g00f Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Z wypowiedzi na forum wynika ze chyba najleprzym dyskiem jest Baracuda 80Gb 7200.7 ale np. Baracuda ATA V 120Gb jest o 140zl drozsza od 7200.7(roznica 40Gb) Moze i jest nieco wolniejszy(570 a 7200.7 683 mb) ale za 140 zl nie dostaniesz dysku 40Gb. No i co leprze predkosc czy wielkosc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 Z wypowiedzi na forum wynika ze chyba najleprzym dyskiem jest Baracuda 80Gb 7200.7 ale np. Baracuda ATA V 120Gb jest o 140zl drozsza od 7200.7(roznica 40Gb) Moze i jest nieco wolniejszy(570 a 7200.7 683 mb) ale za 140 zl nie dostaniesz dysku 40Gb. No i co leprze predkosc czy wielkosc? ta barka 120gb tez ma 7200 obrotow. tak wogole to czemu upierasz sie przy tej firmie? Seagate 80GB BIV 7200 ATA100 499.22 Seagate 80GB BV 7200obr 491.17 Seagate 120GB BV 7200obr 644.16 w obecnej sytuacji jakbym mial kupowac 80gb dysk to kupilbym na 100% WD 80GB 7200obr. 8MB cache 512.64 jako ze sam chce nowego hdd wiec zastanawiam sie nad tym: Maxtor 120GB 7200obr 642.82 ja poczekam do wakacji - wtedy ceny spadna o pare groszy i zafunduje sobie 120 :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kutek Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 mam taka baracude 7200.7 80 Gb i jestem z niej zadowolony,ale jakbym teraz mial kupic HDD to chyba wybralbym Maxtor DiamondMax +9 (8 MB cache) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QwaS Opublikowano 25 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2003 a ja tam upieral bym sie przy seagate gdyz z tego co sie orientuje to: Caviar strasznie glosny, Maxtor po roku siadaj lozyska i robi sie ponoc glosno. moje rozumowanie wynika z tego ze nie lubie halasu ale jesli chodzi o wudajnosc no to caviar jes poza konkurencja i w przeciwienstwie do seagate nie zagrzeje sie do 50C :) apowracaja do tematu to wziol bym BV 120GB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxximuS Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Ja ma baraki iv 80 gb ..ostatnio kuowałem po 400 zł za sztuke nówki z gwarancja :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 a ja tam upieral bym sie przy seagate gdyz z tego co sie orientuje to: Caviar strasznie glosny, Maxtor po roku siadaj lozyska i robi sie ponoc glosno. moje rozumowanie wynika z tego ze nie lubie halasu ale jesli chodzi o wudajnosc no to caviar jes poza konkurencja i w przeciwienstwie do seagate nie zagrzeje sie do 50C :) apowracaja do tematu to wziol bym BV 120GB chyba najwiecej dyskow mialem firmy caviar - fakt nawet w porownaniu do fujitsu to sa dosc glosne przy zapisach (stukot glowic). wiec z tym sie zgadzam. co do maxtora - byl to moj 1 dysk 85MB 2.5" - obecnie ma okolo 11-12 lat i nie ma zadnego bad sektora - nadal dziala bezblednie i jest cichutki. napisalem ze bralbym caviara z 8MB cache bo: 1. jest wydajny 2. jako jedyny ma 3 letnia gwarancje, ktora dla mnie jest b wazna (jak kupujesz hdd z 3 letnia gwarancja to zwroc uwage w jakim sklepie to robisz, zeby sie nie okazalo ze po roku sklepu nie ma a hurtownia jest w 2 czesci kraju...) 3. halas mi tak nie przeszkadza. barek bym nie bral bo mam jakis uraz do tej firmy, zwlaszcza jak popatrzylem na testy wydajnosci, oraz naczytalem sie o wadliwych egzemplarzach ktore piszcza po pewnym czasie, lub tez o piszczacych zasilaczach gdy podlaczy sie do niej barke. niech nikt sie nie obraza ze krytykuje te firme - mysle ze nie jest taka zla, a jak sie trafi dobry egzemplarz to bedzie nawet super, ja po prostu wybralbym inna firme - kazdy ma swoje zdanie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 ja bym proponował Ci tylko i wyłącznie dwie firmy : WD i Maxtor, co do wyboru modelu to jestem pewien że każda sztuka pracująca z obrotami 7200 bedzie baardzo wydajna mam maxtorka i wd (takie jak w podpisie) i gdy kopiuje z jednego na drugiego powiedzmy film to transfer dochodzi do 40 MB/s, z barakudą 4 tak nie było, kopiujac z mojego maxtorka na b4 transfer był maxymalnie 29 MB/s, czyli to o czymś świadczy, co ? poza tym barakudy są wadliwe i sie strasznie grzeją (potrafią stopić plastikowe sanki w komputerze (przypadek - b4 80 GB, z sanek zostały sople) godną polecenia firmą jest również IBM, nie te starsze dyski (wadliwe były z seri DTLA ?? chyba) lepsze już 120 GXP a te najnowsze 180 GXP są poprostu zajebi__ste (miałem testowałem) i wiem jedno, 180GXP od IBM'a to obecnie najwydajniejsze dyski nie SCSI na świecie, ciche i bezawaryjne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 ... poza tym barakudy ... sie strasznie grzeją (potrafią stopić plastikowe sanki w komputerze (przypadek - b4 80 GB, z sanek zostały sople) ... nie te nowe 7200.7 :P jak ktos chce porownania innego niz na Mojepc.pl to na Benchmark.pl bylo niedawno porownanie Barracudy 7200.7 z IBM, Maxtorem i WD - z HDTach wynika ze B 7200.7 w odczycie jest najszybsza - za to przy zapisie jest wolniejsza :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 rzeczywiście te nowe niczego sobie są, zobaczymy jak to z nimi bedzie, ale jak narazie zapowiadają się całkiem nieźle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 180GXP od IBM'a to obecnie najwydajniejsze dyski nie SCSI na świecie, ciche i bezawaryjne Nie mozna stwierdzic ze sa bezawaryjne, skoro od niedawna sa w sprzedazy. To bedzie mocna ocenic po okolo POL ROKU. Tyle mniej wiecej wytrzymywaly IBMy z serwi DTLA oraz pozniejszej 40GB erricsonna. Mialem 2 takie dyski i w ciagu 1,5h roku 3 razy padaly. Teraz kupilem Barracude i zobaczymy jak bedzie. Na wszelki wypadek jednak zabezpieczam dane, bo szlag by mnie trafil gdybym po raz kolejny je stracil. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Nie wiem czy ktos nie poczytal testow, ale B 7200.7 jest szybszym dyskiem od WD JB ,jedynie Maxtor Maxtor DiamondMax +9 jest szybszy . Co nie zmienia faktu ze w tym momencie na rynku jest duzo dobrych dyskow poczawszy od IBMa , WD , Maxtora i Segatea , i ciezko wybrac . Ja na twoim miejscu jezeli mozesz poczekac , kupilbym dysk w wakacje :) , przyklad w tamtym roku byl okres kiedy dyski bylo o ponad 100 zl tansze :) . I jak chciales kupic 60GB to sobie kupowales 80 :) . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 180GXP od IBM'a to obecnie najwydajniejsze dyski nie SCSI na świecie, ciche i bezawaryjne Nie mozna stwierdzic ze sa bezawaryjne, skoro od niedawna sa w sprzedazy. To bedzie mocna ocenic po okolo POL ROKU. Tyle mniej wiecej wytrzymywaly IBMy z serwi DTLA oraz pozniejszej 40GB erricsonna. Mialem 2 takie dyski i w ciagu 1,5h roku 3 razy padaly. Teraz kupilem Barracude i zobaczymy jak bedzie. Na wszelki wypadek jednak zabezpieczam dane, bo szlag by mnie trafil gdybym po raz kolejny je stracil. tak, może i masz racje, ale te padające IBM-y były made in hungary, z fabryki, która juz nie istnieje, teraz dyski IBM robi HITACHI więc może bedzie lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g00f Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 No fajnie...juz w sumie wiedzialem co kupie(Baracude 7200.7) a teraz znow nie mam pojecia co wybrac :) No wiec co...z wypowiedzi wynika ze najleprzy jest jednak IBM? Hmm...mi jak narazie dyski IBM`a kojaza sie tylko z awaryjnoscia. Caviara raczej nie wybiore bo narazie nie chce ogluchnac. W sumie moze jednak ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Maxtor`a DiamondMax +9 bo to chyba najczesciej polecany tutaj dysk, tak wogole mogl by mi ktos przyblizyc jak to jest z tymi IBM`ami? Choc nie chce mi sie wiezyc andriu ze sa najszybsze na swiecie jesli w testach porownawczych baraki przeciez wypadaja lepiej. :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g00f Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 No i jeszcze jedno. Pytacie czemu upieram sie przy baracudzie, no a czemu nie? W sumie co ma takiego nadzwyczajnego Maxtor DiamondMax +9 czego nie ma Baracuda 7200.7? No ja roznice widze-baraka jest szybsza 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 a ja ci polecam WDC Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 No i jeszcze jedno. Pytacie czemu upieram sie przy baracudzie, no a czemu nie? W sumie co ma takiego nadzwyczajnego Maxtor DiamondMax +9 czego nie ma Baracuda 7200.7? No ja roznice widze-baraka jest szybsza 8) Posłuchaj się andriu. On ma rację .. choc jak zawsze są przeciwnicy... Jak sam wspominał cos o nowych IBM'ach, chyba był by to dobry dysk dla ciebie, nie sądzisz? Ja mam tego wadliwego IBM'a i wiem juz co robić aby chodził dobrze(moja wina była...) więc już chyba nie czuję urazy do tych dysków :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opolin Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 WDC gora chociaz mam seageta ktory mi pada nawet czesto i samsunga ktory jest spoczko :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 WDC gora chociaz mam seageta ktory mi pada nawet czesto i samsunga ktory jest spoczko :) dokladnie tak mam WDC 120GB 8MB cache i chodzi żyleta, mialem szajsunga 60GB i chodzi do dzisiaj (oba dyski kupowałem w momencie kiedy pojawiły się na rynku, więc mają już swoje) oba dyski są godne polecenia ale jednak wole WDC, a ci co mowią że WDC są głośne: hmm jest jeden komentarz na to : albo żeśta kupili u ruskich albo macie wadliwe serie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aziz Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 A ja mam samsunga SP4002H i jest spoko cichy..i sie za bardzo nie grzeje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 A ja mam samsunga SP4002H i jest spoko cichy..i sie za bardzo nie grzeje Ach wiesz ze tym masz samusnga t sie mw sumie nie liczy ;) On raczej tego dysku nie kupi :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 No wiec co...z wypowiedzi wynika ze najleprzy jest jednak IBM? Hmm...mi jak narazie dyski IBM`a kojaza sie tylko z awaryjnoscia. sprawa wygląda nastepująco: IBMY padały mniej więcej taksamo jak barakudy 4, i widze ze wiekszosc uzytkowników jest (prawie przekonana) do nowej barakudki, to dlaczego nie zaufać IBM-owi ? przeciez już nie produkują na węgrzech dysków (tylko wyprodukowane tam padały). Jeszcze raz IBM 180GXP !!!!! Caviara raczej nie wybiore bo narazie nie chce ogluchnac. nie przesadzaj, aż tak źle nie jest, jak włożysz go do obudowy i zakrecisz obudowe to prawie nie słychać (i nie świszczy przede wszystkim jak to robią barakudy 4 i delikatnie maxtory) W sumie moze jednak ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> Maxtor`a DiamondMax +9 bo to chyba najczesciej polecany tutaj dysk, tak wogole mogl by mi ktos przyblizyc jak to jest z tymi IBM`ami? Choc nie chce mi sie wiezyc andriu ze sa najszybsze na swiecie jesli w testach porownawczych baraki przeciez wypadaja lepiej. :!: nie chce mi sie szukać, ale jak znajde chwilke to to zrobie ale w sumie jak nie jestes przekonany to chyba najlepiej jak weźmiesz maxtora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 No i jeszcze jedno. Pytacie czemu upieram sie przy baracudzie, no a czemu nie? W sumie co ma takiego nadzwyczajnego Maxtor DiamondMax +9 czego nie ma Baracuda 7200.7? No ja roznice widze-baraka jest szybsza 8)skoro masz takie przekonanie to nie wiem po co ten wątek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 Ja jestem za barakiem ze wzgledu na serwis. Jeszcze ani razu nie mialem problemu z nimi. Kumplowi jak pad barakII 10GB na tydzien przed gwarancja to dostal nowiotka IV 40GB. Inny kolo mial tez dwojke ktora padla po roku. Wymienili mu na III ktora okazala sie wadliwa pojechal do nich i otrzymal nowiotka dopiero wchodzaca na nasz rynek IV w ramach przeprosin za fatyge. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Misiak Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 a ja mialem juz wiele dyskow w tym ibm'a z tej pechowej, wegierskiej serii, chociaz do konca dzialal bez zastrzezen. pozniej zmienilem na barke 80 IV, i co sie okazalo??? padla - bledy fizyczne. teraz jak bede go wymienial to wdc z 8mb cach lub idm z serii 180gxp. ibm jest faktycznie najwydajnieszy i ma 3 lata gwarancji!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sZiBis Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 polecam ten test http://www.silentpcreview.com/modules.php?...artid=74&page=1 pozatym kolega ma ta barracude 7200.7 80GB i tak 1) cicha rzeczywiscie glosniej od bar IV i V ale dalej to jest granica do ktorej maxtor i caviar maja daleko one sa glosne a barracudka ta jest cichutenka. 2) szybsza od caviara jb a ma tylko 2 mega cache widzialem oba dyski i po roznych testach tez mozna stwierdzic . 3) kwestia grania w tym tescie nie jest zle ale no u kumpla to tempa bez aktywnego chlodzeniu nie przekracza 38 stopni zauwazcie zze nie ma na dole tej blachy przez co lepiej elektronika sie chlodzi i caly dysk. ja stawiam na ta barracude czekam na wersje 120 GB i te chce kupic :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g00f Opublikowano 27 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2003 No i jeszcze jedno. Pytacie czemu upieram sie przy baracudzie, no a czemu nie? W sumie co ma takiego nadzwyczajnego Maxtor DiamondMax +9 czego nie ma Baracuda 7200.7? No ja roznice widze-baraka jest szybsza 8)skoro masz takie przekonanie to nie wiem po co ten wątek Po to napisalem to zeby kots napisal wlasnie co takiego ma maxtor czego nie ma baraka. W tej chwili bardziej jestem sklonny ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> chyba jednak maxtora choc jakos nie pokoi mnie ten IBM :P Bo poprostu jesli jest taki dobry to zal go nie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> ale nie uwierze puki nie zobacze...jakis testow 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 troche poszukałem i: to jest chyba najlepszy dowód nastepny i nastepny i jeszcze jeden i jeszcze jeden nawet bym sie nie zastanawiał, tylko IBM (teraz Hitachi IBM) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom0000 Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Czy ma znaczenie , ze jeden dysk jest szybszy od drugiego, jesli roznice sa tak male, ze przy ich wydajnosci bez stopera nie zauwazy sie roznicy? Dla mnie nie ma. Dlatego zwracam uwage na 3 inne czynniki : - halas - wygrywa baracudaV - temperatura - dyski maxtora 5200 obrotow te pochlaniajace 6W energi - opinia ( ibm i fujitsu stracily ja bezpowrotnie) Tom Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 28 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2003 Czy ma znaczenie , ze jeden dysk jest szybszy od drugiego, jesli roznice sa tak male, ze przy ich wydajnosci bez stopera nie zauwazy sie roznicy? Dla mnie nie ma. Dlatego zwracam uwage na 3 inne czynniki : - halas - wygrywa baracudaV - temperatura - dyski maxtora 5200 obrotow te pochlaniajace 6W energi - opinia ( ibm i fujitsu stracily ja bezpowrotnie) Tom Powiem krótko: myslisz się!! hałas.. spoko... baracuda temperatura i tu juz pieprzysz ;) Dajesz przykład niespecjalnie szybkiego maxtora choc jak mówiłeś na poczatku ze rozniece w szybkosci dysków sa przeciez tak nei wielkie.. A co do opini to już jest bzdura!! IBM'a wielu juz na pewno nie kupi. Ja mam te dysk - z tej trefnaj seri choc nie z węgier. I gdyby nei WC nie miał bym w czym wybierac i pewnie zawsze bym kupowal tylko IBM'y fujitsu :?: :!: To są przecież bardzo dobre dyski ! Co mzoe tobie się zepsuł ..? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g00f Opublikowano 29 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2003 No dobrze andriu dowody sa przekonujace :) ale wynika rowniez z nich ze tak dobrym dyskiem IBM`a jest 180GB a ja chce jedynie 80gb.Na wszystkich stronach pisali ze wszystkie dyski ponizej 180gb maja 2 mb cache, tylko na czeskiej pisze ze sa 2 rodzaje osiemdziesiatek: jedna ma 2 druga 8 mb cache. Ale i tak nie wiem jak ten 80gb dysk IBM`a sprawdza sie w testach bo wszedzie testuja 180... :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...