Mysterio Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2008 (edytowane) wiec tak. potrzebujemy: filet z lososia, biale wino, rozowy pieprz, (jesli nie masz nie zastepuj go czarnym, bialym itp....) ogorki swieze, kolendre cytryne bialko z jajka sol, pieprz sos... pomidory, czosnek, rozmaryn (swiezy!!!) ---------- wykonanie: do garnka wlewamy wino dosypujemy pieprz, troche startej skorki z cytryny i gotujemy w nim lososia. Gotujemy go tylko przez chwile zeby sie z zewnatrz obgotowal - w srodku ma byc surowy! w mikserze miksujemy ogorki ( bez pestek!! - TYLKO to zielone i twarde, bez skorki oczywiscie) wraz z liscmi kolendry - rzucamy potem na patelnie i na lekkim ogniu przez okolo 5 minut sie z tym bawimy w cvelu pozbycie sie reszty wody z ogorkow. dodajemy do tego ubita na twardo piane z jbialka i poktywamy tym lososia. Calosc ta wkladamy do piekarnika - 220 stopni okolo 10 minut * przez ten czas losos sie dopiecze (gdyz nei dogotowalismy go do konca) a bialko pod wplywem temperatury sie zetnie tworzac cos w rodzaju musu o smaku ogorkowo kolendrowym.... - trzymajcie tego lososia w piekarniku do momentu az ta zielona masa bedzie lekko sztywna (cos jak mus czekoladowy z tesco itp... ;]) --- Podczas gdy ryba jest w piecu my pozywamy sie skory i miazszu z pomidorow i miksujemy je z rozmarynem i czosnkiem - to nas sos. ---- po wyjeciu lososia z pieca obinamy boki tej masy tworzac szesciakat - ladny i w miare dokladny ksztalt. U gory mamy sielana mase a na dole rozowa(losos). --- na talerz pierw lejemy nasz sos a na to dajemy lososia ktory na sobie ma ogorkowy mus. - Troche zabawy z tym jest ale za to smakuje i wyglada rewelacyjnie: wiec jesli chcecie zaprosic dziewczyne do siebie i zaserwowac jej cos z wlasnej kuchni uwierzcie mi - po takim czyms bedzie zachwycona. Wkoncu przez zoladek do serca.... TIP - uzywajcie TYLKO swiezych ziol, z suszonkami (typu kamis, korr, itp.....) nawet nie proboj, bo to NIE JEST to samo! - zeby cos dorze wyszlo poswiec temu czas i sie nie spiesz. ,w/w potrawa potrzebuje troche cierpliwosci ;] P.S. Wkrotce zamieszcze fotki ;] pzdr Edytowane 24 Kwietnia 2008 przez Mysterio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aurel Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 mógłbyś podać jeszcze jakieś proporcje...? choćby mniej więcej ile łososia ile reszty...? niezmiernie zaciekawił mnie ten przepis, i kto wie, może wkrótce spróbuję :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mysterio Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 na jednego zteka z lososia (okolo 200g) //bez skory i osci. dajesz dwa - trzy bialka (zalezy od wielkosci jajka) i 2 ogorki okolo 25cm kazdy (czyli pol metra ogorka - pamietaj zeby obrack go i pozbawic wsztskich pestek, a jak juz go zmielisz to odcisnij z wody - inaczej wszystko sie nie zetnie). Wino - okolo 300ml; kolendra - kika listkow; /DS* pomidory - okolo 6 sredniej wielkosci; rozmaryn - kilka listkow; /DS czosnek - jeden zabek; pieprz - okolo 7 kulek ;] cytryna - cwiartka; sol, pieprz - DS ---To sa skladniki na jedna porcje. Jesli chcesz wiecej to poprostu pomnoz, pododawaj itp. ;] ---Lososia wrzucaj do wrzacej wody i gotuj go przez okolo 2 minuty; *DS = do smaku ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...