Skocz do zawartości
f3nikz

Creative 5.1 Pro-gamer 500 Czy Logitech G51 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie.. mam 600zł i zastanawiam się, na które głośniki je spożytkować. Ten zestaw creative posiada większą moc co przemawia na jego korzyść;) Natomiast jeśli chodzi o Logitech to mają wg. mnie niezły design. Oba zestawy wydają się być atrakcyjne. Nie gram praktycznie wcale więc zależy mi na dźwięku w szczególności w odtwarzaniu utworów muzycznych oraz na dźwięku w filmach.. Na pewno ktoś z was ma jeden z tych zestawów dlatego z pewnością doradzicie mi, który z nich lepiej wybrać.. ;) Słucham głownie rapu jeśli o muzykę chodzi.

Czekam na wasze rzetelne opinie i rady.

Edytowane przez f3nikz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć a więc tak sam od niedawna jestem posiadaczem G500 od jakiegoś miesiącu głośniki sprawują się OK w Filmach tym czym prezentują czyli jakością dźwięku w pełni mnie zadowala jeśli chodzi o Muzykę to wiadomo że zestaw 5.1 nie jest do słuchania Muzyki ale i tutaj głośniki sprawują się całkiem nieźle jeśli chodzi o Gatunki Klubowej muzyki poprzez techno,Hous Trance,są wyśmienite co do samej mocy sub pracuje bardzo ładnie i nisko schodzi potrafi zamruczeć bardzo nisko a fala bassowa jest soczysta i niesie się daleko po całym pokoju pierwsze wrażenie było takie że bass trochę dudni jednak po tygodniu słuchania o obcowania z nimi wszystko jest ok kwestia przesiadki z 3400 intrigue :) Polecam o innych zestawach się nie wypowiadam w kwesti czy są tańsze i lepsze i lepiej grają bo musiał bym porównać oba modele w domu przez jakiś czas potestować żeby to stwierdzić pozdrówka jeśli masz możliwość to wybierz się do jakiegoś salonu komputerowego i przetestuj te modele które ci lepiej przypadną te weś kieruj się dźwiękiem który cie zadowoloni nie marką .

Edytowane przez Zwolnij daj na luzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za ta kase G500 gra przyzwoicie. W filmach sprawuje sie rewelacyjnie jak to opisal kolega wyzej. Fajna przestrzen, center w dialogach tez daje rade, bas ma kopa chociaz bardzo duzo zalezy od ustawienia skrzyni, ktora jak na grajki komputerowe wcale nie jest mala. Co do muzyki to jest roznie, zalezy co sluchasz. D&B, hip-hop, Dup, techno upanina daje rade na tym zestawie, ale jesli chcesz sluchac bardziej naturalnych dzwiekow to lepiej doloz do jakis kolumn.

Na te magiczne liczby - 310 wat nie patrz. To wartosci wyssane z palca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki naprawdę pomocne jest to co piszecie ;) muszę jeszcze solidnie się zastanowić i przede wszystkim udać się do jakiegoś salonu by podpasować je pod moje ucho ale póki co narazie jestem przychylnie nastawiony do tych G500 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja mam tez taki dylemat tylko ze ja bede uzywal tego zestawu tylko i wylacznie w grach. nie sluchalem ani jednych ani drugich (nie mam mozliwosci) dlatego chcialbym uslyszec od was opinie na temat tych glosnikow pod katem gier. (cenowo jak i pod wzgledem wizualnym wypada na kozysc g51)

I druga kwestia karta muzyczna. myslalem nad x-fi xtreme gamer albo x-fi xtreme gamer fatality. Tylko nie wiem czy warto doplacic to tej "limitowanej" serii? Z tego co doczytalem to ta wersja drozsza ma 64mb pamieci (teoretycznie odciaza procesor?? ale przy moim sprzecie z sygnaturki to chyba wiekszego znaczenie nie bedzie?). Wiec czy warto za to doplacic? Znowu patrzac na te dwie karty jedna jest wieksza (a to musi miec jakies znaczenie)

Dzieki za odp.

Tapio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie zastanów się czy nie lepiej kolumienki stereo. Jak głównie do filmów/gier to owszem rewalka, ale z muzyką już u nich słabo (zależy jeszcze od rodzaju muzy). Poza tym musisz je dobrze rozstawić, jak maja stać wszystkie obok siebie odpuść(wiem że u 90% użytkowników takich głośników kończy się postawieniem ich obok siebie). Jak je będziesz odsłuchiwał, odsłuchaj sobie też jakiś zestaw kolumn stereo, i nie daj się przytłoczyć marketingowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skawin - geniusy świetnie działają z dvd pod warunkiem że

1. dvd ma wyjście analogowe 5.1

2. wyjście na suba jest na subwoofer pasywny, w trybie 5.1 sam subek nie oddziela sobie dolnego pasma, więc jak mu dvd go nie poda na talerzu to kicha z niskimi tonami.

Jak się uda to wszystko ładnie podłączyc to brzmi całkiem ładnie, a jak na 300zł to rewelacyjnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie odświerzyć temat. Potrzebuję kupić dobre głośniki, chciałbym się zamknąć w kwocie 1000zł razemz kartą dźwiękową. Również myślałem o G500 + karta muz za ok 200zł. Filmy oglądam rzadko, choć do komputera podepnę tuner sat więc różnie to może być w przyszłości, ale słucham dużo muzyki (w 70% wymienionej juz upaniny :) ). Głośniki na pewno nie będą ułożone obok siebie, ale o rozplanowaniu będę myślał później. Mogę prosić o jakieś przykłady karty muzycznej? Czy ewentualnie zestaw głośników i karta muz do 1000pln? Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwiękówka:

http://allegro.pl/item380359948_creative_x...war_24_mcy.html

Tylko allegro - w sklepie za podobną cenę masz model niżej (no chyba, że potrzebne Ci pudełko...). Nowa, 2 lata gwary.

Głośniki:

Albo sprawdzone SW-HF 5005 za ~300zł.

Albo nowszy model, o większej mocy:

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...mne_drewno.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie skoro nie gracie w gry ani nie oglądacie filmów to po co na siłę kupujecie systemy 5.1? Naprawdę myślicie, że im więcej głośników tym lepiej czy też może chcecie bajerować przed kumplami z gimnazjum jakiego to zajebistego zestawu "pińć-jeden" o mocy ponad "czysta" wat nie macie :blink: Owszem sam miałem G500 (notabene kiedyś były tańsze niż teraz) i w grach oraz filmach z dźwiękiem DD lub DTS grały świetnie i jeśli ktoś 80% czasu przy kompie spędza na grania i oglądanie filmów to szczerze polecam G500 bo do dzisiaj pamiętam jakie wrażenia miałem po grze w FEARa na G500 w nocy ;]

.... pierwsze wrażenie było takie że bass trochę dudni jednak po tygodniu słuchania o obcowania z nimi wszystko jest ok kwestia przesiadki z 3400 intrigue :) .

To teraz przesiądź się na tydzień na jakieś dobre aktywne 2.0 i po tygodniu wróć do G500.... gwarantuje Ci, że znowu będą dudnić po prostu przyzwyczaiłeś się do tego dudnieniu i już Ci nie przeszkadza tak jak na początku...

Co do dźwiękówki to nie zgodzę się z serwal4 spokojnie możesz brać Audigy 2 ZS prawie to samo, różnią się chyba tylko [ciach!]ianymi sterami.... w jakości dźwięku różnicy pewnie nie usłyszysz, a 100zł masz w kieszeni...

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchanie muzyki stereo na zestawie 5.1 jest conajmniej niepoważne i pozbawione sensu. Chyba że kogoś podnieca rozbicie stereofonicznej ścieżki na pseudo 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchanie muzyki stereo na zestawie 5.1 jest conajmniej niepoważne i pozbawione sensu. Chyba że kogoś podnieca rozbicie stereofonicznej ścieżki na pseudo 5.1

Przeciez mozna spokojnie zostawic aktywne 2.1 a satelitki z G500 naprawde daja rada... Uswiadomcie mnie teraz, jak wykorzystacie swoje 2.1 kiedy przydaloby sie 5.1, ach no tak, nie da sie, bo przeciez one graja lepiej przy stereo i na tym sie ich wyzszosc konczy... ;) To nie prawda, ze jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego... w tym przypadku jak dla mnie jest wrecz przeciwnie, ale na pytanie czego oczekujecie po SWOIM audio... odpowiedz powinniscie znac sami... Sprzecacie sie o moc ? ;) Mi tez jej malo i twierdze, ze glosnosc przy ktorej wytrzymujesz 20 sekund daje czesto wiecej satysfakcji niz sluchanie przez 2 godziny pierdzenia, tyle ze... przez te 20 sekund przy dobrych ustawieniach zestaw ten nie jednego oczekiwania spelni... Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeciez mozna spokojnie zostawic aktywne 2.1 a satelitki z G500 naprawde daja rada... Uswiadomcie mnie teraz, jak wykorzystacie swoje 2.1 kiedy przydaloby sie 5.1, ach no tak, nie da sie, bo przeciez one graja lepiej przy stereo i na tym sie ich wyzszosc konczy... ;)

A kto tu pisze, ze mamy 2.1? :blink: Imo 2.1 do muzyki ssie tak samo jak 5.1 ;] Druga sprawa po ca mam się dusić na 5.1 skoro 70% czasu słucham muzyki, 20% oglądam filmy divx itp z dźwiękiem stereo, 5% gram w gry i drugie 5% oglądam filmy DVD z dźwiękiem 5.1

To nie prawda, ze jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego... w tym przypadku jak dla mnie jest wrecz przeciwnie, ale na pytanie czego oczekujecie po SWOIM audio... odpowiedz powinniscie znac sami...

Może G500 nie jest do niczego ale na pewno nie jest do wszystkiego... zestaw wielokanałowy tak jak już pisałem nadaje sie tylko i wyłącznie do źródeł dźwięku 5.1 (gry, filmy z DD/DTS) słuchanie muzyki na takim czymś to porażka...

Sprzecacie sie o moc ? ;) Mi tez jej malo i twierdze, ze glosnosc przy ktorej wytrzymujesz 20 sekund daje czesto wiecej satysfakcji niz sluchanie przez 2 godziny pierdzenia, tyle ze... przez te 20 sekund przy dobrych ustawieniach zestaw ten nie jednego oczekiwania spelni... Pozdrawiam

Moich oczekiwań G500 nie spełniły <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto tu pisze, ze mamy 2.1? :blink: Imo 2.1 do muzyki ssie tak samo jak 5.1 ;] Druga sprawa po ca mam się dusić na 5.1 skoro 70% czasu słucham muzyki, 20% oglądam filmy divx itp z dźwiękiem stereo, 5% gram w gry i drugie 5% oglądam filmy DVD z dźwiękiem 5.1

Może G500 nie jest do niczego ale na pewno nie jest do wszystkiego... zestaw wielokanałowy tak jak już pisałem nadaje sie tylko i wyłącznie do źródeł dźwięku 5.1 (gry, filmy z DD/DTS) słuchanie muzyki na takim czymś to porażka...

Moich oczekiwań G500 nie spełniły <_<

''

1. Mnie nie interesuje co wy macie, to widac po sygnaturkach, ja pisze SWOJE PRZEMYSLENIA I SPOSTRZEZENIA do tych ktorzy maja dylemat co wziac.

2. 70% sluchasz muzy i wlasnie dlatego decyzje pozostawiam ewentualnym nabywcom, wkoncu jak ktos wie ze nie wykorzysta 5.1 to niby po co je brac, ale pamietaj ze zawsze zostaje te 30%...

3. Nadaje sie tylko i wylacznie do 5.1, ale ja juz pisalem, mozna bez zadnych problemow ustawic na 2.1 wiec o co chodzi ? Dla mnie to dosc uniwersalne rozwiazanie za przystepna cene...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co nam daje te 2.1? Brak trybu 5.1...

Bo dalej są to efekciarskie plastikowe pierdziawki do filmów/gier...

Tak tak, a 2.1 w tej samej cenie, to jest juz taki rarytas ze mozna otworzyc multikino, oj sorki zapomnialem ze to sie do filmow nie nadaje, moze jakies male studio nagran ? :P

ps Geniusow nie slyszalem, ale niektorzy twierdza ze sa lepsze od G500, DREWNIANE i o wiele tansze... no ale przeciez w nich tez slychac te plastikowe pierdziawki co to sie do muzyki nie nadaja i w ogole powinni je wycofac z rynku :P ;) Swoja droga bardzo podoba mi sie wasza argumentacja, G500 sa gorsze bo nie sa 2.1 a chwile pozniej... co z tego ze dasz 2.1, to ze nie bedziesz mial 5.1 ? :) No to wkoncu lepiej czy gorzej, bo sie wedlug waszego rozumowania pogubilem :D

Pozdroweczki :)

Edytowane przez Bujakashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż w tym temacie zdanie gdzie ktoś twierdzi, że 2.1 jest lepsze od 5.1 czy w ogóle jest dobre...

Dwa - dlatego polecamy Geniusy - mimo, że do słuchania muzyki również się nie nadają to w tym przypadku jak ktoś się upiera na 5.1 to słucha przynajmniej czegoś w mdf'ie... nie w plastiku.

Pozatym tu nie ma o czym dyskutować.

Bo to jest moje spostrzeżenie: większość posiadaczy Z-2300, Z-5500, G500 itp wynalazków będzie uparcie broniło i wmawiało każdemu, że sa najlepsze... Są przypadki gdzie ludzie przesiadają się na coś sensowniejszego i dostają olśnienia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Nadaje sie tylko i wylacznie do 5.1, ale ja juz pisalem, mozna bez zadnych problemow ustawic na 2.1 wiec o co chodzi ? Dla mnie to dosc uniwersalne rozwiazanie za przystepna cene...

5.1 , 2.1 ... i tak dziura w średnicy i nienaturalne brzmienie. Próbowałem polubić 5.1 (miałem dwa zestawy ... za ponad 300 i ponad 600 zł) - NIENATURALNE, NIEPRZEKONUJĄCE brzmienie w filmach (plastikowe głosy aktorów przez braki w średnicy) i muzyce ... w grach też.

Efekty z tyłu - fajna rzecz ... ale nie kosztem ogólnej jakości (naturalności, realizmowi, dokładności)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez ten weekend oglądałem sporo filmów na pewnych głośnikach 2.0:)

"Kochanice króla" (dvdrip, 2 kanały) - dużo muzyki symfonicznej, czyli coś wspaniałego. Głosy aktorów naturalne. Bas potrafi zagrzmieć kiedy trzeba, tworzą wspaniały nastrój. Zrobiło się tak kinowo...

Chyba sprawiło mi to większą frajdę niż świsty/strzały/wybuchy/odgłosy z tyłu w filmach na Creative 5.1. Tam ludzki głos był taki zniekształcony. Inna sprawa, że zdecydowanie więcej jest dvdrip-ów w 2.0 niż 5.1:)

Nawet w serialu "Przyjaciele" spora różnica:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komuś się chyba coś pomieszało - 2.1 to satelitki plus sub a to sie rowna dwom stereo tylko z dodanym subem - cos w tym dziwnego?jesli tak to sory panowie ale pajacujecie

a co za problem dac 4.1????zaden - i dzwiek na tym nie straci a przy odpowednim ustawieniu i baza stereo tez nie

oczywiscie i tak w wieiszosci systemow centralny nie gra bo nawet nie ma po co

pomijam brzmienie zestawow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Mnie nie interesuje co wy macie, to widac po sygnaturkach, ja pisze SWOJE PRZEMYSLENIA I SPOSTRZEZENIA do tych ktorzy maja dylemat co wziac.

To dlaczego napisałeś Uswiadomcie mnie teraz, jak wykorzystacie swoje 2.1

2. 70% sluchasz muzy i wlasnie dlatego decyzje pozostawiam ewentualnym nabywcom, wkoncu jak ktos wie ze nie wykorzysta 5.1 to niby po co je brac, ale pamietaj ze zawsze zostaje te 30%...

Nie 30% tylko 10%... 5% filmy z DD/DTS i 5% gry... 20% to są filmy dvix itp z dźwiękiem 2.0... widzę, ze nie tylko z słuchem masz problemy

I co Ci daje to 2.1? Tylko to, że nie gra tył lecz nadal to tylko plastikowe grajki 2.1, a nie w miarę dobre 2.0...

komuś się chyba coś pomieszało - 2.1 to satelitki plus sub a to sie rowna dwom stereo tylko z dodanym subem - cos w tym dziwnego?jesli tak to sory panowie ale pajacujecie

:lol2: Większej głupoty dawno nie czytałem 2.1 w żadnym wypadku nie równa się 2.0. W 2.0 za cały zakres częstotliwości odpowiada jedna kolumna natomiast w 2.1 niskie tony przemuję sub, a średnie i wysokie satelity przez co występują tak zwane dziury ;]

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokaż w tym temacie zdanie gdzie ktoś twierdzi, że 2.1 jest lepsze od 5.1 czy w ogóle jest dobre...

Dwa - dlatego polecamy Geniusy - mimo, że do słuchania muzyki również się nie nadają to w tym przypadku jak ktoś się upiera na 5.1 to słucha przynajmniej czegoś w mdf'ie... nie w plastiku.

Pozatym tu nie ma o czym dyskutować.

Bo to jest moje spostrzeżenie: większość posiadaczy Z-2300, Z-5500, G500 itp wynalazków będzie uparcie broniło i wmawiało każdemu, że sa najlepsze... Są przypadki gdzie ludzie przesiadają się na coś sensowniejszego i dostają olśnienia...

"...Ludzie skoro nie gracie w gry ani nie oglądacie filmów to po co na siłę kupujecie systemy 5.1? Naprawdę myślicie, że im więcej głośników tym lepiej czy też może chcecie bajerować przed kumplami z gimnazjum jakiego to zajebistego zestawu "pińć-jeden" o mocy ponad "czysta" wat nie macie..."

"Są przypadki gdzie ludzie przesiadają się na coś sensowniejszego i dostają olśnienia..." sek w tym ze temat ten z zalozenia dotyczy tych wlasnie zestawow, a nie czegos sensowniejszego, tym bardziej od Z-5500.

Na zakonczenie jeszcze raz powiem : z G500 i Z-2300 wybralem G500, jestem zadowolony z dokonanego wyboru i kazdemu polecam, osobiscie nie zamienilbym spowrotem. Jak sie postaracie mozna je (G500) dostac w cenie Geniusiow, ktorych nie slyszalem, a jesli ktos potrafi naprawde uslyszec tak wielka roznice w materiale o powierzchni kilku cm to chyba faktycznie nie jest to sprzet jakosciowo i cenowo dla niego. Balem sie przed zakupem, ze potem powiem sobie : kurde, moglem dac ta 100 wiecej i nie wyrywac sobie wlosow z glowy ze BYC MOZE gra i napewno WYGLADA gorzej... a tak wlasnie widze G500 i Geniusy, co do zestawu z tematu (G51) nie potrafie sie wypowiedziec, takze przepraszam za wszystkie OT...

EDIT : TAK TAK, brzydkie, plastikowe hehe dobre sobie, bo wszystkie inne drewniane mikrusy to naprawde robia niesamowite wrazenie jakosci i klasy :) Wiecej sie tu nie odzywam, moze faktycznie nie potrzebnie zaczalem was przekonywac ze wybor miedzy 2.1 a 5.1 jest dla mnie oczywisty (naczytalem sie juz na forum wiele takich madrych rad zeby brac 2.1 bo 5.1 do muzyki to zlo). Nie zmienia to jednak faktu, ze dla mnie G500 zdecydowanie sa warte swojej ceny, nawet jzeli ktos chcialby je potem modyfikowac (moj inny temat)...

Edytowane przez Bujakashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komuś się chyba coś pomieszało - 2.1 to satelitki plus sub a to sie rowna dwom stereo tylko z dodanym subem - cos w tym dziwnego?

pomijam brzmienie zestawow...

Ja nie pomijam brzmienia, więc dla mnie 2.1 "nie równa się" 2.0:)

Co do 4.1 to zgadzam się (jak już się kupiło zestaw 5.1...).

EDIT : TAK TAK, brzydkie, plastikowe hehe dobre sobie, bo wszystkie inne drewniane mikrusy to naprawde robia niesamowite wrazenie jakosci i klasy

To nie ma robić wrażenia tylko grać. Obudowy są 2-3 razy większe niż w plastikowych mikrusach.

z G500 i Z-2300 wybralem G500

Z tej dwójki wybrałbym Genius 5000/6000 :E

Ale na pewno szybciej 5.1 niż 2.1, szybciej g500 niż z-2300.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie Bujakashi się już więcej nie odzywaj, bo głupoty wypisujesz wprost proporcjonalne do jakości dźwięku z Twoich głośników. Dalej wmawiaj sobie że masz super hiper zestaw, który gra przepięknie. Normalnie szok, co marketing Creative potrafi zrobić z mózgiem coniektórych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zbynia:

Tak - dwie satelitki stereo... tylko co to za stereo?

Nie wiem, może mylę pojęcia, ale subwoofer winien być dodatkiem, który gra ~20-50Hz w odpowiedniej ilości.

I jestem świadomym, że niektórzy uzupełniają swoje stereo nim aby usłyszeć więcej detali... (gitara basowa naprzykład)

Sam miałem przyjemność oglądać Star Wars na kinie domowym gdzie za cenę SOLO-7C to mógłbym sobie... no nic bym nie mógł.

Tam praktycznie sub lenił się... a jak już się odezwał to nie tak jak komputerowe 2.1/5.1 - zagłuszając resztę... Po komputerowej babce byłem zdziwiony ustawieniem całego sprzętu... (co nie zmienia faktu, że nawe THX nie pomoże - to zupełnie inna klasa - dialogi porażały)

I był to dobrze zmontowany zestaw - mogę zapewnić.

I nie twierdzę, że 2.1 do muzyki się nie nadaje - aczkolwiek 2.1 komputerowe do muzyki się nie nadaje. Obojętnie jakie to by nie było (czy Z-2300, czy Bose, czy Altec).

Przyjmijmy, że SOLO grają bez problemu od 50Hz... (pomijam te 45)

A więc odpalmy ten sam kawałek na nich i ten sam kawałek TYLKO na sateliktach z G500/Z2300 itp. cudów techniki (no przecież to stereo więc w miarę równe i bez dziur pasmo ~50-20000Hz winny satelitki mieć).

Hmm dziwne, nieprawdaż? Bo G500/Z-2300 bez swojego zalewacza pasma gra niekoniecznie ładnie...

A kosztuje dalej więcej od SOLO...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi