodzony pasywnie jakąś Ninją. Idealnie do pracy aplikacyjnej.

Jak potrzeba będzie dużej wydajności, np aby przekodować pare filmów, to wystarczy zakręcić wentylatorem na Ninji...

NeoMagNeT - zastanawiałem się nad tym, ale

Powód nr 1) Będzie żarło więcej prądu niż integra

Powód nr 2) Wyjdzie drożej niż 300 zł które chce dać na płytę z integrą. Sama płyta o jakości sensownej to ok 300zł. Do tego np. 8500GT i wychodzi ponad 500zł.

Te nowe nForce z DX10 nie są takie złe, mają 1100-1200 pkt w 3D Marku 06. Tylko kiedy one wyjdą wreszcie w wersji na Intela.

PS. Niech AMD zrobi 780G na platformę Intela... :D

Edytowane przez Shark19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idzie idzie.

Tryb normalny - cisza. Procek skręcony na 2.0GHz lub mniej i Vocore poniżej 1.1V chłodzony pasywnie jakąś Ninją. Idealnie do pracy aplikacyjnej.

Jak potrzeba będzie dużej wydajności, np aby przekodować pare filmów, to wystarczy zakręcić wentylatorem na Ninji...

NeoMagNeT - zastanawiałem się nad tym, ale

Powód nr 1) Będzie żarło więcej prądu niż integra

Powód nr 2) Wyjdzie drożej niż 300 zł które chce dać na płytę z integrą. Sama płyta o jakości sensownej to ok 300zł. Do tego np. 8500GT i wychodzi ponad 500zł.

Te nowe nForce z DX10 nie są takie złe, mają 1100-1200 pkt w 3D Marku 06. Tylko kiedy one wyjdą wreszcie w wersji na Intela.

PS. Niech AMD zrobi 780G na platformę Intela... :D

Karta taka za 118 nie wystarczy ?

http://www.agito.pl/product/33618?bid=40

Trzeba tylko jej zrobić anty OC na 50%.

Do tego najtańsza płyta to za około 230 http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=6561

Ewentualnie z 8 fazami Asus P5k EPU za około 310 http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=11610 lub P5K pro trochę drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta karta która podałeś ma DDRII więc lepiej dopłacić i <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tego co podałem :P

Do tego co potrzebuje Shark19 to lepiej nic nie dopłacać bo nie do gier ma to być, można jakąś tańszą kupić zamiast dopłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD3450 bierze bardzo mało prądu, więc różnicy się nie odczuje, a poza tym robi w 3dm06 chyba jakieś 1700pkt. A integry nv z tego co wiem to tez trochę prądu potrzebują.

No ale ten 7300gt będzie jednak trochę wydajniejszy, ale jak nie będziesz grał ani nic to myślę że radek będzie lepszy. Obsługa HD i duże możliwości OC.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Zainteresował mnie jednak inny model Gigabyte, a dokładniej GA-P35-DS3. Bazuje na pełnym P35 (z ICH9).

To co mi nie pasuje w tej tańszej

- obsługa tylko 4GB ramu - kompa kupuje na 3-4 lata a 4GB chyba włożę od razu bo można mieć za 200zł.

- brak obsługi RAID - nie wykluczam RAIDa w przyszłości

W dodatku P35-DS3 ma 6 fazowane zasilanie procka. Jest wprawdzie 60-70 zł droższa od P-31 DS3L

Co o niej sądzicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi