Skocz do zawartości
fijolek21

Amd Phenom9500

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W 3dmarku06 CPU kleka

W grach po klilku minutach wyzuca mnie do pulpitu, czy to ma jakis zwiazek z tym 0-1 FPS?

Witam.

W 3dmarku06 CPU kleka

W grach po klilku minutach wyzuca mnie do pulpitu, czy to ma jakis zwiazek z tym 0-1 FPS?

mam nadzieje ze ktos pomorze, bo wladowalem kase w kompa a rac sie nieda:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Primo bądź łaskaw zadawać pytania w zbiorczym. Secundo wyłącz łatkę TLB w biosie, dla pewności włącz AMD Overdrive i przełącz zielone swiatło na czerwone w prawym górnym rogu. Poza tym Phenom mimo stabilności Prime/Orthos moze być cholernie niestabilny w smarkach, przykładowo zamiast 2,94GHz Primestable chodzi smakrstable najwyżej 2,8GHz. Obniż takty, dorzuć papu i przełącz koniecznie światło na czerwone!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Primo bądź łaskaw zadawać pytania w zbiorczym. Secundo wyłącz łatkę TLB w biosie, dla pewności włącz AMD Overdrive i przełącz zielone swiatło na czerwone w prawym górnym rogu. Poza tym Phenom mimo stabilności Prime/Orthos moze być cholernie niestabilny w smarkach, przykładowo zamiast 2,94GHz Primestable chodzi smakrstable najwyżej 2,8GHz. Obniż takty, dorzuć papu i przełącz koniecznie światło na czerwone!

pamieci maja 2,10Volta tyle ile powinny

latka TLB w biosie na disabled

CPU niekrecone, wszystko orginalnie ustawione

overdrive zainstalowalem teraz i swiatelko jest czerwone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prime95 256 karzdy z 4 testow FATAL ERROR: Rounding was 0.5,expected less than 0.4

Hardware failure detected , consult.stress txt file

Może cooler źle założony?

Coolera sie nieda zle zalozyc.

no ale podstawa mojego coolera niepokrywa calego procka widac go po 1mm z kazdej strony

To chyba niejest powodem mojego problemu?

post-157083-1208811492_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prime95 256 karzdy z 4 testow FATAL ERROR: Rounding was 0.5,expected less than 0.4

Hardware failure detected , consult.stress txt file

Miałem kiedyś podobne kwiatki, nowy komputer zawieszał się i XP wysypywała się w nim co 1 dzień. Prime wywalał się od 1 sekundy. Pomogło podniesienie napięcia pamięci z 1,8 na 1,9V, pokombinuj z timingami i napięciem pamięci (tylko bez szaleństw :razz: ). Jeśli to nie pomoże to zapewne pamięci lub procek jest uszkodzony.

no ale podstawa mojego coolera niepokrywa calego procka widac go po 1mm z kazdej strony

To chyba niejest powodem mojego problemu?

Nie, ale temperatury mimo wszystko możesz skontrolować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś podobne kwiatki, nowy komputer zawieszał się i XP wysypywała się w nim co 1 dzień. Prime wywalał się od 1 sekundy. Pomogło podniesienie napięcia pamięci z 1,8 na 1,9V, pokombinuj z timingami i napięciem pamięci (tylko bez szaleństw :razz: ). Jeśli to nie pomoże to zapewne pamięci lub procek jest uszkodzony.

Nie, ale temperatury mimo wszystko możesz skontrolować.

moje pamieci powinny miec 2,1volta

jak pierwszy raz odpalilem biosa to bylo ustawione 1,8vol wtedy to nawet programy sie wylaczaly jak zaduzo rzeczy bylo powlaczane

teraz mam 2,1volta ustawione i jest ok

problem tkwi tylko w grach po kilku minutach wywala mnie do pulpitu

teraz testuje CPU S&M`em temperatura procesora to okolo 35 stopni

jak pierwszy raz odpalilem biosa to bylo ustawione 1,8vol wtedy to nawet programy sie wylaczaly jak zaduzo rzeczy bylo powlaczane

problem tkwi tylko w grach po kilku minutach wywala mnie do pulpitu

S&M wywalilo mi na poczatku testu HDD HDD Int.(1) 0%

komunikat taki jak w grach i S&M wysypany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pisałeś że wszystko oryginalnie ustawione, ustaw 2,1V 800MHz i timingi 5,5,5,15 czy jakie tam miałeś domyslnie w SPD zapisane (do sprawdzenia za pomocą CPU-Z).

Sprawdź RAM programem goldmemory\memtestem do ktorego Ci kolega dał link, sprawdzi on czy kości nie są uszkodzone, jeśli wykryje błędy pamięci najprawdopodobniej do wymiany.

Niemożliwe aby quad w stresie był tak chłodny, albo pomyliły Ci się diody albo Phenom ma czujkę równie dobrą jak Brisbane (czytaj-> do niczego).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pisałeś że wszystko oryginalnie ustawione, ustaw 2,1V 800MHz i timingi 5,5,5,15 czy jakie tam miałeś domyslnie w SPD zapisane (do sprawdzenia za pomocą CPU-Z).

Sprawdź RAM programem goldmemory\memtestem do ktorego Ci kolega dał link, sprawdzi on czy kości nie są uszkodzone, jeśli wykryje błędy pamięci najprawdopodobniej do wymiany.

Niemożliwe aby quad w stresie był tak chłodny, albo pomyliły Ci się diody albo Phenom ma czujkę równie dobrą jak Brisbane (czytaj-> do niczego).

co do chlodnosci procesora to wedlug czujnikow z obudowy ORT: ORT: ORT: kturych niedalo sie zbyt precyzyjnie umiescic to 36 czysem 38 to wedlug czujnika umieszczonego w radiatorze.

moj ram ma 1066 Mhz i tak jest ustawiony zmienic to na domyslne 800?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1066 rzadko który ram z Phenomem chodzi, bo problem leży w fatalnym kontrolerze i złych SPD mamek. Zmień na 800, a nawet 667, bo może SPD jest kompletnei skopane. Jak tetstujesz smallftt to sprawdzasz glownie procesor, jak blend to pamieci, zauwaz co szybciej wywala i pojdz w tym kirunku. Na zachodzie były czasem problemy z działaniem Phenoma na def ustawieniach i trzeba było je dovoltowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

moj ram ma 1066 Mhz i tak jest ustawiony zmienic to na domyslne 800?

Sprawdź ustawienia RAM przy pomocy goldmemory bo gry 3D wykorzystują intensywnie RAM.

Jeśli będzie OK to dopiero wtedy warto szukać innych przyczyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzilem ram memtestem bo z tym goldmemory jakos niedaje rady

memtest pokazuje to ( memory error detected ! copying betwen 55d2901 did not result in accurate copy) przy 35% testu

(memory error detected ! copying betwen 55d2901 and 55d25 ae did not result in accurate copy.) przy 60%tach

(memory error detected ! copying betwen 55d2901 and 55d25dd did not result in accurate copy.) przy 63%

(memory error detected ! copying betwen 55d2901 and 55d267d did not result in accurate copy.) przy 126%

(memory error detected ! copying betwen 55d2901 and 55d2843 did not result in accurate copy.) przy 151%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdzilem ram memtestem bo z tym goldmemory jakos niedaje rady

memtest pokazuje to ( memory error detected ! copying betwen 55d2901 did not result in accurate copy) przy 35% testu

(memory error detected ! copying betwen 55d2901 and 55d25 ae did not result in accurate copy.) przy 60%tach

(memory error detected ! copying betwen 55d2901 and 55d25dd did not result in accurate copy.) przy 63%

(memory error detected ! copying betwen 55d2901 and 55d267d did not result in accurate copy.) przy 126%

(memory error detected ! copying betwen 55d2901 and 55d2843 did not result in accurate copy.) przy 151%

Jeśli 55d2901 to adres (nie używam memtest bo jest dużo słabszy od goldmemory przynajmniej w wersjach które testowałem)

to by oznaczało uszkodzenie jednej z kostek RAM (może będzie działała poprawnie przy niższym taktowaniu lub wyższym napięciu

lub ręcznych ustawieniach innych parametrów pamięci w bios).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli 55d2901 to adres (nie używam memtest bo jest dużo słabszy od goldmemory przynajmniej w wersjach które testowałem)

to by oznaczało uszkodzenie jednej z kostek RAM (może będzie działała poprawnie przy niższym taktowaniu lub wyższym napięciu

lub ręcznych ustawieniach innych parametrów pamięci w bios).

przestawilem ram z 1066Mhz na 800Mhz i w Colin Mcrae Dirt przejechalem 4 wyscigi i niewywalilo mnie do pulpitu

wczesniej dzialo sie to juz po dwoch wyscigach czasem nawet po jednym lub polowie

czyli jakies 3 min do 6min teraz gralem 20min i nic wszystko dzialalo

ale musze potestowac przez dluzszy czas i przekonac sie czy aby napewno ok czy moze tylko teraz PC ma dobry nastroj.

przestawilem ram z 1066Mhz na 800Mhz i w Colin Mcrae Dirt przejechalem 4 wyscigi i niewywalilo mnie do pulpitu

wczesniej dzialo sie to juz po dwoch wyscigach czasem nawet po jednym lub polowie

czyli jakies 3 min do 6min teraz gralem 20min i nic wszystko dzialalo

ale musze potestowac przez dluzszy czas i przekonac sie czy aby napewno ok czy moze tylko teraz PC ma dobry nastroj.

kiedy prubuje zainstalowac goldmemory wtedy pojawia sie czarne okno i vista wisi i tylko reset mi zostaje

czy to moze przez zrypany ram?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

kiedy prubuje zainstalowac goldmemory wtedy pojawia sie czarne okno i vista wisi i tylko reset mi zostaje

czy to moze przez zrypany ram?

Nie używałem nigdy GoldMemory inaczej niż podnosząc komputer bezpośrednio z płyty lub dyskietki.

Windows się do tego celu nie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi