Skocz do zawartości
bailif

Soft Sprawdzajacy Dostepy Do Dysku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam jakiegos softu ktory bylby w stanie pokazac ktory program akurat ma dostep do dysku (zapisuje czy czyta), chodzi mi o to ze spiolem dwa dyski w matrix raida (0+1) i co jakis czas slysze dziwny odglos pracy glowic, cos jak cykliczne cyk-cyk-cyk-cyk, a raczej wczesniej nie pracowaly w ten sposob, napewno dyski sa wporzadku, bez badow, i ogolnie struktura danych jest ok, w oknie menedzera zadan nie widze zadnego dziwnego programu, wiec nie potrafie dojsc co mi tak tam rzadzi, a drazni mnie to strasznie :wink:

Chyba ze to normalny odglos a nie wydaje mnie sie...dyski to dwie barracudy es.2 500G

Pozdrawiam

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając, że używasz Windows (im nowszy tym to bardziej prawdopodobne) to raczej normalne że co jakiś czas dysk coś czyta/zapisuje - najprawdopodobniej to sam OS korzysta ze swap'u, a jeśli tak to nie będzie tego widać w menagerze zadań czy czymś podobnym. Z Linux'em byłaby większa zagadka, bo ten system generalnie korzysta ze swap'u dopiero, kiedy mu się RAM skończy... a Windows tak jakby "dla sportu" praktycznie przez cały czas ;-)

BTW: Jakim cudem odpaliłeś RAID 0+1 na dwóch dyskach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowiedz.

wiec swapa nie mam wogole, mam ramu na tyle ze pozwala mi on na niekorzystanie z dyskowego pliku wymiany, co do alternatywnych systemow, to przypuszczam ze pod *BSD, bo tych uzywam, przyczyne znalazlbym w godzine czy dwie, bo wyciagniecie z otwartego systemu informacji o tym co robi, nie jest problemem, pomijajac ze w defaultowej konfiguracji system sie ladnie spowiada.

A na 0+1 na dwoch dyskach pozwalaja mostki intela, od bodajze ich6 ? czy ich7, intel nazwal to matrix raid, pozwalajacy robic takie mixy, taki wynalazek dla ubogich jak np ja, gdy mnie nie stac na np 4 czy 5 dyskow, to matrix raid jest jak znalazl w domowych warunkach :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

A na 0+1 na dwoch dyskach pozwalaja mostki intela..

He, He, gdybyś napisał Raid 0 i 1 to ok, natomiast 0+1 to zupełnie co innego - niby jeden znaczek, a różnica ogromna ;)

Co od problemu: wyłącz prefetcher i usługę indeksowania (see google) - to na początek, a zamiast bezużytecznego menadżera zadań ściągnij sobie Process Eksplorera, np ze strony M$ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi