Skocz do zawartości
adrianie

Karta Dźwiękowa I Podłączenie Cyfrowe Z Amplitunerem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Mam następujący problem. Podłączyłem sobie komputer z amplitunerem Onkyo TX-DS575 kablem coaxial żeby komputer przesyłał cyfrowo dźwięk do amplitunera. Lecz komputer wysyła jedynie do amplitunera dźwięk stereo a nie 5.1. Szukałem po opcjach i w panelu sterowania i znalazłem okienko z wyborem ile kanałowy dźwięk ma być przesyłany. Lecz do wyboru było tylko mono i stereo. Odkupiłem karte SoundBlaster Live! 24bit od znajomego i to samo, dźwięk wysyła tylko dwukanałowy. Może ktoś wie jaką kartę muzyczną muszę kupić żebym mógł cieszyć się dźwiękiem 5.1 podłączonym cyfrowo. Lub jak i gdzie mogę to zmienić żeby działały wszystkie 6 kanałów na SB Live! 24bit. Odrazu piszę że Amplituner obsługuje dźwięk 6-kanałowy bo po podłączeniu z Tunerem Cyfrowym gdy leci jakiś film w Dolby Digital to automatycznie zmienia na tryb 6-kanałowy. Było by jeszcze fajniej jakby karta miała możliwość łączenia światłowodem lecz nie jest to konieczne :wink: Z góry dziękuje z udzielone mi rady. :rolleyes:

Edytowane przez adrianie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbym sie dowiedzieć jak przekonwertować do sygnału DTS z kartą SB Audigy SE ? W sterownikach karty nie ma opcji na konwersje a próbowałem z pluginami wyjściowymi w programach typu foobar i windows media player classic ale bez skutku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbym sie dowiedzieć jak przekonwertować do sygnału DTS z kartą SB Audigy SE ? W sterownikach karty nie ma opcji na konwersje a próbowałem z pluginami wyjściowymi w programach typu foobar i windows media player classic ale bez skutku.

Był kiedyś taki program ... który jednemu działał a innemu nie ...

Są karty które to robią sprzętowo jak np. ASUS XONAR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypowiedzi w stylu: " To już było tyle razy!" nic nie wnoszą do życia...

Amplituner i kartę dźwiękową możesz podłączyć na 2 sposoby: cyfrowo i analogowo. W pierwszym przypadku( za pomocą kabla optycznego lub koaksjalnego) amplituner odtworzy dźwięk 5.1 tylko jeśli trafia on w takiej postaci z karty dźwiękowej, czyli Dolby Digital, Dolby ProLogic, Dolby ProLogic 2, DTS( filmy DVD), niestety dźwięk z gier (EAX) będzie odtworzony w postaci stereo. Żeby się cieszyć dźwiękiem 5.1 z gier należy zastosować drugi sposób połączenia( analogowy). Dodatkowo na kartach dźwiękowych od Audigy 2( nie jestem pewien, czy wszystkie modele) można zestawić oba sposoby połączenia jednocześnie ( cyfrowo i analogowo) i wtedy i wilk syty i owca cała. Szczegóły tutaj:

http://www.rms.pl/komputer-amplituner.html

http://spdif.pl/spdif-faq.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypowiedzi w stylu: " To już było tyle razy!" nic nie wnoszą do życia...

... i z tego powodu napisałem co jak i dla czego. :lol:

amplituner odtworzy dźwięk 5.1 tylko jeśli trafia on w takiej postaci z karty dźwiękowej, czyli Dolby Digital, Dolby ProLogic, Dolby ProLogic 2, DTS( filmy DVD), niestety dźwięk z gier (EAX) będzie odtworzony w postaci stereo.

Doby ProLogic i dolby prologic 2 to nie są formaty 5.1 tylko na dobrą sprawę (obecnie jeśli jakim cudem się natkniemy) STEREO PCM. EAX to nie jest format dźwięku !

Dźwięk z gier będzie odtworzony w 5.1 po cyfrze dzięki HDMI (6xPCM) ... przy SP-DIF jest uszczuplenie do dwóch kanałów PCM spowodowane ograniczeniem w spec. SPDIF - pisałem o tym wyżej że można to jako-tako "rozwiązać" przez kompresję stratną

Dodatkowo na kartach dźwiękowych od Audigy 2( nie jestem pewien, czy wszystkie modele) można zestawić oba sposoby połączenia jednocześnie ( cyfrowo i analogowo)

No chciałbym wiedzieć jak to zrobisz skoro gniazdo sp-dif jest dzielone z analogowym centralnym i subem :lol: Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolby Pro Logic II umożliwia kodowanie dźwięku 5.1...

EAX to faktycznie nie format dźwięku, chciałem tylko podkreślić, że nie da się nacieszyć tą technologią podłączając amplituner przez SPDIF, przynajmniej nie "bezpośrednio".

A co do karty to faktycznie trzeba mieć kartę z wyższej półki Audigy 4 Pro, X-Fi Elite Pro te mają osobne wyjścia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie podłączyłem komputer i amplituner analogowo, lecz w niedługim czasie zamierzam zmienić kartę muzyczną. Tylko nie wiem czy kupić sobie Asusa Xonar D2 czy lepiej poczekać na D2X, co innego jakbym wiedział jaka będzie cena D2X. Szkoda że nie da się podłączyć komputera z amplitunerem cyfrowo i mieć 6 kanałów bez stratnej konwersji ... w gry raczej nie gram, tylko do filmów i muzyki więc EAX mi niepotrzebny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie podłączyłem komputer i amplituner analogowo, lecz w niedługim czasie zamierzam zmienić kartę muzyczną. Tylko nie wiem czy kupić sobie Asusa Xonar D2 czy lepiej poczekać na D2X, co innego jakbym wiedział jaka będzie cena D2X. Szkoda że nie da się podłączyć komputera z amplitunerem cyfrowo i mieć 6 kanałów bez stratnej konwersji ... w gry raczej nie gram, tylko do filmów i muzyki więc EAX mi niepotrzebny

Z filmami nie będzie problemu - robisz przesyłanie strumienia audio bezpośrednio na zewnątrz - bez stratnie zostanie przekierowany strumień np. AC3 do zewn. dekodera.

Jeśli chodzi o muzykę - to i tak jest to stereo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja wiem że dźwięku mp3 w czarodziejski sposób nie można z stereo zmienić na 5,1 :wink: ale chodzi mi o to żeby był odtwarzany 5 kanałowe stereo (w tylnych głośnikach leci to co w przednich a w centralnym suma lewego i prawego) lub ostatecznie wirtualny surround.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja wiem że dźwięku mp3 w czarodziejski sposób nie można z stereo zmienić na 5,1 :wink: ale chodzi mi o to żeby był odtwarzany 5 kanałowe stereo (w tylnych głośnikach leci to co w przednich a w centralnym suma lewego i prawego) lub ostatecznie wirtualny surround.

Z tym chyba każdy ampli sobie poradzi ("uprzestrzennienie" jakimś efektem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ma taką opcję lecz nie działa ona gdy podłączam amplituner na 6 kanałów i analogowo, wtedy odtwarza tylko to co ma na wejściu na każdyma kanale, nawet wtedy equalizer nie działa ... więc wolałbym żeby komputer programowo zrobił to za niego. Oczywiście próbowałem takimi pluginami jak ATSurround do foobara2k ale do każdego programu z osobna się bawić w szukanie wtyczek i konwerterów. Nie ma jakiegoś innego sposobu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ma taką opcję lecz nie działa ona gdy podłączam amplituner na 6 kanałów i analogowo, wtedy odtwarza tylko to co ma na wejściu na każdyma kanale, nawet wtedy equalizer nie działa ... więc wolałbym żeby komputer programowo zrobił to za niego. Oczywiście próbowałem takimi pluginami jak ATSurround do foobara2k ale do każdego programu z osobna się bawić w szukanie wtyczek i konwerterów. Nie ma jakiegoś innego sposobu ?

Ale zaraz ... po co Ci połączenie analogowe ? ... napisałeś że na grach 5.1 Ci nie zależy :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie zależy mi ale jak zrobić żeby na wyjściu cyfrowym było 6 kanałów np. przy odtwarzaniu muzyki bo jakoś nie mogę do tego dojść, próbowałem pluginami co konwertują dźwięk do DTS i żadnych zmian

Wystarczy wybrać opcję w menu amplitunera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mogę tak zrobić ale wtedy muszę zmieniać frekwencję do 44,1kHz, a jednak wolałbym zostać przy 96kHz, po prostu Amplituner gdy dostaje sygnał z 96khz frekwencją to nie umie zmienić żadnych ustawień z dźwiękiem, wtedy ogranicza sie do dawania ciszej i głośniej. Gdy coś próbuję zmienić to na wyświetlaczu pojawia sie tylko napis "96khz in". Chyba nie mam innego wyjścia jak zmienienie tej karty muzycznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mogę tak zrobić ale wtedy muszę zmieniać frekwencję do 44,1kHz, a jednak wolałbym zostać przy 96kHz, po prostu Amplituner gdy dostaje sygnał z 96khz frekwencją to nie umie zmienić żadnych ustawień z dźwiękiem, wtedy ogranicza sie do dawania ciszej i głośniej. Gdy coś próbuję zmienić to na wyświetlaczu pojawia sie tylko napis "96khz in". Chyba nie mam innego wyjścia jak zmienienie tej karty muzycznej.

Albo zmiana ampli ;)

Jaki to amplituner ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana ampli raczej odpada, kupiłem go po okazyjnej cenie zepsuty i naprawiłem go sobie. Jest to Onkyo TX-DS575, jest to lepszy amplituner z tych już starszych. Mam akurat wersję japońską która ma 5x130W RMS (ciągłej mocy). Więc mi go troszkę szkoda :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chciałbym wiedzieć jak to zrobisz skoro gniazdo sp-dif jest dzielone z analogowym centralnym i subem

U kogo jest, u tego jest ;)

A co do karty to faktycznie trzeba mieć kartę z wyższej półki Audigy 4 Pro, X-Fi Elite Pro te mają osobne wyjścia.

No patrz, a moja Audigy 2 OEM jakos ma to oddzielnie. W dodatku dorobilem sobie we/wy cyfrowe i optyczne za pomoca sledzia za 10zl i kawalka drutu.

Tak mogę tak zrobić ale wtedy muszę zmieniać frekwencję do 44,1kHz

Frekwencja to jest w szkole na lekcjach. Sygnaly maja czestotliwosc.

no nie zależy mi ale jak zrobić żeby na wyjściu cyfrowym było 6 kanałów np. przy odtwarzaniu muzyki bo jakoś nie mogę do tego dojść, próbowałem pluginami co konwertują dźwięk do DTS i żadnych zmian

Uzyj Dolby Pro Logic w amplitunerze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi