stasimon Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Witam Zamierzam zmodernizować swojego starego kompa (AthlonXP/512MB/Randeon9600), nie zależy mi na jakimś super kompie i podkręcaniu go! Dla zbadania procesorów jakie są na rynku wszedłem na stronę komputronika. W dziale procesorów AMD znalazłem dwa różne rodzaje procków które mnie interesują: Athlon X2 Dual-Core i Athlon 64 X2 Dual-Core Czym one się różnią? Ten drugi to procesor 64 bitowy jak nazwa wskazuje? Z tego co widziałem w opisie Athlon X2 Dual-Core jest 45W a Athlon 64 X2 Dual-Core potrzebuje 65W? Przy równym zegarze, który z nich jest wydajniejszy? Z mojego punktu widzenia ten o niższym poborze prądu jest korzystniejszy, ponieważ do procka chcę dołożyć Randeona HD2600XT + 1 lub 2G ramu (jakiś tani standardowy Good Ram). Nie chcę wymieniać mojego zasilacza - 300W Codegen (firma nie jest najlepsza ale nie zależy mi na podkręcaniu a na markowy drogi zasilacz mnie nie stać aktualnie). pzd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Codegen + X2 +2600XT + 1/2GB RAM? Z tego może wyjść tylko ładne ognisko ;) Kup chociażby Modecoma 350W (nie Feel!) ~ 100zł i będziesz miał spokój. A codegen na śmieci :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kvazi555 Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 te procki sie roznia głownie temperatura jedne 45w a drugi 65w.. wistler nie "moze" tylko bedzie ładne ognisko ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 (edytowane) wistler nie "moze" tylko bedzie ładne ognisko ;]Napisałem 'może', bo sam ze dwa lata temu siedziałem na codim 400W :E Konfig wtedy: A64 @ ~2,7GHz + 1GB RAM + kręcone 76GS + 1DVD-RW + 1CD-RW + 2HDD i wszystko chodziło przez około rok. Potem miałem już dość emocji i kupiłem MC B-) Edytowane 17 Kwietnia 2008 przez wistler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Napisałem 'może', bo sam ze dwa lata temu siedziałem na codim 400W :E Konfig wtedy: A64 @ ~2,7GHz + 1GB RAM + kręcone 76GS + 1DVD-RW + 1CD-RW + 2HDD i wszystko chodziło przez około rok. Potem miałem już dość emocji i kupiłem MC B-) tego sie spodziewalem, ze wszyscy zaczna zaraz ujezdzac na tego Codegena, ze sie spali, itp. jak narazie nie mialem z Codegenem zadnych problemow a mialem tez znajomego w sklepie, ktory pakowal Codegeny do kompow i wrocily mu do sklepu 3 czy 4 padniete, z tym ze padl sam Codegen ale nic nie zabral ze soba... mniejsza z tym... <_< w zasadzie to chcialem wymieniac tez zasilacz ale to dopiero po jakis 3-4 miesiacach przy wymianie calej obudowy... w sumie gdybym musial wymieniac odrazu zasilacz to kupilbym pewnie Randeona HD3650... problemem jest tylko kaska... tak sie zastnawiam czy wogole ten Athlon to dobry procek? kiedys naczytalem sie o problemach w grach na Atkach... i w przypadku modelu 2,3GHz to do jakiego procka Intela mozna go porownac? pzd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 (edytowane) tego sie spodziewalem, ze wszyscy zaczna zaraz ujezdzac na tego Codegena, ze sie spali, itp. jak narazie nie mialem z Codegenem zadnych problemow a mialem tez znajomego w sklepie, ktory pakowal Codegeny do kompow i wrocily mu do sklepu 3 czy 4 padniete, z tym ze padl sam Codegen ale nic nie zabral ze soba... mniejsza z tym... <_< w zasadzie to chcialem wymieniac tez zasilacz ale to dopiero po jakis 3-4 miesiacach przy wymianie calej obudowy... w sumie gdybym musial wymieniac odrazu zasilacz to kupilbym pewnie Randeona HD3650... problemem jest tylko kaska... tak sie zastnawiam czy wogole ten Athlon to dobry procek? kiedys naczytalem sie o problemach w grach na Atkach... i w przypadku modelu 2,3GHz to do jakiego procka Intela mozna go porownac? pzd. Codi niejeden sprzęt zabrał już na drugą stronę, ale zdarzały się 'lepsze' sztuki. Ale przez te 3-4 miesiące wolałbym nie ryzykować :wink: Najlepiej powiedz ile kasy możesz przeznaczyć na uprgade. Wtedy pomyślimy. Procesory porównuj w przedziałach cenowych. Athlony opłaca się jednak teraz brać tylko w budżetowych zestawach. Edytowane 18 Kwietnia 2008 przez wistler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 jako, ze nie posiadam za duzo gotowki ale tez nie mam jakis wielkich oczekiwan w stosunku do kompa, na rozbudowe mialbym tak na max. do 780-800zl (600zl + plyta MSI z prockiem Athlon 1700XP + 512MB + Randeon 9550 + karta sieciowa - za ten sprzet mysle ze z 180-200zl dostane od siostry, dla niej po przesiadce z Celka 366 + 192MB + Riva TNT 16MB to bedzie wypas a ona w gry nie gra) co do plyty glownej mam male wymagania, przynajmniej 3 sloty PCI, obsluga IDE i SATA, 1xCom i 1xFireWire jak juz pisalem nie potrzebuje jakiegos super sprzecicha i nie zalezy mi na jakims super OC, chcialem sobie pograc w nowsze gierki, niekoniecznie na full detalach z AA i filtrowaniem... wypatrzylem sobie cos takiego: Plyta: Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 - ok. 166zl Procek: AMD Athlon X2 Dual-Core 4850e BOX (Socket AM2, 45W) - ok. 258zl lub AMD Athlon 64 X2 5000+ BOX (Socket AM2,65W) - ok. 260zl lub AMD Athlon 64 X2 5000+ BOX (Socket AM2,65W) Black Edition - ok. 265zl ale raczej odpada ze wzgledu na dodatkowy wiatrak ktory musialbym dokupic Pamiec: GoodRam DDR2 2 x 1GB 800MHz CL5 - ok. 115zl Grafa: Radeon 2600 XT Palit 256MB DDR3 2xDVI & TV - ok. 250zl lub Radeon 3650 Asus 256MB DDR3 TOP 2xDVI - ok. 240zl lub Radeon 3650 Sapphire 256MB (DDR3) 2xDVI LiteBOX - ok. 250zl lub Radeon 3650 Asus Silent 512MB DDR3 2xDVI - ok. 280zl bez zasilacza to sie zmieszcze w tej cenie, ewentualnie zasilacz (zreszta jak grafe bym wzial Radka 3650 to juz nie obejdzie sie bez zmiany zasilacza bo 300W to juz za malo bedzie) jak ktos polecal Modecoma: Zasilacz Modecom MC-350ATX 2.0 PFC - ok. 90zl ewentualnie jakies inne propozycje? dodam ze wszystkie ceny bralem z komputronika a to najtanszy sklep nie jest... :) i dlaczego nie brac Modecoma Feela? poza tym nic tanszego pewnie nie znajde? pzd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wistler Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Za 200zł masz już E2xxx, co imo jest lepszym wyborem. Do tego budżetowa płyta na P31/P35, któraś z grafik, którą wymieniłeś + modecom i ramy. Feela nie bierz, bo to prawie jak codi ;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Grafa:(...)grafa: asus 3650 i to nie top tylko zwykły, takie samo pcb i pamięci, praktycznie takie samo OC (bios z top pasuje do zwykłej wersji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svende Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Feela nie bierz, bo to prawie jak codi ;>Feela 3 do zestawów typu warzywo biurowe można brać, ma komplet sprawnych zabezpieczeń i nawet nie rzuca napieciami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2008 czyli bardziej oplaca sie brac Pentium Dual Core 2,4 od tego AMD Athlon X2 Dual-Core 4850e BOX - w sumie roznica tylko 10zl, tylko teraz jaka plyte do tego dolozyc, jak juz wczesniej pisalem przydaloby mi sie zlacze FireWire i minimum 3 sloty PCI... i jak juz wspomnialem na wielkim podkrecaniu mi nie zalezy! najlepiej chyba wszystko z komputronika albo z innego dobrego sklepu bo nie chce w razie awarii wysylac kazda czesc do innego sklepu na gwarancje! czy ten Modecom 350W wystarczy na tego intela + 2GB + Radek 3650 ?? i jeszcze pytanko o tego Radka, lepiej brac wersje 256 czy 512 MB (oczywiscie na DDR3) i lepsza wersja z wiatrakiem czy Silent na samych radiatorach? pzd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) bierz Palita 8600GT Sonic+, ktory zje tego Radka na sniadanie, a po OC to jzu szkoda gadac. mimo, ze to ten sam przedzial cenowy obie karty dzieli roznica klas. http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/...pelny,id,45150/ Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) bierz Palita 8600GT Sonic+, ktory zje tego Radka na sniadanie, a po OC to jzu szkoda gadac. mimo, ze to ten sam przedzial cenowy obie karty dzieli roznica klas.220 a 280 to nie ten sam przedział cenowy, gdyby to było 1220, a 1280 to ok. Poza tym gf wcale nie zjada 3650 (no może poza 3d markami) ;) eot Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 nie wiesz o czym piszesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThermalControl Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 8600GT od Palita kosztuje 200zł i to jest to samo co Sonic+, nie wiem dlaczego ludzie są tacy zapatrzeni na tego Sonica+, który ma trochę szybsze memki co daje 200 pkt w Marku05 (wiem co mówię, bo miałem tą kartę) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 masz racje, ale poza tym Sonic ma w standardzie wyzsze napiecie na GPU co juz na defaulcie daje spore OC. tak czy siak olowkowy vmod jest tak banalnie prosty, ze grzech go nie zrobic. u mnie non Sonic poszedl z 540/1188/1600 -> 742,5/1890/1800 (ROP/Shader/MEM) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 no wlasnie bardziej bylem zdecydowany na tego radka, poniewaz czytalem ze Randeony bardziej wspieraja wyswietlanie filmow HD w porownaniu z kartami Nvidii? czy moze ktos mi poradzic jeszcze, czy procek Pentium Dual Core 2,4 jest od AMD Athlon X2 Dual-Core 4850e (2,5G) jest lepszy i bardziej oplaca sie brac jego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 jasne ze tak. bez wiekszych problemow podciagniesz pentiaka do 3ghz+ radek faktycznie bedzie prezentowal troche mniejsze zuzycie procesora podczas odtwarzania materialow HD, ale w grach do 8600 nie podskoczy (nawet bez OC) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 http://allegro.pl/item348490537_zasilacz_a...0_fvat_wwa.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 W Apollo jest po 79 [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 jeszcze raz o kartach graficznych, bylem zdecydowany na tego Radka 3650 z 256/512MB ale przegladajac neta natknalem sie na pewien sklep w UK (gdzie obecnie przebywam), ktory oferuje Radka 3850 256MB po korzystnej cenie: http://www.novatech.co.uk/novatech/specpage.html?NOV-3850P w przeliczeniu z dostawa wychodzi ok 300zl czyli nie wiele wiecej niz w przypadku zachwalanego 8600GT - czy ta karta jest lepsza? nigdy nie slyszalem wczesniej o "Novatech" jeszcze raz o kartach graficznych, bylem zdecydowany na tego Radka 3650 z 256/512MB ale przegladajac neta natknalem sie na pewien sklep w UK (gdzie obecnie przebywam), ktory oferuje Radka 3850 256MB po korzystnej cenie: http://www.novatech.co.uk/novatech/specpage.html?NOV-3850P w przeliczeniu z dostawa wychodzi ok 300zl czyli nie wiele wiecej niz w przypadku zachwalanego 8600GT - czy ta karta jest lepsza? nigdy nie slyszalem wczesniej o "Novatech" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 (edytowane) karta bedzie duzo lepsza, a co do firmy to wiekszego znaczenia nie widze poniewaz konstrukcja jest referencyjna i rozni sie np. od Asusa czy Sapphire'a jedynie naklejka. jednak nie ryzykowalbym sprowadzania karty z zagranicy, by potem sie z gwarancja nie meczyc, a zeby cos w grafie nie banglało to nie problem. Edytowane 22 Kwietnia 2008 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stasimon Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 sprowadzac specjalnie to tez bym nie sprowadzal ale jeszcze przez najblizsze 2-3 tyg. bede w UK wiec moge bezproblemu kupic... gorzej jak faktycznie cos siadzie to wtedy bedzie problem jak wroce do Polski! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Co do tego intela to zależy jaki model kupisz, bo żeby był wydajniejszy niż AMD to musiałby mieć co najwyżej 200-300mhz mniej. Jak będzie jeszcze mniej to wtedy przegrywa z AMD. A co do grafy to bierz tego hd3850 bo będzie dużo lepszy niż 8600gt. No ale to już będziesz zmuszony kupić modecom mc-350 bo inaczej wszystko pójdzie z dymem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuZeK Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2009 korci mnie ten 4850e... zalezy mi na malym zuzyciu pradu... czy duzo gorszy wydajnosciowo jest od X2 64 lub pentiuma dual-core'a? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kredka Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2009 z budżetowych zasiłek polecam Fortrony z allegro :) a co do procków to xxxxE to takie fabryczne selekty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...