Skocz do zawartości
vipenzo

Problem Z Pamięciami : Pdp Patriot Dual Llk 2x 1gb Ddr2 Epp 800mhz Cl4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z pamięciami PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4.

Pamięci nie chcą ruszyć na więcej niż 421 Mhz CL4, nawet gdy obniżam klasę do CL5 i daję więcej Mhz to i tak albo nie wstaje, albo po wyświetleniu Bios`u niby jest oki a tu nagle czarny ekran i migająca kreska :/

I tak w kółko, zmieniam mnożniki procka, podnoszę napięcie na mostku, na pamięciach, i albo sie nie uruchamia i 3 razy reset albo czarny ekranik po biosie.

Przez producenta podane jest że powinny iść 5-5-5-15 przy 1000MHz na 2.3V

Nie mam pomysłu jak uzyskać te 500Mhz :/

Może ktoś miał podobny problem i wie jak wyjść z tej opresji ??

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi !! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W spd niema już wpisu cl5 1000MHz, tyle to tylko niektóre llk teraz robią, ja na cl4 dojeżdżam do 440, a na cl5 do ok 470, pozatym mocno się grzeją, jedyne wyjście to pozbyć się badziewia i kupić coś innego, choć niewiem czy warto. Na core 2 duo szybsze pamięci nie dają dużego wzrostu wydajności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile V im dales?

bo w sigu widze ze masz na nich CL 4-4-4-12 @844 Mhz 1,9V

Moje ida 800 4-4-4-12 1T na 1.8V

Daj im 2.3V jak producent podaje (o ile masz 2 profile EPP w SPD) i dopiero sie baw, najwyzej pozniej bedziesz jechal w dol z napieciami jak wycisniesz wiecej MHz.

Ja swoich jakos okazji nie mialem cisnac w gore, ale z ciekawosci moze jak czas pozwoli dzis sprawdze.

Wydaje mi sie ze nie powinno byc problemu jak pracuja 4-4-4-12 1T przy 1.8V, a nie jak podaje producent przy 4-4-4-12 i 2T na 2.2V

Ja mialem wprawdzie podobny problem z Geilami Ultra, ale podobno te kostki tak maja, tamte nie sa stabilne przy 5-5-5-15 2T przy 800 i 1.8V, przy 2.0v potrafia juz 4-4-4-12 2T przy 800MHz, ale jak proboje chocby troszke je jeszcze podgonic podobna sytuacja jak u Ciebie... nie wazne czy przy CL4 czy CL5 i ile V im dam... Testowalem je na KN9 i Infinity z roznymi (sie znaczy zalecanymi na forum) trfc i nie wiele to daje. Moze przy okazji katowania patriotow wrzuce je w P5K i zobaczymy jak to wyjdzie.

EDIT:

W spd niema już wpisu cl5 1000MHz

Przeciez pisze ze: "Przez producenta podane jest że powinny iść 5-5-5-15 przy 1000MHz na 2.3V", czyli pewnie ma tak wpisane

Zalezy na co sie trafi, caly czas sa takie i takie LLK na rynku

Edytowane przez jedras77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam te pamiątki na GA-P35-DS3 i spokojnie robią 1066 na 5-5-5-15-2T na 2,2V (2,3V wręcz pogarsza wyniki).

Zapenwe trafił sięlepszy model, przeanalizowałęm ze wcześniejsze wersje tych pamięci kręcą się znacznie lepiej.. :/ thx za info u mnie nadal kicha :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiątki kupione w zeszłym tygodniu (nówki)...

Pobawiłem sie nimi trochę i udało mi się wycisnąć 1150 na 2,5V 5-5-5-15-2T (memtest przeleciał bez błędów), ale to tylko tak do testów.Czytałem troszkę o tych pamięciach i dowiedziałem się, ze pakowali do nich różne kości m.in. Micron D9 - może ja trafiłem na jakieś fajne kostki :D

"Standardowo" te pamiątki lecą u mnie tak około 1040-1050 @2,2V 5-5-5-15-2T - muszę pobawić się w testy i sprawdzić czy synchro z procem nie będzie wydajniej (proc e2160 max. robi coś około 3,6GHz a na codzień 3,15GHz@1,35V).

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam te pamiątki, obojętnie na jakim mnożniku, kręcą się do jakichś 450Mhz przy CL 4-4-4-12 (jeszcze będę próbował ostatnią wartość zmniejszyć na 9, ale czy to coś da?), no a kiedyś udało mi się uruchomićn a 500Mhz, tzn płyta sama dostosowała te takty, i co powiem, to wydajność wcale nie wzrasta, lepiej niższe timingi i niższe takty aniżeli na odwrót.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KamilSWAT

Nie zgodzę się z Tobą. Przeczytałem już mnóstwo poradników/opinii/postów na temat podkręcania pamięci i zależne jest to od platformy. Podobno Intel lubi dużo MHz a AMD krótkie timingi - jak jest w rzeczywistości trzeba sprawdzić samemu.

@vipenzo

Nie jestem pewien czy mój kumpel nie ma takiej płyty jak Ty(hmmm...on ma chyba dq6) i u niego pamięci nie mogą rozwinąć skrzydeł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś cud nastał :)

Udało uzyskać mi się 900 Mhz :) ( dałem procka 225 i mnożnik dla pamięci x 4 )

Dalej będę się bawił aby uzyskać niższy mnożnik a wyższe FSB procka

ps. Pamięci śmigają na 2.0V

Edytowane przez vipenzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

900Mhz na 4-4-4-12 czy przy CL5?

One bez problemu idą 1GHz na CL5, widocznie źle ustawiasz timingi, albo płyta nie potrafi ich odczytać z SPD?

Przy CL 4, a jak daje FSB w granicach 300 Mhz to już nie chce iść na więcej niż 425 Mhz :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@karol-s na pewno nie micron, pokaż screena to uwierzę jak na razie czytam to jak bajkę ;)

Sie robi :D

Na początek DDRII 1050 5-5-5-15-2T

Dołączona grafika

Zaraz "wyprodukuje" screena z czymś ponad 1100!

---------------EDIT-------------------------------------------

1134

Dołączona grafika

----------EDTI 2-----------------------------------------

1145

Dołączona grafika

Edytowane przez karol-s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1,8V + 0,6V= 2,4V (nie wiem dlaczego ale na mojej mobo chyba jest coś nie tak z +0,7V :( - czytałem też w jakimś teście tej mobo, że nie działają także napięcia na procka 1,8V i 2,0V).

Co do dzielników to nie wiem - zawsze dobieram eksperymentalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny wynik, swoją drogą dzisiaj dołożyłem do kompletu patriota, pamieci OCZ Special Ops (teraz jest 4x1GB) i obydwa komplety pracuja prodkrecone na 4-4-4-12-16 2T 420Mhz 2,25V, jednak OCZ ma gorętsze kości pamięci, toteż dałem nawiew na ram i jutro pobawię się w OC tego kompletu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy któryś z panów mógłby mi powiedzieć co tu mam ustawić, żeby było 4-4-4-12 a nie 4-4-4-18? napięcie zwiększyłem do 2.2V. i jest 214mhz, przy 216 i 218 mhz bios czasami wywala safe mode, a przy 220 zawsze, nawet jak zmniejsze mnożnik do x12, auto jest x13

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te pamięci są trochę dziwne jak je ustawię na 5-5-5-15 2.3V robią 1000 MHz pójdą nawet więcej coś w granicach 1100 MHz :), ale stabilne są tylko moim zdaniem do około 950 MHz cl5 oczywiście testowałem Orthos w opcji large RAM priorytet 10 powyżej 950 po około 10 minutach Orthos wywala błąd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi