Skocz do zawartości
Gość <account_deleted>

Driver Ati Vs Raid0 - Acpi? Hal? Wtf?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość <account_deleted>

:mur: dobra, oddycham spokojnie, nie będę bluźnił....

Panowie ratujcie, bo już wymiękłem.

Sprawa ma się tak: (winXP+sp2) po zainstalowaniu display drivera ATI spada wydajność RAID0 - DRASTYCZNIE (ok 60% - wg HD_Tach, HD_Tune, Everest). Nie rośnie obciążenie procka podczas testów - wygląda to tak jakbym po prostu połączył w macierz starego Caviara 2GB z 'brand new' 500GB.

Fakty:

- Pomijając problem z RAID'em karta hula stabilnie i z odpowiednią wydajnością (~27.5k 3dm03, ~14.5k 3dm05)

- BIOS -> najnowszy i jedyny możliwy (~2k7.09)

- Świerza winda + drv procka + drv chipsetu i raid (różne wersje) -> jest ok.

Grafika chodzi wówczas na standardowym drv VGA irq10 (ESCD z biosu), RAID (viamraid.sys) ma irq23 (ACPI)

Instaluję displaj drajwer (bez CCC) -> kupa. (są 2 dostępne wersje drv: 8.420+hotfix 8.470 lub 8.450 z CD -> to samo)

Nie ma żadnych komunikatów błędów / wpisów w dziennniku zdarzeń, jedyne co się zmienia to irq grafiki z 10 na 16 (czyli że niby ACPI działa).

- Odinstalowuję driver (normalnie, z dodaj/usuń) -> jest ok.

Jako że ogólnie ACPI sucks, sprawdziłem też wersję bez ACPI (reinstal z HAL w trybie "standard PC" - APM) -> dzieje się dokładnie to samo, z tym że komp chodzi ze 2x szybciej ;) (po raz pierwszy w życiu winda załadowała mi się <5s, ale straciłem połowę procka).

Nie świadczy to do końca o braku winy ze strony ACPI/HAL, bo nie wiadomo czy bios mobo/drivery prawidłowo obsługują APM.

- Próbowałem wyłączać AGP FW, tryb PCI grafiki, zmieniać PCI Latency Timer, ESCD, USB, dźwiękówkę i wiele innych rzeczy (nie do końca sensownych - pomysły się skończyły ;) )

Czego jeszcze nie sprawdziłem a zamierzam:

- zainstalować windę z wyłączonym ESCD - może wówczas ACPI inaczej poprzydziela przerawania?

edit: o dziwo nagle Raid stał się zgodny z PnP, można włączyć WriteBack i PowerProtectedCache, ale nadal to samo...

- zainstalować windę w trybie non-ACPI APIC + MPS

edit: nieprawidłowo działa APM, ale są 2 jajka ;), komp za..dala prawie jak przy "standard PC", raid + ati -> kupa

- pobawić się z perfmon'em (chociaż w ProcessEksplorerze nie widać żadnych nieprawidłowości - nie ma lawiny przerwań ze strony grafiki, żaden proces nie żłopie procka, prefetcher i indexing wyłączony, net również)

- wyrzucić kartę przez window(s) i wrócić do NV, z którą nie ma takich problemów.

Najgorsze jest to, że pozornie jest wszystko ok -> nie wiem czego się czepić... i tu właśnie potrzebuję pomocy: co jeszcze sprawdzić?

Edytowane przez tomazzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi