olo21 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam, chciałbym znaleźć odpowiedź na jedno pytanie. Planuję zakupić 2.dysk SATA. Mam płytę główną ABIT Nf-7 na socket A. Teraz mam jeden dysk SATA (na nim OS) i jeden ATA, i żeby zainstalować XP muszę podczas instalacji włożyć dyskietkę ze sterownikami i je wgrać, bo ianczej nie wykrywa dysku. Czy jeśli zakupię 2.dysk SATA to będzie on widoczny czy też zajdzie konieczność wgrania kolejnych sterowników? Edytowane 23 Kwietnia 2008 przez olo21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Sterowniki są do kontrolera nie dysków. Jesli podpinasz dyski do tego samego kontrolera to wystarczy raz zainstalowac sterowniki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Swoją drogą, aby ułatwić sobie życie przy następnej instalacji, proponuję zintegrować te sterowniki z płytką instalacyjną. Opis znajdziesz w Sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Dzięki za odpowiedzi. Swoją drogą już chciałem kiedyś zintegrować stery z instalką XP, więc teraz mam dodatkwoy bodziec do tego. Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 To i ja skorzystam z tematu - czy Windows XP SP2 ma zintegrowane sterowniki do SATA2? Czy mając AsRocka 4CORE-DUAL SATA2 i kupując dysk na SATA będę musiał kombinować z dyskietkami podczas instalacji systemu, czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo21 Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 To i ja skorzystam z tematu - czy Windows XP SP2 ma zintegrowane sterowniki do SATA2? Czy mając AsRocka 4CORE-DUAL SATA2 i kupując dysk na SATA będę musiał kombinować z dyskietkami podczas instalacji systemu, czy nie?zobaczysz w czasie instalki: jak wykryje dysk to nie będziesz musiał. Ale nie wiem czy wykryje na 100%. Ja też mam XP SP2, ale stara płyta główna:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) zaden xp nie ma sterownikow - dyskietka(21 wiek totalna bzdura ze nie dali obslugi pendrive'ow) albo integracja(najlepiej) z systemem gdybys mial blad po instalacji ze brak pliku nhelper to w rejestrze w katalogu run/runonce wywal wpisy z nhelperem albo dograj plik nhelper do system32 aha raczej nie bedzie potrzeba dyskietki jesli ustawisz kontroler sata na tryb ide ale dziala to wolniej i nie oferuje zaawansowanych funkcji sata(ncq,hotplug itp) Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez zbynia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Tylko że nigdzie nie widziałem nigdy takiej opcji w biosie mojego AsRocka. No nic, kupię dysk za 2 tygodnie to się przekonam na własnej skórze. Będę najwyżej podpinał specjalnei stację dyskietek, no ale trudno. A i jeszcze jedno - te sterowniki to zgrać z płyty cd dołączonej do płyty głównej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...