Skocz do zawartości
jojtek88

Zestaw Do Oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie icon_wink.gif

Zwracam się do was z prośbą o ocenę nowego PC którego właśnie chcę kupić.

Procesor-Intel Core2 Quad Q9450 2,66 GHz

Płyta g.-Asus P5N-T Deluxe nVidia nForce 780i SLI

Karta g.-GeForce 9800 GTX EVGA 512MB 2xDVI (PCI-E) SSC

RAM-OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe

Zasilacz-Zasilacz Be-quiet Dark Power P7-PRO-650W

Nie napisałem dysku twardego bo kompletnie nie wiem jaki wybrać.

Chciał bym,że byście ocenili ten zestaw i ewentualnie poprawili.

Pozdrawiam

Przepraszam za dublowanie tematu,ale na poprzednim nie mogłem napisać odpowiedzi ;/

@Tak zestaw ma być SLI i do OC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałbym E8400

Ram Muszki SP+ 2x2GB (taniej wyjdzie )

I ja bym inaczej brał

Płytka P35 Np Asus P5K-E

Do tego Geforce 9800gx2

Zasiłka Jeżeli BQ to 550W

I na prawde super sprzęt.Jeżeli upierasz sie przy SLI to ok ale warto zmienic procesor i ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałbym E8400

Ram Muszki SP+ 2x2GB (taniej wyjdzie )

I ja bym inaczej brał

Płytka P35 Np Asus P5K-E

Do tego Geforce 9800gx2

Zasiłka Jeżeli BQ to 550W

I na prawde super sprzęt.Jeżeli upierasz sie przy SLI to ok ale warto zmienic procesor i ram.

mattis a ja sie tak zapytam... miales kiedys do czynienia ze sprzetem ktory polecasz? ;) ja Cie kiedys posluchalem i teraz mam mega problem z pamieciami :oops: ta plytka niezbyt radzi sobie z kreceniem muszek, a tym bardziej 2x2 gb. Wlasnie na takim konfigu jak wyzej z ramem nie moge wyjsc ponad 900 mhz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z muszkami jeszcze np nie mialem do czynienia.Ja sie opieram na testach z pamieciami użytkownika ddr2.Z Mobo miałem do czynienia i połączone razem z OCZ (które niby sie tak gryzą z asusami i żadnych problemów)

Podbijałeś lekko napięcie ?

Nie spotkałem się z Tym że Muszki sie gryzą z tym asusem i dlatego proponuje taki układ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z muszkami jeszcze np nie mialem do czynienia.Ja sie opieram na testach z pamieciami użytkownika ddr2.Z Mobo miałem do czynienia i połączone razem z OCZ (które niby sie tak gryzą z asusami i żadnych problemów)

Podbijałeś lekko napięcie ?

Nie spotkałem się z Tym że Muszki sie gryzą z tym asusem i dlatego proponuje taki układ.

heh... no wlasnie tak myslalem ;) po to sie proponuje konkretny zestaw, zeby to wszystko dobrze ze soba wspolgralo. Niby dzialaja na tej plytce, ale co to za dzialanie... najtansze kingstony by poszly lepiej. Pozostaje jedynie czekac na nowsze biosy. Zreszta z tego co zauwazylem to proponujesz ludziom takie zestawy od dluzszego czasu ;) Nie jestem dokladnie pewny daty wydania biosu ktory wprowadzal mozliwosc podniesienia trfc powyzej 42, ale wczesniej kupno takiego mixa zupelnie mijalo sie z celem <_<. Z tego co czytalem na forum mushkina, niektorzy desperaci puszczali nawet pamieci 1066mhz na 800 zeby normalnie dzialaly z ta plyta...

btw znasz kogos posiadajacego p5k-e + mushkiny 2x2gb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja patrzylem i takiego tematu nie znalazlem o P5K-E wiec jak byś mógł podać link do tematu.Ja nie jestem wszechwiedzacy i możliwe że sie tak dzieje ale chcialbym poczytać troche.

Bo jeżeli jest wiecej taki przypadków że słąbe OC to wtedy już nie bede doradzał takiego konfigu. Ale nie spotkałem sie z Takimi problemami, na razie tylko w Twoim przypadku.Wiec bede wdzięczny za podanie linku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja patrzylem i takiego tematu nie znalazlem o P5K-E wiec jak byś mógł podać link do tematu.Ja nie jestem wszechwiedzacy i możliwe że sie tak dzieje ale chcialbym poczytać troche.

Bo jeżeli jest wiecej taki przypadków że słąbe OC to wtedy już nie bede doradzał takiego konfigu. Ale nie spotkałem sie z Takimi problemami, na razie tylko w Twoim przypadku.Wiec bede wdzięczny za podanie linku

wiesz... to forum jest calkiem spore, a szukajac rozwiazania problemu siedzialem tam kilka godzin ;) teraz zwyczajnie mi sie nie chce :P Ale mam pomysl: skoro polecasz ta plyte w takiej konfiguracji to moze pokaz mi przynajmniej jedna osobe z p5k-e i mushkinami 2x2gb smigajacymi na 1000 mhz ;) Sam tego coprawda dokonalem, ale tylko za pomoca memseta - w biosie zwyczajnie brakuje opcji Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego wole polecać DFI BloodIron albo DK P35 :wink: Nie twierdzę że Asus p5K-E to złe mobo, wręcz przeciwnie ale widze że z Muszkami jest nieciekawie, lepiej OCZ w takim razie do takiego zestawu bądź czekać aż bios? to naprawi ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mało wiarygodne źrodło ale rozmawiałem z facetem który podkręcał na P5K-E i na Deluxe i poszły ponad 1000Mhz z Biosu.Dokładnie pamieci to Mushkin SP2+ 2x2GB

Wiecie w instrukcji do P5K-E jest spis pamieci zgodnych z tą płytą i tam nie ma ani Muszek ani OCZ ani wielu innych które chodzą.Tak samo z OCZ niby każdy mówił że sie gryzą na dwoch zestawach z P5K-E żadnych problemów.Z Muszkami osobiscie nie wiem, wiec jedynie pozostaje mi zaufać i Tobie i Temu facetowi z którym rozmawiałem.

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli czytałeś ten temat na forum Mushkina to na pewno masz go w historii więc weż poszukaj będę wdzięczny.Bo na razie jestes dla mnie jedynym z Tym błędem.nie spotkałem jeszcze nikogo kto by miał taki problem

A własnie i jeszcze jedno gdzie ja Ci napisałem żebyś brał Muszki? Z tego co wiem to doradzałem Ci OCZ.Pokaż mi temat w którym radze Ci żebyś brał Mushkiny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może mało wiarygodne źrodło ale rozmawiałem z facetem który podkręcał na P5K-E i na Deluxe i poszły ponad 1000Mhz z Biosu.Dokładnie pamieci to Mushkin SP2+ 2x2GB

Kurcze nakreciles mnie tym, ze moze jednak sie da ;) siedze ostro i mecze. Tylko nie wiem czy wyniki beda rzetelne, bo orthos przy pierwszym uruchomieniu mi sie wysypuje za kazdym razem powyzej 900 mhz xD ale po kolejnym wlaczeniu potrafi 2h chodzic bez jakiegokolwiek bledu ;)

btw faktycznie walnalem gafe ;) to piwor polecal mushkiny ( jako bardziej bezproblemowe :D )

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz ja nie jestem pewien czy ten facet mi prawde mówi ale ja aby sie zapytałem go i tak mi powiedział że bez problemu poleciały na ponad 1000Mhz. Prosiłem o screeny no ale on aby testował na P5K-E i nie ma juz tej płyty ale może dać z jakies innej asusowskiej płyty screeny gdzie lecą na ponad 1000Mhz ale to Nas nie ratuje.

Edit:

Ale weż pobaw się w Biosie może coś zle ustawione,zarzuć wieksze napiecie na pamieci, pokombinuj troche, bo skoro temu kolesiowi sie udało to i Tobie musi.Czekam na rezultaty:)

Edytowane przez mattis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale weż pobaw się w Biosie może coś zle ustawione,zarzuć wieksze napiecie na pamieci, pokombinuj troche, bo skoro temu kolesiowi sie udało to i Tobie musi.Czekam na rezultaty:)

Ale ja okolo 30h spedzilem juz na zabawach, szukaniu odpowiedzi po roznych forach itp ;) w biosie chyba wszystkie mozliwe konfiguracje sprawdzalem ;p za kazdym razem troche powyzej 900 mhz orthos sypie bledami ;) jak sie troche bardziej zdenerwuje na te kostki to moze sprobuje napiecia powyzej 2.4v xD pytanie jeszcze pozostaje jak ten twoj znajomy testowal stabilnosc ;] bo spi to i u mnie przechodzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobniesz Orthos

Ustawil Trfc 52-55

.. powiedz mi jeszcze - kiedy to w ogole bylo? ;) i zapytaj znajomego jak ustawil trfc z biosu na 52 ;] bo asus nie ma takiej opcji :unsure:

update: z trfc moge dojechac chyba do 130 ;) ale co 5 ;] a twoj znajomy najprawdopodobniej sciemnia ;] bo jakis miesiac temu jeszcze w ogole nie mozna bylo ustawic trfc powyzej 42, co jest niezbedne do krecenia 2x2gb powyzej 950 ;)

Edytowane przez kkNd!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jestem tu nowy i mam do Was pytanko:

Co sądzicie o moim sprzęcie?

Core 2 Duo E6850 3,0Ghz

2x1GB GeIL DD2 800Mhz 4-4-4-12

P5N-E SLI Asusa

GeForce 8800GT ZOTAC AMP! Edition 512MB

Chieftec 650W

Proszę o ocenę mojego sprzętu :)

Udostępnij tę odpowiedź