Skocz do zawartości
olo21

Dsyk Sata - Sterowniki/pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym znaleźć odpowiedź na jedno pytanie.

Planuję zakupić 2.dysk SATA. Mam płytę główną ABIT Nf-7 na socket A. Teraz mam jeden dysk SATA (na nim OS) i jeden ATA, i żeby zainstalować XP muszę podczas instalacji włożyć dyskietkę ze sterownikami i je wgrać, bo ianczej nie wykrywa dysku.

Czy jeśli zakupię 2.dysk SATA to będzie on widoczny czy też zajdzie konieczność wgrania kolejnych sterowników?

Edytowane przez olo21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja skorzystam z tematu - czy Windows XP SP2 ma zintegrowane sterowniki do SATA2? Czy mając AsRocka 4CORE-DUAL SATA2 i kupując dysk na SATA będę musiał kombinować z dyskietkami podczas instalacji systemu, czy nie?

zobaczysz w czasie instalki: jak wykryje dysk to nie będziesz musiał. Ale nie wiem czy wykryje na 100%. Ja też mam XP SP2, ale stara płyta główna:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaden xp nie ma sterownikow - dyskietka(21 wiek totalna bzdura ze nie dali obslugi pendrive'ow) albo integracja(najlepiej) z systemem

gdybys mial blad po instalacji ze brak pliku nhelper to w rejestrze w katalogu run/runonce wywal wpisy z nhelperem albo dograj plik nhelper do system32

aha raczej nie bedzie potrzeba dyskietki jesli ustawisz kontroler sata na tryb ide ale dziala to wolniej i nie oferuje zaawansowanych funkcji sata(ncq,hotplug itp)

Edytowane przez zbynia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że nigdzie nie widziałem nigdy takiej opcji w biosie mojego AsRocka. No nic, kupię dysk za 2 tygodnie to się przekonam na własnej skórze. Będę najwyżej podpinał specjalnei stację dyskietek, no ale trudno.

A i jeszcze jedno - te sterowniki to zgrać z płyty cd dołączonej do płyty głównej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi