Subvoice Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Mam dylemat. Jak myslicie, co będzie wydajniejsze: kanapka z dwóch chłodnic Black Water Advanced 123, podobna do tej Racuchowej czy Thermochill 3x12. Po odpowiedniej przeróbce jednego BlackWatera kanapka nie będzie zajmować nawet tyle miejsca. Nie wiem tylko, czy gra jest warta świeczki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Jak dla mnie Thermochill lepszy. Zwłaszcza że poszedł z ceną w dół. Nie zapominaj jeszcze o flowie który spadł by przy 2 chłodnicach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Hmm flow by może tak bardzo nie spadł gdyby chłodnice połączyć równolegle. W zasadzie miałem w planie wlutować od tyłu w jedną z chłodnic króciec na złączki z gwintem 1/4, żeby połączyć je bez robienia pętli z węży itp cudów. Z przodu by się wkręciło korek. Przy takim rozwiązaniu układ by jednak stracił na przepływie. Połączone równolegle 2 takie same chłodnice nie powinny aż tak bardzo w płynąć na flow w układzie a przy okazji woda powinna mniej więcej z jednakową siłą przepływać przez obie. Pomysł wpadł mi do głowy, bo w zasadzie mam 2 blackwatery za troche więcej niż pół ceny tego thermochilla. Pojedynczo radza sobie nieźle przy słabym przedmuchu, ciekawe jak w duecie :) Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Thermochill w tej chwili w coolingu kosztuje jakies 319pln, wiec cena nie jest juz taka straszna. A nie zastanawiales sie nad przerobka trojnika, tak coby uzyskac 2x 1/4 cala i polaczyc je tak (gwintami do siebie), a miedzy nie wstawic wentylator? Przy odpowiednim zagwintowaniu nawet dalo by sie to wkrecic jednoczesnie w 2 chlodnice, trzeba by tylko nad takim trojnikiem popracowac. Bez przerobek i przegwintowania nie stracisz na ich rynkowej cenie, jak bys pozniej chcial sprzedawac i jednak zdecydowac sie na thermochilla. Tak na dobra sprawe ciekaw sam jestem takiego rozwiazania. Nie dal bys rady polaczyc ich rownolegle, nawet robiac pajaka z wezykow dla samego testu? Manie kusi zeby w drugim ukladzie do BIP 2 ktory juz tam siedzi dokrecic od spodu drugiego, tylko tez zastanawiam sie czy warto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) moja kanapka spisywała się całkiem OK, przy wentylach na 7 vol. przewiew był zacny:) występuje jednak problem z czyszczeniem, po 3 m-cach w środku jest sporo syfu ;/, rozwiązanie b.dobre przy małej budzie brednie o słabym flow w kanapce są wyssane z "brudnego" palca ;) chyba ze używa się qul-Rivera itp. wynalazków Edytowane 21 Kwietnia 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 (edytowane) Kurz to na szczęście nie problem. Już w obecnej budzie zainstalowałem ramkę z pończocha w charakterze filtra i sprawdza sie znakomicie. Naprawdę. Bardzo dobrze przepuszcza powietrze zatrzymując 99% kurzu. Nie dość, że mieszkam na śląsku to jeszcze jestem swieżo po szlifowaniu schodów. Pyłu było w całej chacie w cholerę a chłodnica czysta :) Troche tylko dmuchało słabiej i trzeba było pończoszkę wyprać. Jak tylko skończę te nieszczęsne schody to zacznę eksperymentować. Edytowane 21 Kwietnia 2008 przez Subvoice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...