Skocz do zawartości
Paszczu

Zasilanie mocnego wentyla - 3pin czy molex ?

Rekomendowane odpowiedzi

Akurat jestem w trakcie składania nowego kompa - zacząłem od kulera. Wybór padł na Volcano 9. Prducent informuje że pobór prądu przy topowej prędkości (4800/min) wynosi ok 8.4 W co stawia ten wiatrak w czołówce najbardziej prądożernych 80x80 i nawet 92x92. Ma możliwość zasilania ze standartowego 3pin na płycie i z przejściówki do wtyczki molexowej. Mam następujące pytanie: czy jeżeli producent "zaleca" podłączanie coolera przez tą przejściówkę to czy może się coś spalić na płycie głównej przy podłączeniu go w tradycyjny sposób (płyta to będzie GA-7VAX)? Jak to jest z "wydolnością" gniazdka do wentyla na płycie?

Po prostu chciałbym się pozbyćj eszcze jednego kabla w obudowie, ale boje się że coś może spalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście jeżeli płyta jest obciążona większą ilością wentyli, to objawia się to zaniżonymi obrotami (np: o 400 rpm w dół itp. Sam to sprawdziłem na swoim starym Asusie A7V.

Co do bezpieczeństwa, to ryzyko istnieje, zwłaszcza przy wysoko-obrotowych wentylach (6-7K rpm dla wentyli 60x60) oraz przy właśnie mocarnych wentylach 80x80, 92x92 i 120x120.

W serwisach internetowych ostrzegają, że może się spalić łącze na płycie, oraz może top również uszkodzić płyte.

a skoro ryzyko istnieje, to najlepiej go unikac. Oczywiście, jeżeli masz dobrą płyte i przed wszystkim dobry zasilacz, to możesz spokojnie się tym nie przejmować, jednak, jeżeli nie jesteś pewien wydajności swoich podzespołów na 100%, to może lepiej podłaczyć bezspośrednio do zasilacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wynosi ok 8.4 W ... Ma możliwość zasilania ze standartowego 3pin na płycie i z przejściówki do wtyczki molexowej...

przeczytaj w instrukcji MoBo ile wynosi max. natezenie na 1 gniazdku - standardowo to 0.5A a u Ciebie w wentylatorku przy najwiekszych obrotach jest 0.7A wiec gniazdko raczej sie sfajczy - do MoBo podlacz tylko zczyt oborotow :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi