Gość <account_deleted> Opublikowano 18 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2008 (edytowane) :mur: dobra, oddycham spokojnie, nie będę bluźnił.... Panowie ratujcie, bo już wymiękłem. Sprawa ma się tak: (winXP+sp2) po zainstalowaniu display drivera ATI spada wydajność RAID0 - DRASTYCZNIE (ok 60% - wg HD_Tach, HD_Tune, Everest). Nie rośnie obciążenie procka podczas testów - wygląda to tak jakbym po prostu połączył w macierz starego Caviara 2GB z 'brand new' 500GB. Fakty: - Pomijając problem z RAID'em karta hula stabilnie i z odpowiednią wydajnością (~27.5k 3dm03, ~14.5k 3dm05) - BIOS -> najnowszy i jedyny możliwy (~2k7.09) - Świerza winda + drv procka + drv chipsetu i raid (różne wersje) -> jest ok. Grafika chodzi wówczas na standardowym drv VGA irq10 (ESCD z biosu), RAID (viamraid.sys) ma irq23 (ACPI) Instaluję displaj drajwer (bez CCC) -> kupa. (są 2 dostępne wersje drv: 8.420+hotfix 8.470 lub 8.450 z CD -> to samo) Nie ma żadnych komunikatów błędów / wpisów w dziennniku zdarzeń, jedyne co się zmienia to irq grafiki z 10 na 16 (czyli że niby ACPI działa). - Odinstalowuję driver (normalnie, z dodaj/usuń) -> jest ok. Jako że ogólnie ACPI sucks, sprawdziłem też wersję bez ACPI (reinstal z HAL w trybie "standard PC" - APM) -> dzieje się dokładnie to samo, z tym że komp chodzi ze 2x szybciej ;) (po raz pierwszy w życiu winda załadowała mi się <5s, ale straciłem połowę procka). Nie świadczy to do końca o braku winy ze strony ACPI/HAL, bo nie wiadomo czy bios mobo/drivery prawidłowo obsługują APM. - Próbowałem wyłączać AGP FW, tryb PCI grafiki, zmieniać PCI Latency Timer, ESCD, USB, dźwiękówkę i wiele innych rzeczy (nie do końca sensownych - pomysły się skończyły ;) ) Czego jeszcze nie sprawdziłem a zamierzam: - zainstalować windę z wyłączonym ESCD - może wówczas ACPI inaczej poprzydziela przerawania? edit: o dziwo nagle Raid stał się zgodny z PnP, można włączyć WriteBack i PowerProtectedCache, ale nadal to samo... - zainstalować windę w trybie non-ACPI APIC + MPS edit: nieprawidłowo działa APM, ale są 2 jajka ;), komp za..dala prawie jak przy "standard PC", raid + ati -> kupa - pobawić się z perfmon'em (chociaż w ProcessEksplorerze nie widać żadnych nieprawidłowości - nie ma lawiny przerwań ze strony grafiki, żaden proces nie żłopie procka, prefetcher i indexing wyłączony, net również) - wyrzucić kartę przez window(s) i wrócić do NV, z którą nie ma takich problemów. Najgorsze jest to, że pozornie jest wszystko ok -> nie wiem czego się czepić... i tu właśnie potrzebuję pomocy: co jeszcze sprawdzić? Edytowane 19 Kwietnia 2008 przez tomazzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...