SACZI Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (po raz kolejny ... ) Witam Proszę o poradę w doborze płyty głównej pod platformy AM2 oraz S775. Podaję dwie platformy, ponieważ wybór konkretnej uzależniony bedzie od budżetu. W przypadku platformy AMD współpracował bedzie A64 X2 4200-5000+, a w Intelu jakiś C2D 6xxx. Wymagania to przede wszystkim stabilność płyty i jej niezawodność (absolutnie żadnego podkręcania nie będzie; sprzęt do firmy). Konsultowałem się ze sprzedawcami Apollo, którzy polecili mi płyty Asus'a (M2N-E dla AMD i P5K PRO dla Intela). Czytając fora, można się dowiedzieć, że Asus obecnie jest strasznie awaryjny. Alternatywnie plecany jest Gigabyte, ale nie podaję modelu, bo go nie znam. Do powyższego zestawu zasilacz Chieftec GPS-400AA-101A 400W 120mm. Jak wygląda jego aktualnie awaryjność powyższego Chiefteca? Czy obudowy Modecom z seryjnie montowanymi zasilaczami są godne zaufania z takim zestawem? Osobiście przychylam się do platformy AMD (ale nie przekreślam Intela). To komputer biurowy, ale pracował będzie na nim również Auto Cad więc wymagania dla procka i grafy właściwie żadne. Z góry dzięki za pomoc. PS Poczytałem trochę forum i dowiedziałem sie, ze polecany jest Gigabyte GA-P31-DS3L IP31 s775. OK, cena i płyta są w porządku, ale może jeszcze coś innego pod 775? Proszę również o propozycję płyty pod AM2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 p31 ds3l jest spoko. Jak masz więcej kasy to weź p35-ds3 lub ds3l. Pod am2 niestety ci nie doradzę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Odrzuc zamiar zakupu dwujajowca E6xxx bo to nieoplacalne, albo E2xxx lub odrazu E8xxx, przy czym quad E6600 tez jest dobrym nawet w tej chwili wyborem, ale quad. Z oszczednosci uzyskanych z rezygnacji z zakupu E6xxx moze sz dolozyc do calkiem idealnej podstawy w postaci DFI LP DK P35 T2R. lub troche tanszej ale tak samo dobrej DFI Blood Iron T2RL. Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez marecki48 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 quad E6600 Chciałeś powiedzieć q6600 d:X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 p31 ds3l jest spoko. Jak masz więcej kasy to weź p35-ds3 lub ds3l. Pod am2 niestety ci nie doradzę ;)250 PLN też przejdzie, tylko zastanawiam się czym różnić będą się te płyty w komuterze? Te na P35 są szybsze, stabilniejsze, mniej problemów bedą sprawiać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki48 Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Chciałeś powiedzieć q6600 d:X oczywiscie moja gafa :unsure: , co do tematu, zaoszczedzilem Ci przynajmniej 275zl w przypadku gdybys bral E2160, wiec spokojnie bierz tego BLood Irona, nie musisz dziekowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mane Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Skoro tyle zaoszczedzone to moze warto pomyslec o DFI LP DK P35 T2R :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graczuuu Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Ja bym sie jeszcze zastanowil nad abitem ip-35-e, dobra plytka za niewielkie pieniadze lub troche starszy brat ip-35 (bez e). Gigabyte - ostatnio 2 kompy zlozylem z nimi (jedna p35-ds3l a drugi p31) moim znajomym i tez bezproblemowo :) Ale skoro komputer nie bedzie zylowany to po prostu bralbym opcje "ktora plyta tansza" :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...