Neo_x Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 (edytowane) Siema. Mam taki problem.. jako ze pierwszy raz mam do czynienia z maciem to nie wiem jak postawic na nim system. Chce wywalic Mac os x 10.3.9 i zainstalowac 10.4 Tiger bo widze ze tu system jest zawalony z kazdej strony. Jest to macintosh g4. Wyczytalem, zeby odpalic botowanie z plytki cd to nalezy komputer odpalac z wcisnietym klawiszem C.. jednak cos to nie bardzo dziala. Kiedy OS sie odpali to dopiero wtedy odpala sie plytka i opcja instalacji tyle ze na system zalozone jest haselko ktorego nie znam... i gdy klikam na instalacje nowego systemu to wyskakuje pytanko o haslo... bez hasla nie idzie przeinstalowac mac os x-a. Jako ze komputer dostalem za free.. wlacznie z monitorem i myszka to chcialbym go zrobic i dac do pokoju matce do przegladania www. Mogl by mi ktos pomoc? EDIT: mam juz czysty dysk... teraz jak zbotowac plyte z mac os x? o_O Edytowane 16 Kwietnia 2008 przez Neo_x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jenot Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 (edytowane) Siema. Mam taki problem.. jako ze pierwszy raz mam do czynienia z maciem to nie wiem jak postawic na nim system. Chce wywalic Mac os x 10.3.9 i zainstalowac 10.4 Tiger bo widze ze tu system jest zawalony z kazdej strony. Jest to macintosh g4. Wyczytalem, zeby odpalic botowanie z plytki cd to nalezy komputer odpalac z wcisnietym klawiszem C.. jednak cos to nie bardzo dziala. Kiedy OS sie odpali to dopiero wtedy odpala sie plytka i opcja instalacji tyle ze na system zalozone jest haselko ktorego nie znam... i gdy klikam na instalacje nowego systemu to wyskakuje pytanko o haslo... bez hasla nie idzie przeinstalowac mac os x-a. Jako ze komputer dostalem za free.. wlacznie z monitorem i myszka to chcialbym go zrobic i dac do pokoju matce do przegladania www. Mogl by mi ktos pomoc? EDIT: mam juz czysty dysk... teraz jak zbotowac plyte z mac os x? o_O Pytanie jakiego masz tigera? Czy wersję Box czy nie. Jeśli box to wciśnięcie "C" przed uruchomieniem maczka i przytrzymanie go powinno załatwić sprawę. A jeśli to nie box tylko cpudrop to niestety nie da rady - to wersja dla konkretnego modelu maca i tylko na takim się zainstaluje. Upgrade też już nie pójdzie bo napisałeś że 10.3 zaorałeś. Edytowane 17 Kwietnia 2008 przez Jenot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...