n30 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Poszukuję dobrego, niesprawiającego problemy tunera tv. Jeśli chodzi o jakoś obrazu to przydała by się chociaż dobra z uwagi na mój monitor (rozdzielczości 1680x1050). Pilot to standard. Tuner będzie podłączony do kablówki. Najbardziej zależy mi na tym żeby tuner nie sprawiał mi żadnych problemów, miał dopracowane sterowniki. Cena? Sam nie wiem, ale około 150 zł, może być także dużo więcej. Jakie modele byście polecili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 (edytowane) Szczerze mowiac nie znajdziesz imho zadnego , ktory ma faktyczine dopracowane stery. Swietnym tunerem jest Expert 2000 , ale z nim sa problemy rozne na roznych konfiguracjach. Niezlym byl hybrydowy Gigabyte , ale jego oprogramowanie to smiech na sali > Power Cinema. Z recenzji mozna wyczytac , ze Compro robi najlepsze tunery , a tymczasem na LAbie czytalem posty userow E650 czyli Hybrydowki i tam tez pisali , ze oprogramowanie to porazka... Znajomy cieszyl sie Hauppaguem , cena cos ponad 300 zl u nas..okazalo sie , ze pod Winda tuner praktycznie nie dziala , pod Linem idealnie...co jest parodia... Tak to wyglada. Moze ktos o Averze cos szepnie , ale mi znajomi odradzali mi swego czasu , jako ze mialy ponoc slaba jakosc obrazu , za to SGJ ma jakiegos pod Viste 64 i swietnie mu dziala , a i obraz jest miodzio bo SGJ zapodawal fotki :| Loterua :| Edytowane 15 Kwietnia 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Expert 2000 jest nawet tani z tego co widzę ~ 100 zł. Zawsze jeśli będzie sprawiał problemy to mogę go zwrócić do 10 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Expert 2000 jest nawet tani z tego co widzę ~ 100 zł. Zawsze jeśli będzie sprawiał problemy to mogę go zwrócić do 10 dni. Przed zakupem lepiej poczytaj o nim na Pure , bo temat istnieje...sam zobaczysz jakie to moze miec problemy. U mnie nie dziala poprawnie nagrywanie , glos po nagraniu ma ze 30% oryginalu a w bonusie jest szum , mozliwe ze to wina kodekow lub mojego starenkiego aureona bo odtwarzany dzwiek bez nagrywanie w czasie olgadania jest idealny. Poczytaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Ja mam i uzywam Leadtekow: PVR 3000 PVR 2000 Expert PVR 2000H - hybryda i jeszcze jakis AverMedia 2000 Go chyba, ktory idzie na emeryture wlasnie :) Jestem z nich zadowolony, uzywam w sumie tylko do ogladania TV, czasem cos nagram, tak ze jest ok. Uwazaj na hybrydy leadteka, nie warto sie w nie pakowac, jak planujesz tuner do kablowki, zwykly sprawdzony analog i tyle. 2000H ma niedorobione oprogramowanie i drivery, ciezko cos z DVB-T zlapac, choc zasieg i niezla antene mam. Na ostatnich driverach i oprogramowaniu pod XP 32bit wreszcie mi dziala, tzn jak wylacze program to moge go nareszcie wlaczyc jeszcze raz bez restartu systemu :) Expert i PVR 3000 smigaja caly czas bez zadnych takich krzaczkow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 (edytowane) Też zastanawiam się nad zakupem porządnego tunera więc złącze PCI-E i odbiór DVB-T wymagany. Znalazłem LEADTEK WinFast PxDTV2300H - miał już ktoś do czynienia z tym modelem? Jeszcze jest LEADTEK WinFast PxDVR3200H mający sprzętową kompresję (programów analogowych jak mniemam) do mpeg2 - mało użyteczne jeśli weźmiemy pod uwagę że sygnał analogowy będzie wyłączany wcześniej czy później - niemniej jednak opinia odnośnie tego modelu też bardzo mile widziana ;) Edytowane 13 Maja 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 Uwazaj na hybrydy leadteka, nie warto sie w nie pakowac, jak planujesz tuner do kablowki, zwykly sprawdzony analog i tyle. 2000H ma niedorobione oprogramowanie i drivery, ciezko cos z DVB-T zlapac, choc zasieg i niezla antene mam. 2000H mial niedorobione drajvery , a takze PVR do kontrolowania. Sledze jednak ten tuner jak i forum jemu poswiecone i nie kazdy ma problem , a odkad jest nowy PVR2 to i nie ma wiekszosci problemow. W temacie DVBT. To nie wina tunera , bo w Szwecji czy Australii bez problemow odbieraja , a wina tego jak sie u nas nadaje. Sam we Wroclawiu lapalem 1 kanal DVBT na hybrydowym Gigabyte , znajomy na tym samym w Wawie mial tez bardzo malo kanalow , nie pamietam ile , do tego poza centrum mial lepszy sygnal niz w samej Wawie... Nie kazde miasto tez nadaje w DVBT. Też zastanawiam się nad zakupem porządnego tunera więc złącze PCI-E i odbiór DVB-T wymagany. Znalazłem LEADTEK WinFast PxDTV2300H - miał już ktoś do czynienia z tym modelem? 2300H byl recenzowany http://www.bjorn3d.com/read.php?cID=1239 , to jest nowosc wiec wiele nie znajdziesz. sam mam uraz do czipsetow Philipsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 AVerMedia AVerTV Hybrid Speedy PCI-E - kolejny delikwent spełniający wymagania (PCI-E, DVB-T + analogowa TV i radio) Na razie tak będę wydłubywał te modele bo jest ich niewiele i jak ktoś posiada to niech napisze czy nie ma ochoty np. ... wywalić za okno itp. ;P ps. Firekage ... na czym polegają problemy z Philips ? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 A jaki byscie polecili tunerek zewnetrzny, zeby nie bylo trzeba odpalac kompa do ogladania tv? :> najlepiej jakby puszczal sygnal przez composite albo s-video, wtedy normalnie powinien mi PiP dzialac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 13 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2008 (edytowane) ps. Firekage ... na czym polegają problemy z Philips ? ;) Tuner u mnie to mus , jako zastepca TV.... Problemy? Moze nie tyle problemy co "jakosc odbioru". Mialem hybrydowke na tym , SAA7xxx i to wlasnie ich sprzet. Radio nie dzialalo poprawnie we Wroclawiu. Szumy , trzaski i w sumie funkcja , ktora nie byla uzyteczna. Podpinalem nawet antene dodatkowa do niego , wzmocnienie 18dB i nic to nie dawalo , tymczasem Leadteki czy Compro na antenie kabelkowej/standardowej-miedziana zylka , odbieraja bez problemow. Dodatkowo dziwny patent mialem z nim jesli idzie o sam TV. Jesli odbieral mi TV4 to nie odbieraly mi zadne inne. Jesli zlapalem TVP2 to...nie odbieral mi TV4 itd. Mozliwe , ze to po prostu kwestia durnego oprogramowanie , nie samego Philipsa , ale ten tuner byl na nim , a jakosc odbioru zalezy od ukladow , filtrow , a nie oprogramowania. Dlatego na nowego Leadteka patrze z przymrozeniem oka :| Tamten moj byl na Philipsie i radio odbieralo tak , a nie inaczej. Idzie tutaj zapewne o sile sygnalu , bo ten moj tuner ma inna osoba , z Wawy i u niej radio na Linuxie odbiera poprawnie , na Windowsie u mnie bylo tragicznie. Aha , zapomnialbym. Antena , ktora podlaczalem do niego to zwykla balkonowka , obraz stacji TV tez jednak pozostawial u mnie wiele do zyczenia nie tyle przez fakt zaszumienia czy cos (tego nie bylo) , ale przez ten idiotyczny patent z odbieraniem stacji , raz tej a raz tamtej. Do tego najwieksza zauwazona wada ukladu Philipsa jest czas strojenia tunera. Masakra to malo powiedziane. Skan trwa i trwa , pare razy i idzie zasnac...Nie pamietam dokladnego czasu , ale jesli w Leadteku sa sekundy na calym pasmie (bodajze 20-30 , leadtek chwali sie 23) to na Philipsie trwalo to nawet pare minut...tak samo dla radia. Z tym , ze ja mialem Gigabyte Hybrydowego...moze to jego wina. A jaki byscie polecili tunerek zewnetrzny, zeby nie bylo trzeba odpalac kompa do ogladania tv? :> najlepiej jakby puszczal sygnal przez composite albo s-video, wtedy normalnie powinien mi PiP dzialac ;) Szukaj na Labie FPPFan , FPP_Fan , taki nick. Recenzowal Avera 9 cos tam , wlasnie takiego zewnetrznego. Edytowane 13 Maja 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 30 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2008 compro E500 - generalnie ok - wiecej w innym topiku o tunerach na tym forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...