Szczuru Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Witajcie. Niedawno kupiłem w promocji cooler Zerotherm BTF80 (za 99zł). No i zadowolony montowałem go nakładam pastę wszystko itp i odpalam kompa, żeby zobaczyć jak się sprawuje. Na E4300@3GHz z def Vore) na boksie miałem do 80 stopni temp (Tjuction 100), a na Zerothermie 66-68 stopni (często 68 stopni jednak było) i to był mój powód do obaw, bo taką wydajność to miał stary Pentagram HP-100... A wiadomo, że Zerotherm jest o niebo lepszy... No więc zdjąłem chłodzenie, żeby zobaczyć co i jak i... Pasta była nierównomiernie rozmazana na podstawce coolera, a na procesorze widać, że w jednym miejscy wogóle chyba nie było styku, bo widać charakterystyczne paski, które powstały przy rozprowadzaniu pasty wcześniej. Żeby nie owijać w bawełnę zrobiłem zdjęcia: na Boxowym chłodzeniu pasta na podstawce i procesorze jest równomiernie rozpaćkana, to samo było na HP-100-pasta ładnie przylegała zarówno do podstawy radiatora jak i do procesora... To chyba jest podstawa do wysłania go na gwarancję co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kruper11 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 to znaczy.. moze byc nierówna podstawa chłodzenia sprawdz to szkłem (lustro przyłóz i sprawdz przeswit (bo linijki sa nierówne) ale to samo zrób z deklem IHS od procesora te potrafią byc czasem bardoz zaokrąglone bo są cienkie... zanim zareklamujesz sprawdz procesor sam w sobie... pozdro.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Weź coś prostego np: linijkę i przyłóż do podstawy radiatora z każdej strony i zobaczysz czy jest równo. Widać jakby podstawa była wklęsła. Jeśli uznają gwarancje to pewnie wyślą Ci inny i jest szansa że trafisz znów na krzywą podstawę. Możesz zrobić lapped tak jak w THUE i dać podkładkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Możesz zrobić lapped tak jak w THUE i dać podkładkę.Prosba > lapped to szlifowanie , ale co dalej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczuru Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 JA nie będę szlifował podstawki, bo już fabrycznie niby byłą szlifowana... Pożyjemy zobaczymy co z tego będzie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Prosba > lapped to szlifowanie , ale co dalej?Jak co dalej ? :huh: Skoro będzie równa podstawka to będzie dobry docisk do CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Jak co dalej ? :huh: Skoro będzie równa podstawka to będzie dobry docisk do CPU.No nie zartuj :| Pytalem > co za THUE i jaka podkladka. Soreks , ale jesli ktos uzywa zargonu to w dobrym tonie byloby...wyjasnienie w nawiasie co ma na mysli bo nie kazdy gada maszynowym... Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 A podobno ZeroTherm miał mieć ekstra równą podstawę. Sprawdź jak koledzy mówią na szkle lub linijką. Ja bym stawiał na proca że krzywa czapa. Jeśli tempy takie jak na HP 100 (koszyk) to bez szlifu się nie obejdzie , i zwiększ docisk jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) Pytalem > co za THUE i jaka podkladka. Soreks , ale jesli ktos uzywa zargonu to w dobrym tonie byloby...wyjasnienie w nawiasie co ma na mysli bo nie kazdy gada maszynowym...Sorrka bo wprowadziłem Cię w błąd pisząc THUE miało być TRUE :rolleyes: Otóż Thermalright Ultra 120 eXtreme a podkładkę z materiału bądź kawałka metalu. Podkładkę mam na myśli coś miedzy podstawę ( od góry ) coolera a mocowanie. Mam nadzieję że już zrozumiałeś :wink: Kolega mówił że na BOXie miał równy docisk i pasta była dobrze rozprowadzona. To wyklucza że cep jest krzywy. Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez stolara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxer Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Kolega mówił że na BOXie mia równy docisk i pasta była dobrze rozprowadzona. To wyklucza że cep jest krzywy. Racja niedoczytałem... w takim razie ZeroTherm jest bee... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2008 (edytowane) może ten Zerotherm to nie takie zero i masz taki problem: KRZYWA CZAPA Edytowane 20 Kwietnia 2008 przez Racuch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 może ten Zerotherm to nie takie zero i masz taki problem: KRZYWA CZAPA Nie czytales dokladnie. Pasta na boxie i hp 100 byla rozprowadzona rownomiernie , wiec czapa prosta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 znakiem tego bierzesz na warsztat tego ZERO cos tam i szlifujesz ala linka z czapą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...