Skocz do zawartości
humax5400

Problem Z Komputerem - Raz Na 5 Uruchomień Nie Włącza Się!

Rekomendowane odpowiedzi

Mam komputer jak w podpisie. Problem polega na tym, że raz na 5-6 włączeń(zawsze tak samo) komputer uruchamia się tylko do ekranu post i potem wszystko stoi. Pomaga reset i dopiero jest ok. Wiem, że to może być ciężki przypadek, do zweryfikowania, głównie dlatego, że nie pokazuje żadnych błędów ale może ktoś ew. naprowadzi mnie co to może być. Dysk mam na ATA jakby ktoś pytał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę:

- P35

- dual boot

Klaus, Ty wiesz co to jest DB? Totalna bzdura w tym wypadku.

Wracajac do tematu docisnij tasmy dyskow, ewentualnie przeloz (zamien), wykonaj chkdsk dysku, sprawdz pamieci. Napisz w jaki sposob masz podlaczony dysk do portu, tzn na tasmie jako pierwszy czy ostatni, powinien byc ostatni (na koncu tasmy)

Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale do ekranu postu w którym miejscu? Kolejność jest taka:

- grafika

- procesor

- pamięci (ram)

- dyski + napędy

- inne urządzenia

- start systemu

Jeśli zatrzymuje się zaraz po pamięciach, to coś nie tak z taśmami/zasilaniem/dyskiem/płytą.

Jeśli zatrzymuje się po innych urządzeniach, to coś z systemem lub dyskiem (uszkodzenie fizyczne lub na poziomie danych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klaus, Ty wiesz co to jest DB? Totalna bzdura w tym wypadku.

Wracajac do tematu docisnij tasmy dyskow, ewentualnie przeloz (zamien), wykonaj chkdsk dysku, sprawdz pamieci. Napisz w jaki sposob masz podlaczony dysk do portu, tzn na tasmie jako pierwszy czy ostatni, powinien byc ostatni (na koncu tasmy)

humax5400 chciał aby go naprowadzić i to są hasła naprowadzające.

Dualboot to funkcja chipu p35 której działaniu toważyszą różne kaprysy jak np coolbooty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dual Boot to nie jest na 100%. Przy DB by miał restart tylko. A tutaj mam po prostu zatrzymanie sie uruchamiania na pewnym etapie. Powiem dokładniej jaki to etap uruchamiania, gdy tylko ponownie problem wystąpi. Poza tym komputer nie jest kręcony. Wszystko default.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi