Skocz do zawartości
marminho

Pomoc Przy O/c E2160

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedlugo stane sie szczesliwym(mam nadzieje :razz: ) posiadaczem E2160, http://www.apollo.pl/store/show_detail/17/34455

Nie jestem jednak za bardzo zaawansowany w temacie O/C, i mam kilka pytan tego dotyczacych.

1.Czy jesli chcem podkrecic go do 3 to moge to zrobic odrazu, bo czytalem ze nalezy to podnosic powolutku, jednak chcialbym poznac wasza opinie,

2.Czy jesli juz podkrece to trzeba zmienac napiecie??

3.RAMy czy na nich takze trzeba zmienic napiecie? Jesli bede mial takie http://www.apollo.pl/store/show_detail/9/30714 to czy wtedy zminiam napiecie do 2.2, i o co chodzi w timingach,

4.Czy do takiego krecenia potrzebna jest jakas pasta?

Prosze o wyrozumialosc, w stosunku do mojej niewiedzy :damage_wall: i prosilbym o nieodpowiadanie w stylu - "tak trudno wpisac w google?" itp, poniewaz przejrzalem troche roznych artykulow jednak nie zawsze rozumialem wszystko wiec pytam sie was :rolleyes:

PS Byc moze zamiast odpowiadac na kolejne pytania ktos chcialby napisac, swego rodzaju poradnik jak wszystko zrobic doklanie zeby ladnie dzialalo?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. FSB na 333 i dzielnik na mem, tyle,

2. Raczej nie, powinien zrobić 3ghz bez zająknięcia,

3. Masz temat o tych pamięciach, poczytaj,

4. Możesz używać tej co jest na boxie.

No to jestem troche uspokojony ze tak powiem, tylko jeszcze pytanko 3, nie chodzi mi dokladnie zeby podkrecac ramy, tylko czy zwiekszenie ich napiecia jest niezbedne do podkrecenia procesora, bo czytalem w wiekszosci artykulow ze te dwie rzeczy ida w parze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy czy pamięci będą potrzebowały podniesienia napięcia przy x mhz, ale przy dzielniku 1:1 i podniesieniu FSB procesora na 333mhz (333x9=3ghz dla twojego E2160) to będą miały wówczas 666mhz a tyle to one na standardowym napięciu zrobią spokojnie ;] Na nieco wyższym dzielniku 4:5 też powinny sobie poradzić bo będą miały w okolicach 900mhz :wink: Ewentualnie dla spokoju dasz im 2,1v i tyle.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi