Skocz do zawartości
kris70

Vista64 Dziwny Problem Z Instalacją

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam pewien problem z instalką Visty 64 bit. Mianowicie podczas wczesnego etapu instalki "zbieranie informacji", wyskakuje komunikat "Brak wymaganego sterownika urządzenia stacji dysków Cd/DVD. Jeśli masz..."

Bootuje instalke z nagrywarki dvd NEC. Kompletnie nie wiem o co chodzi, o jaki sterownik i skąd go wytrzasnać. Męcze się z tym już 3 dzień i nic z tego. Możecie doradzić w czym problem? Dodam, że 2dni temu tylko raz przeszło dalej lecz musiałem anulować instalke i od tamtej pory znów wywala ten błąd sterownika. Jestem załamany troszkę :( Pomożecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz stery do kontrolera sata (jmicron) http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/misc/sata...0_include2k.zip albo ze strony jmicron ftp://driver.jmicron.com.tw/jmb36x/Win2k_...1.17.33WHQL.zip. Stery są w katalogu floppy64.

EDIT:

Poza tym możesz ustawić tryb IDE dla kontrolera SATA w BIOSie - zakładka Main, opcja Configure SATA as. Wtedy nie będziesz potrzebował dodatkowych sterowników. Jeżeli masz dysk podpięty pod Jmicron to ustaw IDE w zakładce Advanced --> OnBoard Devices Configuration.

Bym zapomniał: stery do kontrolera ICH9R http://dlsvr01.asus.com/pub/ASUS/misc/util...017_xpvista.zip

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolacze tylko

Dzisiaj dotarla do mnie vista64OEM (sprzet kupilem w jednym sklepie a system+2gb dodatkowej pamieci dokupilem w 2 sklepie). Mam pewien zong. Mianowicie probowalem wgrac viste64 tak jak to robilem wczesniej z "xp". 1-boot cd/dvd, 2-boot-hd i pokolei format etc etc. Teraz wgrywa sie vista ..laduje swoje pliki, po zaladowaniu pokazuje blekitna mozna powiedziec tapeta ze "strzalka" od mychy i kropka. nic sie dalej nie wgrywa, tak seee stoi ten niebieski obrazek.

Dodam ze sprzet to Asus P5K-e/wifi, c2d, 8800GT, nosnik Pioneer 110-ide, twardziel 250 WD.

Moze ktos mnie nakieruje co robie nie tak lub co za problem powstal. Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi