Skocz do zawartości
SACZI

Dobór Płyty Głównej

Rekomendowane odpowiedzi

(po raz kolejny ... )

Witam

Proszę o poradę w doborze płyty głównej pod platformy AM2 oraz S775.

Podaję dwie platformy, ponieważ wybór konkretnej uzależniony bedzie od budżetu.

W przypadku platformy AMD współpracował bedzie A64 X2 4200-5000+, a w Intelu jakiś C2D 6xxx.

Wymagania to przede wszystkim stabilność płyty i jej niezawodność (absolutnie żadnego podkręcania nie będzie; sprzęt do firmy).

Konsultowałem się ze sprzedawcami Apollo, którzy polecili mi płyty Asus'a (M2N-E dla AMD i P5K PRO dla Intela).

Czytając fora, można się dowiedzieć, że Asus obecnie jest strasznie awaryjny.

Alternatywnie plecany jest Gigabyte, ale nie podaję modelu, bo go nie znam.

Do powyższego zestawu zasilacz Chieftec GPS-400AA-101A 400W 120mm.

Jak wygląda jego aktualnie awaryjność powyższego Chiefteca?

Czy obudowy Modecom z seryjnie montowanymi zasilaczami są godne zaufania z takim zestawem?

Osobiście przychylam się do platformy AMD (ale nie przekreślam Intela).

To komputer biurowy, ale pracował będzie na nim również Auto Cad więc wymagania dla procka i grafy właściwie żadne.

Z góry dzięki za pomoc.

PS

Poczytałem trochę forum i dowiedziałem sie, ze polecany jest Gigabyte GA-P31-DS3L IP31 s775.

OK, cena i płyta są w porządku, ale może jeszcze coś innego pod 775?

Proszę również o propozycję płyty pod AM2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odrzuc zamiar zakupu dwujajowca E6xxx bo to nieoplacalne, albo E2xxx lub odrazu E8xxx, przy czym quad E6600 tez jest dobrym nawet w tej chwili wyborem, ale quad. Z oszczednosci uzyskanych z rezygnacji z zakupu E6xxx moze sz dolozyc do calkiem idealnej podstawy w postaci DFI LP DK P35 T2R. lub troche tanszej ale tak samo dobrej DFI Blood Iron T2RL.

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p31 ds3l jest spoko. Jak masz więcej kasy to weź p35-ds3 lub ds3l. Pod am2 niestety ci nie doradzę ;)

250 PLN też przejdzie, tylko zastanawiam się czym różnić będą się te płyty w komuterze?

Te na P35 są szybsze, stabilniejsze, mniej problemów bedą sprawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym sie jeszcze zastanowil nad abitem ip-35-e, dobra plytka za niewielkie pieniadze lub troche starszy brat ip-35 (bez e).

Gigabyte - ostatnio 2 kompy zlozylem z nimi (jedna p35-ds3l a drugi p31) moim znajomym i tez bezproblemowo :)

Ale skoro komputer nie bedzie zylowany to po prostu bralbym opcje "ktora plyta tansza" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi