Yareku Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Temat założyłem z wielkiego sentymentu do gier 2D. Rysunkowa grafika dawała niezwykły klimat i szkoda, że bogate firmy nie zajmują się tworzeniem wysokobudżetowych produkcji w 2D. Ciągle powstają przygodówki w 2d ale to przeważnie produkcje trochę niszowe. Moja lista przedstawia się następująco: 1. Broken Sword 1 & 2 - humor, klimat, muzyka 2. Another World - świetne pomysły - polecam zagrać w odświeżoną wersję 3. Oddworld - gra nie zrobiła ogromnej popularności, jednakże potrafiła pobudzić mózg do myślenia. Unikalny świat i "piękny" główny bohater. 4. Heart of Darkness (jedna z dłużej produkowanych gier, nie grałem ale muszę nadrobić) Tylko jedna gra z mojej pozycji to klasyczna przygodówka. Jak widać można było zrobić w 2d także inne gry. Nasuwa się od razu myśl, iż żadna gra nie jest bezmózgową strzelanką. Teraz wiadomo na co stawia się nacisk. Jakie gry dobrze wspominacie, a może są jakieś nowe 2d warte polecenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sesq Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Sanitarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2008 No to standardowo: - gry na Infinity Engine: Planescape Torment, Baldur's Gate 1 i 2, Icewind Dale 1 i 2 - wszystkie Fallouty - Diablo 1 - Heroes III (choc piatka dzielnie trzyma poziom IMHO i przejscie w 3D wcale jej nie zaszkodzilo) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 transport tycoon deluxe master of orion wracam do nich przynajmniej raz w roku;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Niewiem czy pseudo 3d się liczy więc podam tylko tytuły ściśle 2D: Transport Tycoon Deluxe / OpenTTD Fallout & Fallout II Alpha Centauri + Crossfire Civilization I & II The Settlers I & II Master of Orion I & II Scorched Earth (aka Scorcher) UGH Warcraft I & II Dizzy Prince of Persia Seria Syndicate Flashback Ceasar III Colonization Master of Orion Simfarm Ultima 8 Ultima Underworld War Inc X-Com I & II Seria Heroes of Might and Magic Seria SimCity Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 No to standardowo: - gry na Infinity Engine: Planescape Torment, Baldur's Gate 1 i 2, Icewind Dale 1 i 2 to byly 2,5d :) gdyz niektore efekty (czary etc) byly trojwymiarowe a przedstawione w rzucie izometrycznym:) wygladaly na plaskie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 No to standardowo: - gry na Infinity Engine: Planescape Torment, Baldur's Gate 1 i 2, Icewind Dale 1 i 2 - wszystkie Fallouty - Diablo 1 - Heroes III (choc piatka dzielnie trzyma poziom IMHO i przejscie w 3D wcale jej nie zaszkodzilo) Mówił Ci już ktoś, że masz wybitnie dobry gust ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Heart of Darkness - świetna giera - klimat i efekty :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Skoro izometria podchodzi pod 2D, to Crusader: No Regret/No Remorse. Poza tym klasyka: Mario, Jazz Jackrabit, Death Rally, cała seria C&C, KKND itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Do listy juz wymienionych dodam Dune II - jedyny rts, w ktorego sie zagrywalem godzinami (jeszcze na amidze 500) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Do listy juz wymienionych dodam Dune II - jedyny rts, w ktorego sie zagrywalem godzinami (jeszcze na amidze 500) Bo to byl jedyny naprawde dobry RTS jaki wyszedl , no i pozniej jeszcze Starcraft :D BTW na liscie dobrych gier 2d nie moze zabraknac Moonstone ,Celtic Legends (taki praprzodek herosow :) ), Wings of Fury, Sensible World of Soccer i paru innych , ktore zaginely wraz z amiga :), a przy okazji sa starsze niz czesc uczestnikow forum :D Curse of Mokey Island tez swego czasu swiecilo triumfy. Acha no i oczywiscie Raptor - szczyt ewolucji w strzelankach 2d polegajacych na leceniu samolocikiem w gore ekranu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 lost vikings :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAnek87 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 A nikt już nie pamięta starych ale dobrych Polan? :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reaktiv Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 (edytowane) Diablo I Jazz Jackrabbit Guimo Transport Tycon Edytowane 24 Kwietnia 2008 przez Reaktiv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 A nikt już nie pamięta starych ale dobrych Polan? :] Pamietam ale to byla taka umiarkowanie udana podroba warcrafta :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Rick Dangerous - pewnie teraz gdybym ją zobaczył to reakcja nie była by tak entuzjastyczna :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Lamerzy... EARTHWORM JIM. No i MI [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Dziwne że nikt nie napisałem o świetnej serii, którą bez wątpienia jest Castlevania Zaczynając od pierwszej części która była wydana na NES-a, do ostatniej wydanej w 2006 "Castlevania Portrait of Ruin" na Nintendo DS. Seria jest ciągle kontynuowana i każda kolejna część wprowadza wiele nowości i przedstawia historię zamku oraz rodziny Belmont. Dzięki emulacji, możliwa jest gra na PeCecie we wszystkie części Castlevanii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Ha! A serie Dizzy ktos pamieta? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chronicsmoke Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 A ja polecam tą gierkę w 2D Cortex Command http://www.datarealms.com/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 1. Diablo 2 1. Heroes III ot Lamerzy... EARTHWORM JIM. No i MI [; Jeśli chodzi o EARTHWORM JIM to nowa wersja już się tworzy :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 (edytowane) Oprocz kilku wybitnych gier podanych wyzej, dodam jeszcze Theme Hospital :) Edytowane 25 Kwietnia 2008 przez DziubekR1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Transport Tycoon Deluxe HoMM III Diablo II Fallout Tactics KKND Starcraft Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 (edytowane) Z łezką w oku wspominam :) dobre gry 2D - Age of Empires: Rise of Rome - Diablo 2 - Orginal War - KKND Crossfire - Transport Tycoon - Settlers 2 i 3 - Total annihilation Edytowane 26 Kwietnia 2008 przez M1siek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zastanawia mnie, co wszyscy widza w Diablo 2? Przeciez ta gra miala zero klimatu w porownaniu z jedynka... no chyba, ze o multi sie rozchodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Moje ulubione 2D: * Darklands (rewelka - erpeg w czasach HRE, nieliniowa fabuła) * Master of Orion * Master of Orion 2 * Master of Magic * Railroad Tycoon (jedynka) - powyższe z kultowej firmy MicroProse Ponadto: *Tyrian *Electrobody (kto to jeszcze pamięta? :) *Warlords 1 i 2 (szczególnie jedynka) *Civilization *Colonization *Wings of Fury (na A500 i była też na PC i SNES) *Imperialism 1 i 2 *Pirates! - na C64 (miałem wersję kasetową i to w PL , potem na Amisi) *Panzer General 1 i 2 *SimFarm *SimTower *TTD *Death Rally (Apogee) *Raptor (Apogee, tak jak i DR wymagał już 386 bo pracował w trybie chronionym) *X-Com 1 i 2 (rok z głowy) *Scorcher (lepsze niż Worms) *Dune II (pierwsza strategia RTS, chodziła mi na 286) *Pinball Dreams, Pinball Fantasies - kultowe pozycje z Amigi przeportowane potem na PC na Atarynce 65XE zarzynałem w Agenta USA a na Spektrusiu u kumpla grałem w Lasersquad. dużo tego... ale wtedy gry miały w sobie to "coś" o co teraz trudno.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 ja pamietam wiele zejefajnych gier na amige i pierwsze pecety w 2d.... nie liczac electrobody to jeszcze komander ken, dynamite duck, north& south itd. itd. itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zastanawia mnie, co wszyscy widza w Diablo 2? Przeciez ta gra miala zero klimatu w porownaniu z jedynka... no chyba, ze o multi sie rozchodzi.Tu się zgodzę. Mnie dwójka znudziła bardzo szybko, i nawet nie chciało mi się jej przechodzić do końca :) Natomiast jedyneczkę przeszedłem kilka razy. Samą i z Hellfire, i do dziś podchodzę do niej z wielką sympatią i przyjemnością. Ten klimat, ta rewelacyjna muzyka... Ech :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mors4227 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 FROG ! jedna z pierwszych na PC (chyba XT z 87 roku - miał miękkie dyskietki, kartę graf hercules i tali śmieszny mały monitorek) grafika do gry zrobione ze znaków tekstowych ale i tak gierka pochłaniała na godziny ! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mansonfan Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Pinbal Fantasies Prince of persia Prehistorik 2 Wolf 3D :D z nowych Worms World Party :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...