Skocz do zawartości
Dragosani

Zalany Laptop.... Uruchamia Sie... Lecz Nie Dziala,

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie użytkowników!!!

Wczoraj wieczorkiem w dość nietypowych okolicznościach na mojego laptopa wylał się napój (chmielowy). Nie było tego dużo ale wprost na klawiaturę i płytkę dotykową... Dodam że komputer był włączony w tym czasie. Wyłączyłem go awaryjnie i odwróciłem. Po chwili wyciągnąłem baterie.... Zdjąłem także klawiaturę i suszarką próbowałem go wysuszyć mellow.gif mellow.gif Po kilku godzinach podłączyłem baterie i chciałem go uruchomić.. niestety nic sie nie uruchomiło. Dziś spróbowałem ponownie i uruchomił się ale jest biały/kremowy ekran i nic.. Pytanie brzmi czy da się go jeszcze uratować??Co się mogło zepsuć i w razie czego jaki był by tego koszt naprawy?? Bardzo proszę o POMOC!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba nie mogłeś zrobic nic głubszego, niż suszyc elektronikę suszarką!!!

po 1 temperatura rozgrzewa płytkę drukowaną, ścieżki i luty

po 2 zwiększenie stopnia korozji w przyszłości, bo ciecz dostaję się przez rozszerzalnośc temperaturową tam gdzie w temperaturze pokojowej prawdopodobnie nie dotrze

po 3 dodatkowy podmuch powietrza, ktory przegonił wilgoc po calej powierzchni PCB

Na przyszłośc - tego typu przypadki leczy sie naturalnie chusteczkami higienicznymi i przynajmniej 2 dniowym schnięciem w temperaturze pokojowej

skoro żyje możesz się modlic, ze kiedyś wstanie sam z siebie

uszkodzen może byc setki na płycie gł. i prawdopodobnie nie da się tego naprawic i znaleźc więc pozostaje Ci szukanie bebechów na allegro

zalane komórki ratuje się w wanience ultradzwiękowej - czyni cuda - wygląda tak http://allegro.pl/item345256426_wanienka_u...iekowa_50w.html, ale płyta gł. Ci do niej nie wejdzie - zorientuj się po jakiś serwisach elektronicznych,RTV - może ktoś dysponuje czymś takim większych rozmiarów i Ci ją wykąpie

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozbierz lapka tak byś miał dostęp dp płyty głównej.

Ja robiłem tak z PSP i no fika

Spróbować nie zaszkodzi

http://www.grynx.com/projects/salvage-your...r-liquid-spill/

Mycie wodą z prysznica to trochę hardcore - jak już to destylowaną.

Najlepiej kupić izopropanol na allegro i tym wyczyścić.

Skoro coś się dzieje to po dokładnym oczyszczeniu laptop powinien zadziałać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy tak ja użyłem wody destylowanej i czystego spirytusu (jako cieczy szybko schnącej). Kol w tym linku normalnej wody też chyba nie używał (dawno temu czytałem). Alcochol przyda się do wyczyszczenia/rozpuszczenia nalotu z herbaty a woda destylowana do dokładnego wyczyszczenia reszty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi