Skocz do zawartości
Radzyn

Dobra Płyta Główna Pod E6300

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was posiadam w tej chwili płytę główną Gigabyte 945PL S3. Nie narzekałem na nią póki nie zwiększyłem pamięci RAM to mi taktowanie procka....zmniejszyło i niestety nie da się zbytnio podkręcić. Szukam w miare dobrej płyty głównej w granicach 350 złotych (400 złotych tak ale wtedy później bym kupił) abym swego procka podkręcił @2,4 Ghz gdzieś. Zależy mi na tym aby kupić GeForce 8800GT :) A dopóki nie wyjdą Nehalemy nie chcę zbytnio modyfikować blaszaka więc myślę najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana MOBO :)

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BloodIron bardzo podobna płyta co LP DK P35, ale ma inny laminat (brzydszy? :wink: ), LP DK ma dodatkowo chłodzenie mosfetów noi jakieś tam pewnie kosmetyczne zmiany w biosie w stosunku do BI ;] A i jeszcze lepszą pastę pod radiatorem na NB xD

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 2,4 Ghz jakie chcesz robić to na tej płycie z palcem w tym ludzkim zakamarku zrobi ten DFI.Jak procka który nie chciał na 3,2 chodzić ona na 3,25 puściła przy napięci 1,42 stabilnie więc dla mnie to ona jest rewelacją jak na swoją cenę :).Wiem że swój swego chwali ale jak na razie i ja i Fredek Ci ją polecamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy mi na tym aby kupić GeForce 8800GT :) A dopóki nie wyjdą Nehalemy nie chcę zbytnio modyfikować blaszaka więc myślę najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana MOBO :)

Myslisz ze jak wyjdzie nehalem to obejdzie bez zmiany plyty? Wracajac do tematu, skoro chcesz dotrzymac jedynie do zmiany, to cos najtanszego np. GA-P31(P35)-DS3l. Edytowane przez marecki48

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslisz ze jak wyjdzie nehalem to obejdzie bez zmiany plyty? Wracajac do tematu, skoro chcesz dotrzymac jedynie do zmiany, to cos najtanszego np. GA-P31(P35)-DS3l.

Ależ oczywiście, że wiem bo Nehalemy będą miały podstawki 1366 ale za nim to wyjdzie to rok dobry minie :] A tak podkręcę sporo E6300 i będzie śmigać aż miło do tego czasu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 2,4 Ghz jakie chcesz robić to na tej płycie z palcem w tym ludzkim zakamarku zrobi ten DFI.Jak procka który nie chciał na 3,2 chodzić ona na 3,25 puściła przy napięci 1,42 stabilnie więc dla mnie to ona jest rewelacją jak na swoją cenę :).Wiem że swój swego chwali ale jak na razie i ja i Fredek Ci ją polecamy.

ja tez ja chwale i tez ja polecam mam DFI DK P35 T2RS (byl mi potrzebny RAID). Generalnie bardzo sobie chwale rowniez MSI Neo2-FR, ktora wczesniej mialem ale ze lubie cos zmieniac to wzialem ta DFI bo podobala mi sie :), ma troche lepiej rozlozone elementy na plycie akurat dla mnie i mojej obudowy w stosunku do MSI i nigdy nie mialem DFI a chcialem miec (wiec kupilem :) )

Wiec argumenty wrecz zadne zeby zmieniac mobo z MSI=>DFI ale tak jak mowie lub cos zmieniac przy nieznacznych kosztach

Poza tym faktycznie troche lepiej mi wszystko chodzi niz na MSI, procek z siga do 3.0Ghz potrzebowal tylko VID+50mV, pamieci GD Pro 1066@1200Mhz potrzebowaly tylko 2.25V (na MSI musialem ustawic 2.4V).

Jestem z tej plytki bardzo zadowolony i niedlugo wsadze na nia quadzik'a q6600.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie a poza tym Nehalem hmm może i będzie lepszy ale czy np kupując za jakiś krótki czas taniejącego Q6600 będzie sens przesiadki jeśli aplikacje,programy i gry będą działać a ceny pewnie przez pierwszy okres będą drogie?Ja nie widzę sensu i potrzeby póki komfort pracy na obecnej maszynie jest zadowalający.Tak więc coś czuje że Nehalem przez pierwszy rok będzie tylko dla ludzi którzy z gotówka nie mają co robić oraz dla maniaków i entuzjastów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie a poza tym Nehalem hmm może i będzie lepszy ale czy np kupując za jakiś krótki czas taniejącego Q6600 będzie sens przesiadki jeśli aplikacje,programy i gry będą działać a ceny pewnie przez pierwszy okres będą drogie?Ja nie widzę sensu i potrzeby póki komfort pracy na obecnej maszynie jest zadowalający.Tak więc coś czuje że Nehalem przez pierwszy rok będzie tylko dla ludzi którzy z gotówka nie mają co robić oraz dla maniaków i entuzjastów.

W sumie Gomez masz rację. Ten DFI będzie dobra opcją choć Gigabyte za 180 zeta kusi. Ostatnio zrobiłem się coś nad wyraz oszczędny ;) W sumie maszyna ładnie śmiga (Gry najnowsze chodzą pięknie, wirtualna maszyna również) lecz taktowanie niskie przeszkadza bo standardowo E6300 ma 1,83 a mi spadło do...1.40. Powiększyłem FSB i max udźwignie 233 czyli mam teraz taktowanie 1,63 Ghz. Jestem pewny, że to wina Gigabyte 945PL S3 bo on wspiera pamięci max 533 Mhz a RAM moje ma 800 Mhz. A przed tym było wszystko ok gdy miałem Patriot 2x512 533 Mhz. A z napięciami przy tej płycie głównej boję się bawić

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi