Skocz do zawartości
waldemarrrrr

Problem Z Przejściówką (kontrolerem) Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

kupiłem via allegro taki sprzęt :

http://allegro.pl/item343378244_adapter_pr...ta_gw12_fv.html

Podłączyłem tą przejściówkę pod IDE1 na mbo, zapodałem pod jej wejście zasilanie załączonym kablem, podłączyłem kablem satowskim tą przejściówkę z dyskiem (750 gb samsung sataII), odpalam kompa i nic..

I teraz moje pytanie.. Jak to ma działać skoro żadne zasilanie nie jest doprowadzone na wejście zasilania do dysku? Nawet jeśli ten cudowny mini-kontroler miałby sprawiać, że system widziałby ten dysk jako ATA, to przecież bez zasilania samego dysku nic nie będzie.. A kabla w zestawie dodatkowego nie widzę.. Co jest grane?

Pozdrawiam

Waldemarrrr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac ze dla niektorych podstawowe rzeczy sa ciezkie do pojecia :damage_wall:

Przeciez to chyba logiczne ze musisz do dysku podpiac kabel zasilajacy (ten podpiety do przejsciowki zasila pewnie jakis tam uklad scalony na niej by byla mozliwa konwersja), bo z tego co napisales wynika jak narazie podpioles tylko kabel sygnalowy, ktorym nie bardzo przepchniesz prad dla dysku. Twoj zasilacz powinien posiadac kabel zasilajacy dla dyskow sata, jak nie to kup sobie przejsciowke zasilajaca z molex na sata.

Ot i to cala tajemnica <_<

Edytowane przez lukasp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widac ze dla niektorych podstawowe rzeczy sa ciezkie do pojecia :damage_wall:

Nie rób ze mnie takiego tłoka kolego. Jeśli ktoś sprzedaje przejściówkę to wie, że mam starą płytę główną.. Inaczej bym tego nie kupował tylko podłączył dysk do mbo jak Bóg przykazał. A więc skoro inżynierowie nie dali w mojej płycie wejścia danych sata to dlaczego mieliby dać taką końcówkę od zasilacza? Kupując przejściówkę nabywam jej funkcjonalność - dlatego napisałem ten post, bo chyba jednak nie nabyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz nie jest sprzedawany w komplecie z płytą główną, więc o co chodzi?

..ale dla przeciętnego zjadacza chleba w komputerze sprzed 3 lat, będzie to zasilacz bez obsługi sata :] no chyba, że miało się szczęście i genialni konstruktorzy wyprzedzili idee. no nic, spróbuję z tą przejściówką i zasilankiem..

ktoś mi powiedział, że to nie będzie działać jak dysk ma więcej niż 500 gb. wierzyć w to? nie bardzo mi się chce.. na aukcji nie ma o tym ani słowa, moja intuicja mi podpowiada, że to żadna logika..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli rozmiary partycji będa mniejsze to nie powinno być problemu z obsługą duzego dysku.. napisz nam lepiej jaka to płyta... albo od razu zobacz support na stronie producenta.. bo np moja stara MSI 845 PE max obsługiwała dyski tylko do 160GB...ale po podzieleniu w Gparted na mniejsze parycje dysku 320 gb tak by były one nie wieksze niz 160 GB dysk działał dobrze...

Edytowane przez kruper11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi