Skocz do zawartości
Mysterio

Losos + Ogorkow Kolendrowy Muss...

Rekomendowane odpowiedzi

wiec tak.

 

potrzebujemy:

 

filet z lososia,

biale wino,

rozowy pieprz, (jesli nie masz nie zastepuj go czarnym, bialym itp....)

ogorki swieze,

kolendre

cytryne

bialko z jajka

sol, pieprz

 

sos...

 

pomidory, czosnek, rozmaryn (swiezy!!!)

----------

 

wykonanie:

 

do garnka wlewamy wino dosypujemy pieprz, troche startej skorki z cytryny i gotujemy w nim lososia.

 

Gotujemy go tylko przez chwile zeby sie z zewnatrz obgotowal - w srodku ma byc surowy!

 

w mikserze miksujemy ogorki ( bez pestek!! - TYLKO to zielone i twarde, bez skorki oczywiscie) wraz z liscmi kolendry - rzucamy potem na patelnie i na lekkim ogniu przez okolo 5 minut sie z tym bawimy w cvelu pozbycie sie reszty wody z ogorkow.

 

dodajemy do tego ubita na twardo piane z jbialka i poktywamy tym lososia. Calosc ta wkladamy do piekarnika - 220 stopni okolo 10 minut

 

* przez ten czas losos sie dopiecze (gdyz nei dogotowalismy go do konca) a bialko pod wplywem temperatury sie zetnie tworzac cos w rodzaju musu o smaku ogorkowo kolendrowym....

 

- trzymajcie tego lososia w piekarniku do momentu az ta zielona masa bedzie lekko sztywna (cos jak mus czekoladowy z tesco itp... ;])

 

---

 

Podczas gdy ryba jest w piecu my pozywamy sie skory i miazszu z pomidorow i miksujemy je z rozmarynem i czosnkiem - to nas sos.

 

 

----

 

po wyjeciu lososia z pieca obinamy boki tej masy tworzac szesciakat - ladny i w miare dokladny ksztalt. U gory mamy sielana mase a na dole rozowa(losos).

 

---

 

na talerz pierw lejemy nasz sos a na to dajemy lososia ktory na sobie ma ogorkowy mus.

 

- Troche zabawy z tym jest ale za to smakuje i wyglada rewelacyjnie: wiec jesli chcecie zaprosic dziewczyne do siebie i zaserwowac jej cos z wlasnej kuchni uwierzcie mi - po takim czyms bedzie zachwycona.

 

Wkoncu przez zoladek do serca....

 

 

TIP - uzywajcie TYLKO swiezych ziol, z suszonkami (typu kamis, korr, itp.....) nawet nie proboj, bo to NIE JEST to samo!

 

- zeby cos dorze wyszlo poswiec temu czas i sie nie spiesz. ,w/w potrawa potrzebuje troche cierpliwosci ;]

 

P.S. Wkrotce zamieszcze fotki ;]

pzdr

Edytowane przez Mysterio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mógłbyś podać jeszcze jakieś proporcje...? choćby mniej więcej ile łososia ile reszty...?

niezmiernie zaciekawił mnie ten przepis, i kto wie, może wkrótce spróbuję :>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

na jednego zteka z lososia (okolo 200g) //bez skory i osci. dajesz dwa - trzy bialka (zalezy od wielkosci jajka) i 2 ogorki okolo 25cm kazdy (czyli pol metra ogorka - pamietaj zeby obrack go i pozbawic wsztskich pestek, a jak juz go zmielisz to odcisnij z wody - inaczej wszystko sie nie zetnie).

 

Wino - okolo 300ml;

kolendra - kika listkow; /DS*

pomidory - okolo 6 sredniej wielkosci;

rozmaryn - kilka listkow; /DS

czosnek - jeden zabek;

pieprz - okolo 7 kulek ;]

cytryna - cwiartka;

sol, pieprz - DS

 

---To sa skladniki na jedna porcje. Jesli chcesz wiecej to poprostu pomnoz, pododawaj itp. ;]

 

---Lososia wrzucaj do wrzacej wody i gotuj go przez okolo 2 minuty;

 

*DS = do smaku ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie


×
×
  • Dodaj nową pozycję...