caan Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Witam, na wstępie pragnę zaznaczyć, iż nie jestem specjalistą w dziedzinie sprzętu dlatego pragnę zasięgnąć informacji zanim odwiozę płytę do serwisu lub zdecydują ją wymienić. Problem trwa już dość długo, ale dopiero ostatnio zaczął mnie delikatnie irytować (z okazji dokupienia paru rzeczy i chęci by wszystko działało tip top). W momencie przejścia w stan wstrzymania lub hibernacji niezależnie od systemu operacyjnego (Windows XP/Vista/Fedora 8) komputer się wyłącza prawidłowo, ale dosłownie po ułamku sekundy wstaje ponownie, w związku z czym przejście w którykolwiek ze stanów jest niemożliwe. Przeglądałem ustawienia w BIOSie pod kątem możliwości podnoszenia komputera przez któreś z podłączonych urządzeń, ale wszystko wygląda prawidłowo, dodatkowo to co mnie najbardziej martwi to dźwięk jaki wydaje dysk twardy w momencie wyłączania komputera. Mianowicie sprawia to wrażenie parkowania w trybie awaryjnym (o ile tak to się nazywa) - najpierw z obudowy PCta dochodzi dość głośne pyknięcie, a dopiero po nim wszystko zaczyna cichnąć jak w przypadku wyłączania innych komputerów. Teraz na koniec zostawiłem pytanie: Czy ktoś może wie z czego to może wynikać i czy istnieje szansa na naprawę tej przypadłości bez wymiany płyty? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 23 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2008 A aktualizowales bios w swoim mobo? Bo mialem dosc podobne problemy na P5K-E i P5K Premium. kiedys tam po przelaczenie w stan hibernacji/uspienia kompa nie dalo sie w ogole przywrocic. Trzeba bylo twardy reset i uruchomic sys na nowo. Pozniej ktorys bios to poprawil ze objawy byly takie jak u Ciebie, ze komp po chwili sam powracal. Teraz w koncu do mojej P5K Premium asus wypuscil bios ktory w koncu "prawie" radzi sobie z hibernacja i uspieniem :wink: Takze polecam sie od tej strony rozejrzec, oczywiscie zaktualizowac tez stery od mobo i system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...