Skocz do zawartości
costi

Przesiadka Z Socket939

Rekomendowane odpowiedzi

Powitac :)

Zanabylem ostatnio 8800GT i przy okazji tej karty wyszla slabosc mojego obecnego proca... Wciaz sie troche bije z myslami, ale chyba czas zgonic obecne czesci, poki sa jeszcze cos warte, i przesiasc sie na C2D :)

Chce zmienic plyte, procka i RAM, reszte czesci juz mam i nie wymagaja one modernizacji.

Obecne czesci uda mi sie sprzedac za ok.:

procek: 150zl

plyta: 100zl

RAM: 200-250zl

co daje mi 450-500zl. Akurat na plyte i RAM :)

Co do nowych czesci:

- mobo: sklaniam sie do czegos na P35, zeby kiedys wetknac sobie procek 45nm. Zalezy mi przede wszystkim na tym, zeby nie robila zadnych dziwnych akcji: coldbootow, dualbootow itp. (przynajmniej w codziennym uzytkowaniu) i ogolnie byla w miare bezproblemowa ;) RAID mi niepotrzebny, Firewire tez nie, eSATA tez nie, SLI/Crossfire tez nie ;)

Myslalem nad Foxconnem P35A (ew. A-S) albo Asusem P5K/P5KR. W Asusie podoba mi sie wstawienie dwoch portow USB zamiast PS2 do myszki.

Aha, mialem stycznosc z P5K Pro i nie podoba mi sie ta plyta - mala, ciasna i beznadziejnie umieszczone zlacze zasilania - wiec raczej odpada.

- RAM: Tu jestem dosc zielony, bo na DDR2 sie nie znam zupelnie... Myslalem nad szarpnieciem sie na cos takiego: http://allegro.pl/item346359892_mushkin_sp...psze_tanio.html bo na pewno sprzet bede chcial krecic (chco rekordow bic nie zamierzam), tylko nie wiem, czy podobnego efektu sie nei osiagnie na jakichs tanszych pamieciach. Na RAM moge przeznaczyc max 200zl.

- procek: tu znowu zagwozdka. Na pewno na E8xxx mnie nie stac, chcialbym wydac max 300zl. Kupowac jakies E2160, czy moze cos mocniejszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak płyta może być Foxconnem P35A. Narzekać nie powinieneś.

RAM te muszki SP2+ są jaknajbarzdiej OK. Ewentualnie możesz poszukać jakichś na D9 i wtedy można myśleć o podobnym OC.

Co do procka to jak nie masz na E8x00 to weź 2160. Wykręcony na jakieś 3GHz nie ma prawa mulić 8800GT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starego ramu za tyle co podales nie sprzedasz, nie mam mowy przy obecnym spadzie cen z powodu niskiego dolara, nawet jesli to OCZ... ale mozesz sobie ram taki zostawic i wykozystac np. do takiej ciekawej przejsciowej plyty Asrock 4CoreDUAL-SATA2 ktora ten ram obsluzy z powodzeniem, do tego kupic jakis procesor Dual Core i cieszyc sie nowym a miec stare... :)

p.s. niech mi nikt nie pisze ze ta plyta jest zupelnie kiepska i tp. bo to swietna tania podstawka na przeniesienie sie w nowe... bez zbednych kosztow mozna miec cos co cieszy a 8800GT z powodzeniem pracuje na tej plycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe chodza po 275zl na Allegro, wiec IMHO te 200zl jest realne.

Co do plyty: dziekuje, postoje. IMHO zabawa w takie polprodukty nie ma sensu. Na diabla mi AGP, 4x IDE (nie mam zadnych napedow na IDE) i masa PCI, za to kompletny brak PCI-E (poza jednym, ktore, o ile dobrze kojarze, pracuje w trybie 4x mimo rozmiaru 16x)? I tak wkrotce sie okaze, ze plyte bedzie trzeba zmienic, wiec wroce do punktu wyjscia...

Jakbym sie z Socket A czy 754 przesiadal, to moze mialoby to sens - przy obecnym konfigu (vide sig) kupowanie tego Asrocka to IMHO wyrzucanie pieniedzy w bloto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starego ramu za tyle co podales nie sprzedasz, nie mam mowy przy obecnym spadzie cen z powodu niskiego dolara, nawet jesli to OCZ... ale mozesz sobie ram taki zostawic i wykozystac np. do takiej ciekawej przejsciowej plyty Asrock 4CoreDUAL-SATA2 ktora ten ram obsluzy z powodzeniem, do tego kupic jakis procesor Dual Core i cieszyc sie nowym a miec stare... :)

p.s. niech mi nikt nie pisze ze ta plyta jest zupelnie kiepska i tp. bo to swietna tania podstawka na przeniesienie sie w nowe... bez zbednych kosztow mozna miec cos co cieszy a 8800GT z powodzeniem pracuje na tej plycie.

Panie daj pan spokoj z ta plyta, nawet kijem tego nie tykac jezeli w podobnej cenie mozna dostac, porownujac do niej to maybaha w postaci P31-DS3L czy nawet P35 - DS3L. Konstrukcja, bios, montowane podzespoly, krotko mowiac ............... nie kazdy sobie cos tam wpisze.

Propozycja ogolnie do bani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Właśnie się przesiadłem z 939 na 775.

Na 939 miałem:

DFI LP NF4 SLI

Opteron165 (robił 3,1GHz na AC ale płyta aż piszczała :D)

2x256+2x512

o grafice nie wspominam, bo nie gram i stary 7300GS jest aż za dobry.

Przesiadłem się na:

Gigabyte GA-P35-DR3 - dlatego, że jako jedna z niewielu tanich mobo ma LPT i COMa(!!!), podobno jest niezła do OC, ma 6fazowe zasilanie (DS3L ma 3 fazowe i zwykłe kondensatory!!!) i była tania ( DR3R ma dodatkowego RAIDa ale ja tego bajeru nie potrzebuje - DS3 też ma raida ale jakiegoś słabszego...nie łapę dokładnie o co kaman ;) );

E2160 - po krótkich testach zrobił 3,6GHz na 1,55V - policzył PI 4M ale dalej nie miałem czasu testować;

2x1GB 800 Patriot extreme performance 4-4-4-12 - spokojnie robią 1066 na 5-5-5-15 na 2,2V.

Jak na razie jestem zadowolony :D. Całość kosztowała mnie 500zł - za taka kasę nie kupiłbym nic lepszego.

Wydajność tego E2160 po OC do 3GHz(mój robi to na stock Vcore) jest większa niż mojego starego Opterona!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak, bierzesz Foxconn P35A-S lub P35A do tego przeglądasz sobie allegro i szukasz CPU E6400 lub E6420 który ma dobre oc ( mówię tu o używcę ) w cenie 300zł coś się powinno trafić. Ram to Team Dark, ktoś z forum kupił i nawet ładnie mu poleciały. Ewentualnie te Mushkiny co podałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Foxconn P35A-S lub Abit IP35, do tego szukaj jakiegoś dobrego E2160 (może selekt??) lub nowych C2D E7xxx w 45nm (ale to już trochę drożej). RAMy zdecydowanie brał bym Mushkiny, tylko jeśli już to w ddr2.pl - w innych sklepach różnie z nimi bywa podobno.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie mow... wlasnie spojrzalem do Obserwowanych i zauwazylem, ze zapomnialem o aukcji E6300, ktory poszedl za 150zl :mur:

Jest to opcja, ktora biore pod uwage.

Co do plyty, to jestem juz prawie na 100% zdecydowany na MSI P35 Neo2-FR. No chyba, ze uda mi sie dorwac DFI DK P35-T2RS w dobrej cenie, choc takie cuda to sie chyba nie zdarzaja ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Villentretenmerth

@costi

A czy mogę Cię zapytać co jest powodem iż "wstępnie" wybrałeś tę pg. MSI ?

Pytam z ciekawości - ciekawi mnie czym się kierowałeś ?

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte odpadl, bo nie mam zaufania do tej firmy.

O DFI jest wyzej - chetnie, ale cena troche za wysoka jednak.

Asus - w przedziale cenowym, ktory mnie interesuje, nic ciekawego nie ma.

Zostaje Foxconn vs MSI. Czytajac tematy na forum wychodzi mi, ze rownie dobrze moglbym rzucic moneta ;) Plyty sa porownywalne, kazda ma jakies swoje "cos". Jednak wybralem MSI z dwoch powodow (kolejnosc dowolna):

- normalne ustawienia w biosie. W Foxconnie sa jakies dziwne kombinacje z napieciami (wpisuje sie o ile ma byc napiecie podniesione, przy vmem sa jeszcze jakies inne kombinacje), taktowanie pamieci tez jest regulowane w dwoch miejscach... ogolnie zbedne komplikowanie prostych rzeczy.

- lepsze wyposazenie: chlodzenie na heatpipe, kondensatory tantalowe na calej plycie, 6 USB z tylu, ladniejsza ;) Jedyny minus to glupio umieszczone zlacze EPS 12V - jakby nie mozna go bylo przy krawedzi plyty zrobic, a nie upychac gdzies miedzy heatpipe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast MSI wolał bym jednak Abita - IMO lepsza płyta. Do ustawienia BIOSu Foxconna szybko byś się przyzwyczaił.

Nie mówie że Abit to zła płyta ale...w czym MSI jest gorsza od Abita?? Stawiałbym raczej te płyty na równi z sobą...każda ma jakieś mniejsze lub większe minusy co sprawia że gdy podsumujemy je obie...są sobie równe.. ;] To tak IMO. A OC na niej jest przyjemne i nie robi problemów. Foxconn sorry...ale jakoś mi się nie widzi ta płytka :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Costi mam nadzieje że nie masz nic przeciwko że się podepnę pod Twój temat..

Obecnie mam ten sam problem, chce wymienić w sprzęcie z siga płytę, procka i ram... w granicach 500zł~550zł, oczywiscie sprzet bedzie @ :P

Myślę o:

- E2160

- OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL5 SpecialOps czy cos innego?

- płyta... Gigabyte P31-DS3L chyba ze radzicie dozbierać te kilka zł do ABIT IP35-E ??

Jeszcze jedno pytanko... czy moja obecna zasiłka czyli CHIEFTEC HPC-360-302 DF 360W da rade? To jest wersja 20pin. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL5 SpecialOps czy cos innego?

- płyta... Gigabyte P31-DS3L chyba ze radzicie dozbierać te kilka zł do ABIT IP35-E ??

Płyte weź Gigabyta...a za zaoszczędzone pieniądze weź Mushkiny Sp2+ (zielone radiatorki) :wink:

Jeszcze jedno pytanko... czy moja obecna zasiłka czyli CHIEFTEC HPC-360-302 DF 360W da rade? To jest wersja 20pin. :/

Bez prądożernej grafiki i mocnego OC...jakoś pociągnie.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyte weź Gigabyta...a za zaoszczędzone pieniądze weź Mushkiny Sp2+ (zielone radiatorki) :wink:

Hm wlasnie czytalem podobny temat gdzie doradzasz Abita :D

Pamieci mowisz o 2975551[/snapback]

Bez prądożernej grafiki i mocnego OC...jakoś pociągnie.

po przesiadce chce sprzedac stare czesci i pewnie kupie Corsair 450W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm wlasnie czytalem podobny temat gdzie doradzasz Abita icon_biggrin3.gif

Pamieci mowisz o tych? zapomnialem dodac ze wszystko bede bral w apollo

Jeśli już miałbyś do zbierać to najlepiej do wersji IP35 a nie E :wink: Wersja E nie jest zła ale lubi być dość problemowa. Nie jestem pewny czy tamte z apollo to wersja Sp2+ więc konkretnie chodzi mi o te Klik

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już miałbyś do zbierać to najlepiej do wersji IP35 a nie E :wink: Wersja E nie jest zła ale lubi być dość problemowa. Nie jestem pewny czy tamte z apollo to wersja Sp2+ więc konkretnie chodzi mi o te Klik

Jesli tych nie bedzie na stanie to co polecasz w nastepnej kolejnosci z pamieci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi