andixad Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam. Mam XPpro Na nim jedno konto użytkownika (poza administratorem). To konto ostatnio przerzuciłem z grupy "Administratorzy" do "Użytkownicy". Będąc w grupie "adminów mogłem robić wszystko, a w grupie użytkowników mam tylko takie prawa jakie mam czyli prawie żadnych. :mur: I teraz wszystko byłoby ok, jak bym wszedł na konto "administrator" i zmienił na grupę jaka była. Ale właśnie sęk w tym, że nie mogę się do niego dostać. Nie dlatego, że nie znam hasła (hasła nie ma). Tylko, nie mogę sie dostać do okna logowania, ponieważ użytkownik ładuje sie automatycznie, a shift nie pomaga. W rejestrze nic zrobić nie mogę. A w trybie awaryjnym też nie da rady uruchomić z konta administratora. :wisielec: :cry: Pomóżcie. Edytowane 23 Kwietnia 2008 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Po zalogowaniu wyloguj i przytrzymaj na ekranie logowania ALT+CTRL+DEL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Nic to nie daje, bo tam kliknę na wyloguj to zaloguje automatycznie użytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 W takim razie "Uruchom ponownie komputer" i przed logiem Windows (zaraz po logu płyty/liście sprzętu) wciskasz F8 aż pojawi się menu. Wybierasz "Tryb awaryjny". Tryb awaryjny domyślnie loguje się na konto Administratora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 A w trybie awaryjnym też nie da rady uruchomić z konta administratora.Loguje sie na koncie użytkownika <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Masz w ogóle nadal w systemie konto "Administrator"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Masz w ogóle nadal w systemie konto "Administrator"?Tak, mam, tylko właśnie nie wiem jak sie do niego dostać. Normalnie zgLupiałem :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Uruchom> control userpasswords2 Wyłacz autologowanie i instrukcja jak w pierwszym moim poscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Uruchom> control userpasswords2 Wyłacz autologowanie i instrukcja jak w pierwszym moim poscie. A co do wyłączenia autologowania to nie mam pojęcia gdzie wyłączyć (włączałem przy pomocy drtweakXP) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 A od kiedy można w ogóle wybrać użytkownika dla trybu awaryjnego? Domyślnie jest Administrator i tyle. Ostatecznie jest jeszcze konsola odzyskiwania w instalatorze, tylko nie pamiętam, czy tam jest opcja tworzenia kont użytkowników. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Z konsoli sie nie da. Poza tym nie ma tez takiej opcji zeby przy wylogowaniu automatycznie od razu logowało na to samo konto. Uwalony system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Z konsoli sie nie da. Poza tym nie ma tez takiej opcji zeby przy wylogowaniu automatycznie od razu logowało na to samo konto. Uwalony system.Eeee. Mi się jednak wydaje że była, tylko nie pamiętam czy w XP. Widziałem to w jakimś "tweakerze". Funkcja nazywała się over.. cośtam i uniemożliwiała wylogowanie z systemu - po wylogowaniu lądowaliśmy z powrotem na tym samym koncie. Oooo.. takie "cóś": http://www.pctools.com/guides/registry/detail/780/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 (edytowane) A od kiedy można w ogóle wybrać użytkownika dla trybu awaryjnego? Domyślnie jest Administrator i tyle.Zgadzam się. I myślałem że jakoś sobie poradze, a tu nie dało rady. Ppróbowałem w tym trybie zmienić właściwości konta użytkownika. To system kazał mi uruchomić usługę "Stacja robocza", żebym mógł zmienić ustawienia przy koncie, ale wyświetliło mi tylko "Odmowa dostępu". Na koncie admina by mi odmówiło dostępu?? <_< Funkcja nazywała się over.. cośtam i uniemożliwiała wylogowanie z systemu - po wylogowaniu lądowaliśmy z powrotem na tym samym koncie.No i jatak mam, zawsze tak miałem po skonfigurowaniu za pomocą twearere'a. Tak miz awsze pasowało. Edytowane 24 Kwietnia 2008 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Jeśli masz dostęp do rejestru, to spróbuj przestawić/skasować ustawienia opisane w linku, który podałem wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 (edytowane) Jeśli masz dostęp do rejestru, to spróbuj przestawić/skasować ustawienia opisane w linku, który podałem wcześniej.Probowałem zainstalować tweaker'a, ale system odmówił (w trybie awaryjnym też). Co do rejestru to też w żaden sposób nie mogę zmodyfikować. :angry: Jeśli chodzi o tryb awaryjny, to z tego co widzę ładuje sie do konta użytkownika z prawami administratora. Tylko,że ja zmieniłem grupę do której przynależy konto użytkownika do gr "Użytkownicy". Dlatego teraz z tego konta jak uruchomię tryb awaryjny to nie do końca z prawami administratora. Bo np. rejestru nie zmienię, ale mogę chociaż zmienić reguły udostępniania plików. Edytowane 25 Kwietnia 2008 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Jedynie co mogę zrobić, żeby pozbyć się tego problemu to zainstalować na nowo system. :sad: Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez andixad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dziwne, że wcześniej na to nie wpadłem, ale regedit nie jest jedynym edytorem rejestru na świecie. Sprawdź inne edytory - dostępne w Sieci. Najlepiej żeby nie trzeba było instalować. Ostatecznie zainstaluj na innym kompie i przenieś przez fdd/flash na swój komp. Bez instalacji też powinien działać poprawnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Co ma dac inny edutor rejestru jak klucze mają taki sam system uprawnien jak system plików. Juz szybciej mozna postawic obok system i z niego edytowac rejestr innego systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andixad Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Juz szybciej mozna postawic obok system i z niego edytowac rejestr innego systemu.Tak, też mogę. A jakie mam szanse że uruchomię takiego okrojonego Xp'ka z pendrive'a (nie pamiętam jak sie zwie) i tam zmienie prawa użytkowników. Jeżeli tak można to chciałbym wiedzieć gdzie, w czym można modyfikować prawa użytkowników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...