Skocz do zawartości
Mysterio

Losos + Ogorkow Kolendrowy Muss...

Rekomendowane odpowiedzi

wiec tak.

 

potrzebujemy:

 

filet z lososia,

biale wino,

rozowy pieprz, (jesli nie masz nie zastepuj go czarnym, bialym itp....)

ogorki swieze,

kolendre

cytryne

bialko z jajka

sol, pieprz

 

sos...

 

pomidory, czosnek, rozmaryn (swiezy!!!)

----------

 

wykonanie:

 

do garnka wlewamy wino dosypujemy pieprz, troche startej skorki z cytryny i gotujemy w nim lososia.

 

Gotujemy go tylko przez chwile zeby sie z zewnatrz obgotowal - w srodku ma byc surowy!

 

w mikserze miksujemy ogorki ( bez pestek!! - TYLKO to zielone i twarde, bez skorki oczywiscie) wraz z liscmi kolendry - rzucamy potem na patelnie i na lekkim ogniu przez okolo 5 minut sie z tym bawimy w cvelu pozbycie sie reszty wody z ogorkow.

 

dodajemy do tego ubita na twardo piane z jbialka i poktywamy tym lososia. Calosc ta wkladamy do piekarnika - 220 stopni okolo 10 minut

 

* przez ten czas losos sie dopiecze (gdyz nei dogotowalismy go do konca) a bialko pod wplywem temperatury sie zetnie tworzac cos w rodzaju musu o smaku ogorkowo kolendrowym....

 

- trzymajcie tego lososia w piekarniku do momentu az ta zielona masa bedzie lekko sztywna (cos jak mus czekoladowy z tesco itp... ;])

 

---

 

Podczas gdy ryba jest w piecu my pozywamy sie skory i miazszu z pomidorow i miksujemy je z rozmarynem i czosnkiem - to nas sos.

 

 

----

 

po wyjeciu lososia z pieca obinamy boki tej masy tworzac szesciakat - ladny i w miare dokladny ksztalt. U gory mamy sielana mase a na dole rozowa(losos).

 

---

 

na talerz pierw lejemy nasz sos a na to dajemy lososia ktory na sobie ma ogorkowy mus.

 

- Troche zabawy z tym jest ale za to smakuje i wyglada rewelacyjnie: wiec jesli chcecie zaprosic dziewczyne do siebie i zaserwowac jej cos z wlasnej kuchni uwierzcie mi - po takim czyms bedzie zachwycona.

 

Wkoncu przez zoladek do serca....

 

 

TIP - uzywajcie TYLKO swiezych ziol, z suszonkami (typu kamis, korr, itp.....) nawet nie proboj, bo to NIE JEST to samo!

 

- zeby cos dorze wyszlo poswiec temu czas i sie nie spiesz. ,w/w potrawa potrzebuje troche cierpliwosci ;]

 

P.S. Wkrotce zamieszcze fotki ;]

pzdr

Edytowane przez Mysterio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na jednego zteka z lososia (okolo 200g) //bez skory i osci. dajesz dwa - trzy bialka (zalezy od wielkosci jajka) i 2 ogorki okolo 25cm kazdy (czyli pol metra ogorka - pamietaj zeby obrack go i pozbawic wsztskich pestek, a jak juz go zmielisz to odcisnij z wody - inaczej wszystko sie nie zetnie).

 

Wino - okolo 300ml;

kolendra - kika listkow; /DS*

pomidory - okolo 6 sredniej wielkosci;

rozmaryn - kilka listkow; /DS

czosnek - jeden zabek;

pieprz - okolo 7 kulek ;]

cytryna - cwiartka;

sol, pieprz - DS

 

---To sa skladniki na jedna porcje. Jesli chcesz wiecej to poprostu pomnoz, pododawaj itp. ;]

 

---Lososia wrzucaj do wrzacej wody i gotuj go przez okolo 2 minuty;

 

*DS = do smaku ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...