Skocz do zawartości
Rengor

Raid 0 = 2x St3250410as Albo?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio jestem już pewien że będę tworzyć macierz Raid 0 i teraz przyszedł czas na wybór dysków pod tą konfiguracje. Czytałem na forum że z 250tek polecane są Seagate ST3250410AS, lecz ostatnio na stronie komputronika znalazłem jakieś dziwne dyski stworzone niby specjalnie pod serwery i raid. Mowa o Seagate 250 GB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II), tak więc drodzy użytkownicy forum proszę o poradę jaki dysk będzie szybszy do Raid 0, czy któryś z tych podanych a może jakaś inna 250 w podobnej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio jestem już pewien że będę tworzyć macierz Raid 0 i teraz przyszedł czas na wybór dysków pod tą konfiguracje. Czytałem na forum że z 250tek polecane są Seagate ST3250410AS, lecz ostatnio na stronie komputronika znalazłem jakieś dziwne dyski stworzone niby specjalnie pod serwery i raid. Mowa o Seagate 250 GB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II), tak więc drodzy użytkownicy forum proszę o poradę jaki dysk będzie szybszy do Raid 0, czy któryś z tych podanych a może jakaś inna 250 w podobnej cenie?

Barka ES.2 jest minimalnie szybsza od ST3250410AS, ale też droższa ...

Innych 250 do raid0 nie polecamy :D (nic szybszego nie ma)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w grach roznica bedzie minimalna czy bedziesz miec raid0 czy nie. Lepiej zastanow sie, do czego potrzebujesz raid0, bo jesli do gier, to raczej pudlo. Kopiowanie duzych plikow - tutaj owszem.

hehe - no właśnie nie bardzo ... kopiowanie w obrębie jednego raid0 będzie wolniejsze niż pomiędzy dwoma pojedyńczymi HDD ...

ładowanie leveli gier będzie szybsze (zauważalnie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe - no właśnie nie bardzo ... kopiowanie w obrębie jednego raid0 będzie wolniejsze niż pomiędzy dwoma pojedyńczymi HDD ...

Ok, zle sformulowanie. Chodzilo mi o o kopiowaniu Z, slowem odczyt sekwencyjny duzych plikow.

ładowanie leveli gier będzie szybsze (zauważalnie)

Zalezy co rozumiec przez zauwazalnie. Czy zauwazalnie jest szybsze o 1 sek na przestrzenie 40sec ?

Raid0 w zastosowaniach "ogolnodomowych" to nonsens IMHO, praktycznie zaden wzrost wydajnosc, czy wrecz spadek (kopiowanie w ramach RAID w porownaniu z osobnymi -> zgodnie z powyzszym), o bezpieczenstwu danych i skomplikowaniu ukladu (dyski sa uziemione) nie wspominajac.

Edytowane przez darkwitch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, zle sformulowanie. Chodzilo mi o o kopiowaniu Z, slowem odczyt sekwencyjny duzych plikow.

Zalezy co rozumiec przez zauwazalnie. Czy zauwazalnie jest szybsze o 1 sek na przestrzenie 40sec ?

Raid0 w zastosowaniach "ogolnodomowych" to nonsens IMHO, praktycznie zaden wzrost wydajnosc, czy wrecz spadek (kopiowanie w ramach RAID w porownaniu z osobnymi -> zgodnie z powyzszym), o bezpieczenstwu danych i skomplikowaniu ukladu (dyski sa uziemione) nie wspominajac.

ogólnie moge się z Tobą zgodzić ... akurat ładowanie leveli zależy od wielu czynników - są testy w których z 30s robi się 20s ...

Ja odczułem różnicę pomiędzy barką 360GB (7200.10) a pojedyńczym raptorem - czyli system chodzi żwawiej, katalogi szybciej się otwierają, szybsze wyszukiwanie, szybsza odpowiedź (np odpalenie filmu) itd. Podobną różnicę miałem po przejściu z jednego raptora na 2 rapki w raid0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi