Skocz do zawartości
andixad

Brak Wyboru Użytkownia Przy Logowaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam XPpro

Na nim jedno konto użytkownika (poza administratorem). To konto ostatnio przerzuciłem z grupy "Administratorzy" do "Użytkownicy". Będąc w grupie "adminów mogłem robić wszystko, a w grupie użytkowników mam tylko takie prawa jakie mam czyli prawie żadnych. :mur:

I teraz wszystko byłoby ok, jak bym wszedł na konto "administrator" i zmienił na grupę jaka była. Ale właśnie sęk w tym, że nie mogę się do niego dostać. Nie dlatego, że nie znam hasła (hasła nie ma). Tylko, nie mogę sie dostać do okna logowania, ponieważ użytkownik ładuje sie automatycznie, a shift nie pomaga. W rejestrze nic zrobić nie mogę. A w trybie awaryjnym też nie da rady uruchomić z konta administratora. :wisielec:

:cry:

Pomóżcie.

Edytowane przez andixad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z konsoli sie nie da. Poza tym nie ma tez takiej opcji zeby przy wylogowaniu automatycznie od razu logowało na to samo konto. Uwalony system.

Eeee. Mi się jednak wydaje że była, tylko nie pamiętam czy w XP. Widziałem to w jakimś "tweakerze". Funkcja nazywała się over.. cośtam i uniemożliwiała wylogowanie z systemu - po wylogowaniu lądowaliśmy z powrotem na tym samym koncie.

Oooo.. takie "cóś":

http://www.pctools.com/guides/registry/detail/780/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A od kiedy można w ogóle wybrać użytkownika dla trybu awaryjnego? Domyślnie jest Administrator i tyle.

Zgadzam się. I myślałem że jakoś sobie poradze, a tu nie dało rady.

Ppróbowałem w tym trybie zmienić właściwości konta użytkownika. To system kazał mi uruchomić usługę "Stacja robocza", żebym mógł zmienić ustawienia przy koncie, ale wyświetliło mi tylko "Odmowa dostępu". Na koncie admina by mi odmówiło dostępu?? <_<

post-114112-1209034831_thumb.jpg

Funkcja nazywała się over.. cośtam i uniemożliwiała wylogowanie z systemu - po wylogowaniu lądowaliśmy z powrotem na tym samym koncie.

No i jatak mam, zawsze tak miałem po skonfigurowaniu za pomocą twearere'a. Tak miz awsze pasowało. Edytowane przez andixad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz dostęp do rejestru, to spróbuj przestawić/skasować ustawienia opisane w linku, który podałem wcześniej.

Probowałem zainstalować tweaker'a, ale system odmówił (w trybie awaryjnym też). Co do rejestru to też w żaden sposób nie mogę zmodyfikować. :angry:

post-114112-1209111125_thumb.jpg

Jeśli chodzi o tryb awaryjny, to z tego co widzę ładuje sie do konta użytkownika z prawami administratora. Tylko,że ja zmieniłem grupę do której przynależy konto użytkownika do gr "Użytkownicy". Dlatego teraz z tego konta jak uruchomię tryb awaryjny to nie do końca z prawami administratora. Bo np. rejestru nie zmienię, ale mogę chociaż zmienić reguły udostępniania plików.

Edytowane przez andixad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, że wcześniej na to nie wpadłem, ale regedit nie jest jedynym edytorem rejestru na świecie. Sprawdź inne edytory - dostępne w Sieci. Najlepiej żeby nie trzeba było instalować. Ostatecznie zainstaluj na innym kompie i przenieś przez fdd/flash na swój komp. Bez instalacji też powinien działać poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz szybciej mozna postawic obok system i z niego edytowac rejestr innego systemu.

Tak, też mogę.

A jakie mam szanse że uruchomię takiego okrojonego Xp'ka z pendrive'a (nie pamiętam jak sie zwie) i tam zmienie prawa użytkowników. Jeżeli tak można to chciałbym wiedzieć gdzie, w czym można modyfikować prawa użytkowników?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi