Rengor Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Witam, ostatnio jestem już pewien że będę tworzyć macierz Raid 0 i teraz przyszedł czas na wybór dysków pod tą konfiguracje. Czytałem na forum że z 250tek polecane są Seagate ST3250410AS, lecz ostatnio na stronie komputronika znalazłem jakieś dziwne dyski stworzone niby specjalnie pod serwery i raid. Mowa o Seagate 250 GB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II), tak więc drodzy użytkownicy forum proszę o poradę jaki dysk będzie szybszy do Raid 0, czy któryś z tych podanych a może jakaś inna 250 w podobnej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Witam, ostatnio jestem już pewien że będę tworzyć macierz Raid 0 i teraz przyszedł czas na wybór dysków pod tą konfiguracje. Czytałem na forum że z 250tek polecane są Seagate ST3250410AS, lecz ostatnio na stronie komputronika znalazłem jakieś dziwne dyski stworzone niby specjalnie pod serwery i raid. Mowa o Seagate 250 GB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II), tak więc drodzy użytkownicy forum proszę o poradę jaki dysk będzie szybszy do Raid 0, czy któryś z tych podanych a może jakaś inna 250 w podobnej cenie? Barka ES.2 jest minimalnie szybsza od ST3250410AS, ale też droższa ... Innych 250 do raid0 nie polecamy :D (nic szybszego nie ma) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rengor Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Minimalnie.... tzn będzie widać różnice w grach czy tylko w syntetycznych testach, no i czy jest na tyle duża aby brać tego ES.2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Minimalnie.... tzn będzie widać różnice w grach czy tylko w syntetycznych testach, no i czy jest na tyle duża aby brać tego ES.2? w grach na pewno różnica będzie niewychwytywalna ... ES.2 to warto brać do raid0 z 4HDD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkwitch Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 w grach roznica bedzie minimalna czy bedziesz miec raid0 czy nie. Lepiej zastanow sie, do czego potrzebujesz raid0, bo jesli do gier, to raczej pudlo. Kopiowanie duzych plikow - tutaj owszem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 w grach roznica bedzie minimalna czy bedziesz miec raid0 czy nie. Lepiej zastanow sie, do czego potrzebujesz raid0, bo jesli do gier, to raczej pudlo. Kopiowanie duzych plikow - tutaj owszem. hehe - no właśnie nie bardzo ... kopiowanie w obrębie jednego raid0 będzie wolniejsze niż pomiędzy dwoma pojedyńczymi HDD ... ładowanie leveli gier będzie szybsze (zauważalnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkwitch Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 (edytowane) hehe - no właśnie nie bardzo ... kopiowanie w obrębie jednego raid0 będzie wolniejsze niż pomiędzy dwoma pojedyńczymi HDD ...Ok, zle sformulowanie. Chodzilo mi o o kopiowaniu Z, slowem odczyt sekwencyjny duzych plikow. ładowanie leveli gier będzie szybsze (zauważalnie) Zalezy co rozumiec przez zauwazalnie. Czy zauwazalnie jest szybsze o 1 sek na przestrzenie 40sec ? Raid0 w zastosowaniach "ogolnodomowych" to nonsens IMHO, praktycznie zaden wzrost wydajnosc, czy wrecz spadek (kopiowanie w ramach RAID w porownaniu z osobnymi -> zgodnie z powyzszym), o bezpieczenstwu danych i skomplikowaniu ukladu (dyski sa uziemione) nie wspominajac. Edytowane 21 Kwietnia 2008 przez darkwitch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Ok, zle sformulowanie. Chodzilo mi o o kopiowaniu Z, slowem odczyt sekwencyjny duzych plikow. Zalezy co rozumiec przez zauwazalnie. Czy zauwazalnie jest szybsze o 1 sek na przestrzenie 40sec ? Raid0 w zastosowaniach "ogolnodomowych" to nonsens IMHO, praktycznie zaden wzrost wydajnosc, czy wrecz spadek (kopiowanie w ramach RAID w porownaniu z osobnymi -> zgodnie z powyzszym), o bezpieczenstwu danych i skomplikowaniu ukladu (dyski sa uziemione) nie wspominajac. ogólnie moge się z Tobą zgodzić ... akurat ładowanie leveli zależy od wielu czynników - są testy w których z 30s robi się 20s ... Ja odczułem różnicę pomiędzy barką 360GB (7200.10) a pojedyńczym raptorem - czyli system chodzi żwawiej, katalogi szybciej się otwierają, szybsze wyszukiwanie, szybsza odpowiedź (np odpalenie filmu) itd. Podobną różnicę miałem po przejściu z jednego raptora na 2 rapki w raid0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...