Skocz do zawartości
dzuj

Spadku Wydajności Co 5min Xd

Rekomendowane odpowiedzi

Siema! Mam problem z grami posiadającymi lepszą grafe a tzn. weźmy np. COD4 gram sobie gram po jakiś 20min się zaczyn tzn. spada do ok 5fps i tak przez jakieś 5min a potem rośnie i tak w koło grać się nie da xD zresztą podobnie mam z innymi grami TF2, HL2 i myślałem aby nawet crysisa so zainstalować bo komp spełnia minimalne wymagania ale jak tam ma to działa to ja dziękuje powiem jeszcze, że mam GF7800 GS i nie wiem z jakiego powodu GPU ma podczas gry prawie 115*C nie wiem może podkręcić wentylator yhy ale nie wiem jak to zrobić i o ile dobrze pamiętam to tak się zaczęło dziać jakiś tydzień po zamontowaniu nowego zasilacza wcześniej miałem tracera 400W a teraz mam chieftec 620W lol2? czy więcej mocy zmniejsza wydajność? :damage_wall: prószę o szybką pomoc bo pisałem już na kilku forach i nic co ma doradzali nie pomogło xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może to problem wysokiej temp GPU właśnie- podczas gry karta działa na max możliwościach - nagrzewa się ponad miarę co powoduje spadek framerate (?), na "niskich klatkach" karta stygnie- wraca na max wydajność i "w-kółko-macieju" (takie chłopskorozumne wytłumaczeństwo ;-) ).

Dobrze by było, żebyś zapuścił jakiś monitor (stC/V/rpm) w tle gry i po jej zakończeniu sprawdził loga. MBM miał taką opcję... choć nie wiem, czy w sterach tego nie sprawdzisz (nie jestem na bieżąco z driverami).

Jeśli masz możliwość podepnij prowizorycznie jakiś wentyl 80x80 żeby dymał sobie na karciochę i sprawdź działanie karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy 115* grafa się po prostu odkręca do minimalnych zegarów, żeby obniżyć temp. Jak ta spadnie to zegary wracają do standardowych. Zmień chłodzenie / podkręć wentyl i będzie ok.

hmm i właśnie w tym problem, że nie za bardzo wiem gdzie go podkręcić już się pytałem ale po prostu mnie olali(na tym forum) i zamknęli topic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm i właśnie w tym problem, że nie za bardzo wiem gdzie go podkręcić już się pytałem ale po prostu mnie olali(na tym forum) i zamknęli topic...

Riva Tuner -> System Tweaks -> Fan

Ustaw na 80%, jednak przygotuj się na dość mocny szum...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi