Skocz do zawartości
f3nikz

Creative 5.1 Pro-gamer 500 Czy Logitech G51 ?

Rekomendowane odpowiedzi

@zbynia:

Tak - dwie satelitki stereo... tylko co to za stereo?

Nie wiem, może mylę pojęcia, ale subwoofer winien być dodatkiem, który gra ~20-50Hz w odpowiedniej ilości.

I jestem świadomym, że niektórzy uzupełniają swoje stereo nim aby usłyszeć więcej detali... (gitara basowa naprzykład)

Sam miałem przyjemność oglądać Star Wars na kinie domowym gdzie za cenę SOLO-7C to mógłbym sobie... no nic bym nie mógł.

Tam praktycznie sub lenił się... a jak już się odezwał to nie tak jak komputerowe 2.1/5.1 - zagłuszając resztę... Po komputerowej babce byłem zdziwiony ustawieniem całego sprzętu... (co nie zmienia faktu, że nawe THX nie pomoże - to zupełnie inna klasa - dialogi porażały)

I był to dobrze zmontowany zestaw - mogę zapewnić.

I nie twierdzę, że 2.1 do muzyki się nie nadaje - aczkolwiek 2.1 komputerowe do muzyki się nie nadaje. Obojętnie jakie to by nie było (czy Z-2300, czy Bose, czy Altec).

Przyjmijmy, że SOLO grają bez problemu od 50Hz... (pomijam te 45)

A więc odpalmy ten sam kawałek na nich i ten sam kawałek TYLKO na sateliktach z G500/Z2300 itp. cudów techniki (no przecież to stereo więc w miarę równe i bez dziur pasmo ~50-20000Hz winny satelitki mieć).

Hmm dziwne, nieprawdaż? Bo G500/Z-2300 bez swojego zalewacza pasma gra niekoniecznie ładnie...

A kosztuje dalej więcej od SOLO...

Nie bardzo rozumiem o czym Ty chlopie na wstepie piszesz, ze niby na 2.0 Solo-7c oglada sie lepiej filmy tak ? :) To trzeba decyzje pozostawic dla tego, ktory bedzie te filmy ogladal, bo dla mnie np. najcudowniejsze stereo nie da mi tego samego co przecietne 5.1 (jak juz dla Ciebie taki to przecietny sprzet) tym bardziej, ze filmy ogladam JEDYNIE w DVD i z racji dostepnego dzwieku stereo umarlo u mnie smiercia naturalna (konkretny przyklad ? 300 - na twoich Solo-7C czulbym sie jak jedzac paczka, ale bez nadzienia).

Kolejna bzrudna argumentacja, zreszta nie wiem co majaca udowodnic : wlaczmy z G500 jedynie 2 satelitki i porownajmy z Solo-7C wytlumacz mi jaki to ma sens, bo na moje myslenie to chcesz za wszelka cene udowodnic, ze 2 satelitki z zestawu ktory stworzony jest z mysla o wykorzystaniu wszystkich dostepnych glosnikow (albo min. 2.1) zagra gorzej od systemu 2.0 ktorego mozliwosci wlasnie na stereo sie koncza - sam napisales ze w G500 konieczny jest sub, wiec po co to porownanie samych satelitek ?!? Kosztuje wiecej, o ile ? Ja kupilem uzywki za 330 zl w stanie idealnym, wrecz sklepowym z ponad roczna gwarancja !!

Ciezko az mi sie nie wypowiadac, przerobilem juz u siebie stereo, mialem sprzet mocowo dwa razy mocniejszy od tego ktory mam teraz, wielkosciowo kilkakrotnie wiekszy, przy czym nie byly to plastiki i wybor pomierdzy 2.1 a 5.1 jest DLA MNIE OCZYWISTY stad zaciekle o tym pisze (wczesniej ktos pisal ze nie potrzebnie tak mocno zwrocilem uwage na 5.1 vs 2.0/2.1 - wlasnie po tych opiniach na forum z ktorymi sie nie zgadzam ciezko mi to przemilczec).

Przykro mi tylko, ze zamiast doradzic komus w wyborze zestawu 5.1 sprzeczamy sie o cos zupelnie innego (to takze z mojej winy i naprawde przepraszam). Nie chcialem takze nikogo w tym temacie urazic. Jeszcze raz napisze, ze G500 warte sa swojej ceny a czytajac wrazenia osob ktore mialy okazje uslyszec Geniusy te wypadaja jeszcze lepiej, tym bardziej w stosunku cena sklepowa/jakosc brzmienia i wlasnie na tych dwoch zestawach przy zakupie bym sie koncentrowal.

Po dokonanym wyborze i zakupie pamietac trzeba jeszcze o :

1. Prawidlowym rozstawieniu glosnikow

2. Prawidlowym ustawieniu sterownikow oraz oprogramowania, a tutaj pole do popisu jest nie male i to nawet w przypadku kart zintegrowanych !!

Powyzsze punkty maja wieksze znaczenie niz sam wybor zestawu...

RBEJ Nie twierdze, ze mam super hiper extra wypasiony sprzet, tylko sprzet ktory jest WARTY SWOJEJ CENY, Ty nie podales tutaj zadnej propozycji a jedyne co wniosles to stwierdzenie, ze zadne 5.1 nie da tego co zestaw stereo, na co prawie w kazdym swoim poscie odpowiedzialem, konkretnymi ARGUMENTAMI, takze przeczytaj watek, przemysl i potem mow kto powinien sie jeszcze wypowiadac, a jeszcze wazniejsze to JAK WYPOWIADAC... (jak za duzo czytania, tow skrocie : Dla Ciebie nie ma sensu sluchac muzyki na 5.1, a dla uzytkownikow 5.1 nie ma zadnego problemu zrodlo dzwieku ustawic na takie ktore jest dla Ciebie sensowne)

Pozdrawiam

Edytowane przez Bujakashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem o czym Ty chlopie na wstepie piszesz, ze niby na 2.0 Solo-7c oglada sie lepiej filmy tak ? :) To trzeba decyzje pozostawic dla tego, ktory bedzie te filmy ogladal, bo dla mnie np. najcudowniejsze stereo nie da mi tego samego co przecietne 5.1 (jak juz dla Ciebie taki to przecietny sprzet) tym bardziej, ze filmy ogladam JEDYNIE w DVD i z racji dostepnego dzwieku stereo umarlo u mnie smiercia naturalna (konkretny przyklad ? 300 - na twoich Solo-7C czulbym sie jak jedzac paczka, ale bez nadzienia).

Mi sie wydaje ze jemu chodzilo o JAKOSC DZWIEKU I DOZNANIA Z TYM ZWIAZANE, nie o przestrzennosc. Bo wiadomo 5.1 to 5.1 slyszysz wsystko dookoła. Jednak spojz na to tak.

tylne satelitki (dzwieki otoczenia)

Centralny (mowa)

przednie (efektywne)

sub (wspomaga reszte)

Wiec slyszysz jak kawalki przelatuja ci za glowa itd itd. Tego stereo Ci nie da, jednak jak ktos chce bardziej naturalne dzwieki prosty przyklad....ostatnio wchodze do domu, slysze jakas laske, myslalem ze ktos wpadl do zony, wchodze a ona film oglada....glos byl jak zywy, na g500 mozesz o tym zapomniec, i chyba o to chodzilo autorowi, bo solo napewno lepiej na tym polu sie sprawdzi niz g500 i uwierz mi doznania z dobrego stereo w czasie ogladania filmow wcale takie marne nie sa, zamykasz oczy i dzwiek Cie "otacza" scena jest przepiekna i przejzysta (nie ma pozycjonowania to minus) a w przypadku 5.1 jednak jest silna kierunkowosc (poza basem bo ten zalewa wszystko) a ze od czasu do czasu za plecami cos warknie....

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie wydaje ze jemu chodzilo o JAKOSC DZWIEKU I DOZNANIA Z TYM ZWIAZANE, nie o przestrzennosc. Bo wiadomo 5.1 to 5.1 slyszysz wsystko dookoła. Jednak spojz na to tak.

tylne satelitki (dzwieki otoczenia)

Centralny (mowa)

przednie (efektywne)

sub (wspomaga reszte)

Wiec slyszysz jak kawalki przelatuja ci za glowa itd itd. Tego stereo Ci nie da, jednak jak ktos chce bardziej naturalne dzwieki prosty przyklad....ostatnio wchodze do domu, slysze jakas laske, myslalem ze ktos wpadl do zony, wchodze a ona film oglada....glos byl jak zywy, na g500 mozesz o tym zapomniec, i chyba o to chodzilo autorowi, bo solo napewno lepiej na tym polu sie sprawdzi niz g500 i uwierz mi doznania z dobrego stereo w czasie ogladania filmow wcale takie marne nie sa, zamykasz oczy i dzwiek Cie otacza scena jest przepiekna i przejzysta (nie ma pozycjonowania to minus) a w przypadku 5.1 jednak jest silna kierunkowosc (poza basem bo ten zalewa wszystko) a ze od czasu do czasu za plecami cos warknie....

Taka wlasnie odpowiedz jestem w stanie zrozumiec. Jak dla mnie doszlismy do poczatku rozmowy :

Chcesz zestaw uniwersalny, do wszystkiego (filmy, gry, muza) : bierz 5.1

Chesz zestaw nadajacy sie GLOWNIE do muzyki : bierz 2.0 / 2.1 (jak dla mnie skoro tak wiele osob upiera sie przy tym ze tylko do tego je wykorzystuja niech sobie zamiast glosnikow, kupia wieze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jak ktoś ostro giercuje w elo gry, ogląda filmy głównie sześciokanałowe i słabo obchodzi go muzyka z kompa to G500 w okazji za 330 zł jest ok.

Ale taka cena to kpina:

http://www.komputronik.pl/Glosniki/Creativ...pelny,id,43916/

Ja oglądałem filmy wielokanałowe na kretach 5.1 (owszem efekty były fajne, może się podobać), ale jak przesiadłem się na "tylko" stereo - Solo, to podczas oglądania wcale nie czułem jakbym jadł pączka bez nadzienia, a wręcz odwrotnie:)

Ps. Solo można porównać od dobrej wieży, do tego płytoteka w kompie...

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem kto wprowadzil zamieszanie z tym 5.1 i 2.1

Na 5.1 wylaczysz centrala i tylne i masz to samo co 2.1 do muzyki, a do muzyki najlepszy bedzie 2.0 Dla mnie woofer to nieporozumienie no chyba ze faktycznie kolumny/monitorki sa na tyle kompaktowe (z 13cm za duzo basu nie bedzie) i wtedy trzeba woofer dostawic, ale wtedy juz mamy 2.1! wiec powrot do pkt wyjscia.

Imho obroncom solo raczej chodzi o to ze g500 to komputerowe pierdziawki, a solo to komputerowe niepierdziawki z tad ta nagonka. :wink: fakt jest jeden g500 i solo porownywac nie mozna!

Mozna porownac g500 do gienkow 5000, bo ktos kto chce 5.1 raczej wie czego oczekiwac i zadne stereo mu tego nie zastapi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka wlasnie odpowiedz jestem w stanie zrozumiec. Jak dla mnie doszlismy do poczatku rozmowy :

Chesz zestaw nadajacy sie GLOWNIE do muzyki : bierz 2.0 / 2.1 (jak dla mnie skoro tak wiele osob upiera sie przy tym ze tylko do tego je wykorzystuja niech sobie zamiast glosnikow, kupia wieze)

Przestań znowu wypisywać głupoty że zestaw 5.1 nadaje się do wszystkiego, bo do słuchania muzyki NIE NADAJE się absolutnie. Naprawdę nie potrafisz tego zrozumieć??.

Tak samo do słuchania muzyki nie nadaje się zestaw 2.1 i wszystko inne co ma osobny sub.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestań znowu wypisywać głupoty że zestaw 5.1 nadaje się do wszystkiego, bo do słuchania muzyki NIE NADAJE się absolutnie. Naprawdę nie potrafisz tego zrozumieć??.

Tak samo do słuchania muzyki nie nadaje się zestaw 2.1 i wszystko inne co ma osobny sub.

Przeciez z mysla o Tobie dalem tam 2.0/2.1, wiec skresl sobie to 2.1 i pozostanie twoje 2.0 a 2.1 uznac mozemy, ze nie nadaje sie do niczego, zadowolony ? (broni go troche fakt, ze niskie tony nie sa tak bardzo kierunkowe) Zamieszanie wprowadzilem ja i naprawde po raz kolejny za to przepraszam, odnioslem sie do wypowiedzi RBEJ i pozwolilem sobie niefartownie wypowiedziec tutaj i odniesc przy okazji do wypowiedzi wielu forumowiczow a dalej topic zaczal zyc swoim zyciem... Dziekuje za ostatnie wypowiedzi, bo byly dla mnie jedynymi sensownymi i wnoszacymi cos do mojego punktu widzenia (HeatheN i elektrykk).

Edytowane przez Bujakashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj juz nie popadaj ze skrajnosci w skrajnosc. Niektore zestawy stereo z zalozenia powinny byc wspomagane subem!

Dobry subwoofer za pare tyś jest nieraz niezastapiony, a negatywna opinia na forum wynika raczej z faktu ze wiekszosc komputerowych subwooferow to zamulajace i zalewajace pomieszczenie hukiem tandety (przepraszam userow owych glosnikow, sam zaczynalem od 5.1;)

Wiec 2.1 nie skreslajcie;] bo za taki

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12386 wooferek dalbym sie pociac;] Zgodze sie DOBRE STEREO woofera nie ptorzebuje, ale jak masz monitorki w ktorych siedzi 5calowy nisko-srednio to nie spodziewaj sie w 20m basu ....(np Totem mite)

A co do tematu owego ja wybralbym g500, te logi slyszalem i niewiele od x530 je rozni (x530 mialem) a ich nastepcy x540 mozna kupic sporo taniej. ( no chyba ze faktycznie poza troszke wieksza moca i designem g51 maja cos jeszcze w stosunku do x540)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje G500 nadają się do muzyki mniej więcej tak jak 2.0 do filmu z dźwiękiem 5.1 ;]

Wojna zapewne rozpoczęła się od mojego posta, a raczej od nieumiejętności czytania ze zrozumieniem ;]

Tak dla przypomnienia....

Pozwolę sobie odświerzyć temat. Potrzebuję kupić dobre głośniki, chciałbym się zamknąć w kwocie 1000zł razemz kartą dźwiękową. Również myślałem o G500 + karta muz za ok 200zł. Filmy oglądam rzadko, choć do komputera podepnę tuner sat więc różnie to może być w przyszłości, ale słucham dużo muzyki (w 70% wymienionej juz upaniny :) ). Głośniki na pewno nie będą ułożone obok siebie, ale o rozplanowaniu będę myślał później. Mogę prosić o jakieś przykłady karty muzycznej? Czy ewentualnie zestaw głośników i karta muz do 1000pln? Pzdr

Gość wyżej chciał kupić zestaw 5.1 mimo iż nie gra ani nie ogląda filmów tylko słucha muzyki.... a poniżej moja odpowiedź ;]

Ludzie skoro nie gracie w gry ani nie oglądacie filmów to po co na siłę kupujecie systemy 5.1? Naprawdę myślicie, że im więcej głośników tym lepiej czy też może chcecie bajerować przed kumplami z gimnazjum jakiego to zajebistego zestawu "pińć-jeden" o mocy ponad "czysta" wat nie macie :blink: Owszem sam miałem G500 (notabene kiedyś były tańsze niż teraz) i w grach oraz filmach z dźwiękiem DD lub DTS grały świetnie i jeśli ktoś 80% czasu przy kompie spędza na grania i oglądanie filmów to szczerze polecam G500 bo do dzisiaj pamiętam jakie wrażenia miałem po grze w FEARa na G500 w nocy ;]

To Bujakashi wkręcił sobie jakiś film 2.1 vs 5.1 <_< EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja miałem zestaw 4.1 logitecha, w swoim czasie kosztujący 700zł(premiera..1999rok zdaje się). Miał wyjscie cyfrowe, więc po jednym kabelku podpięty do x-fi. Głosniki Logitech Xtrusio X-100 zdaje się.

I muszę powiedzieć, iż mimo że mi rozbijało stereo w mp3 czy w filmach na te 4 głosniki...to była to kupa w porównaniu do tego co mam teraz.

zaś do grania...i tak do grania nadają się tylko i wyłącznie porządne słuchawki, nic tego nie zmieni. Przynajmniej jeśli chodzi o FPS online, nie zaś o RTS czy przygodówki na luzie

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna porownac g500 do gienkow 5000, bo ktos kto chce 5.1 raczej wie czego oczekiwac i zadne stereo mu tego nie zastapi.

Chciałbym móc porównać:

G500 vs Genius 6000 vs G51 vs Teufel Concept E Magnum PE

Svenów, Edifierów i Microlabów "H" na razie w ogóle nie ma u nas...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

A ja trochę z innej beczki, zaproponuje zestaw który będzie nadawał się do wszystkiego i to uwaga !! za max 600zł czyli kwoty za które można kupić oba zestawy g500 czy logitech G51 a mianowicie ;), na przód lewy i prawy kanał Solo Microlab 6c + do tego kupić zestaw Genius-a G5005 i głośniki które są mocniejsze z tego zestawu czyli stereo dać na tył, centaralny to wiadomo bez zmian i sub jako uzupełnienie basu uzależnione od wielkości pomieszczenia i potrzeb. I gwarantuje, że to zagra lepiej niż te w/w pierdziawki, a mianowicie dlatego, że głosniki same w sobie powinny mieć wszystkie cechy ( srednio-niskie, wysokie tony ) żeby to jakoś zagrało, a nie tylko po 1 głośniczku na kanał :razz: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że głosniki same w sobie powinny mieć wszystkie cechy ( srednio-niskie, wysokie tony ) żeby to jakoś zagrało, a nie tylko po 1 głośniczku na kanał :razz: .

Pomysl imho nie trafiony, a poza tym sa konstrukcje JEDNODROZNE, wiec jeden glosnik nie koniecznie mosi byc zly:P

Mialem okazje slyszec gienki 5000 w temacie o solo o tym wspominalem, polecilem je qmplowi, bo opinie wazeliniarskie byly masakryczne. Qmpel mial na z5500 odlozone, poradzilem mu aby qpił gienki...potem myslalem ze mnie ubije (gienki sprzedal i z5500kupil). I faktycznie imho z5500 sa za drogie, ale gadanie ze gienki im dorownuja :blink: .... sa tansze i gorsze, w swojej cenie pewnie bezkonkurencyjne ale do z5500 im troche brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl imho nie trafiony, a poza tym sa konstrukcje JEDNODROZNE, wiec jeden glosnik nie koniecznie mosi byc zly:P

Mialem okazje slyszec gienki 5000 w temacie o solo o tym wspominalem, polecilem je qmplowi, bo opinie wazeliniarskie byly masakryczne. Qmpel mial na z5500 odlozone, poradzilem mu aby qpił gienki...potem myslalem ze mnie ubije (gienki sprzedal i z5500kupil). I faktycznie imho z5500 sa za drogie, ale gadanie ze gienki im dorownuja :blink: .... sa tansze i gorsze, w swojej cenie pewnie bezkonkurencyjne ale do z5500 im troche brakuje.

Jasne, zgadzam się z tym, że może być konstrukcja jednodrożna lepsza od wielodrożnej, ba jestem o tym przekonany !! ale pomyśl o kwotach jakiego rzędu rozmawiamy 500-600 zł :lol2: . Więc pokaż mi jednodrożne głośniki które zagrają dobrze :rolleyes: . Ja napisałem swoją propozycję która bije jakikolwiek zestaw 5.1 do kwoty głośników zawartych w temacie. Proponuje przejśc się do MM i posłuchać sobie tych super extra zestawów do kina domowego nie mówie o komputerowych i puścić dzwięk w formacie 2.0 bez suba i zobaczyć jak to zagra, ( to nie ma prawa dać czadu bo nie ma z czego :D ). A tak na serio to ten temat powinien zostać już dawno zamknięty bo autor jakoś niemrawy do rozmowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybym miał kupic dla szpanu to nie pytałbym się was, dlatego proszę o opinie. Który zestaw 2.0 jest godny polecenia powiedzmy za ok 750zł?

Edit: Na allegro to przykuło moją uwagę: http://allegro.pl/item380958596_microlab_s...s_60w_60w_.html

Edytowane przez eaia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi