Skocz do zawartości
blackrain

Który Intel C2d Do Dfi P35-t2rl?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nadszedł czas na wymianę sprzętu. Sporo czasu nie interesowałem się nowościami na rynku, więc nie bardzo wiem w co warto się pakować. Poczytałem trochę opinii na forum i jak na razie wybrałem tylko płytę główną. Teraz dylemat jaki procesor dobrać do tego modelu. Chciałbym na niego przeznaczyć maksymalnie 500zł (oczywiście lepiej jak taniej). Nie gram osobiście w żadne gry, chociaż często pracuję przy edycji video lub tworzę grafikę.

Zakupu dokonam w tym sklepie, więc dobrze by było, żeby wybrać coś z ich oferty.

Aktualnie myślę nad którymś z tych modeli, ale nie wiem na który się zdecydować:

http://skleppc.pl/index.php?m=os_item&id=15017

http://skleppc.pl/index.php?m=os_item&id=17474

http://skleppc.pl/index.php?m=os_item&id=17511

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś zechciał mi doradzić w tej kwestii.

Z góry dziękuję!

Edytowane przez blackrain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nie wiem, hmm... Jeżeli edytujesz video i tworzysz grafikę to przydałby się Quad Q6600 powinno styknąć. Jeżeli chcesz wybierać z tych 3 to odpuść sobie E4700 - mało cache'a. E6550 ma 4 MB cache'a co Ci się przyda do cache'ożernych programów edytujących, ale zjada wiecej prądu - 0,65 nm technologia. E7200 nie widziałem testów - jeszcze, muszę bardziej się przyjżeć - na pewno je mniej Watów niż E6550 - technologia 45nm, ma trochę mniej cache bo 3MB. Jeżeli miałbym się zastanawiać to nad tymi dwoma, ale wziąbym pod uwagę Q6600, podobnież można już kupić za 500 zł na allegro. Może ktoś doradzi Ci coś innego :P

Edytowane przez Croatan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, bierz E7200. Tylko w tym wypadku podkręć go :P kupowanie tych prcesorów, po to aby nie kręcić to strata pieniędzy :) 7200 będzie ok, chociaż jeżeli masz styczność z programami wykorzystującymi 4 jajka i cache to będzie cieżko - będzie trwało dłużej :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak, bierz E7200. Tylko w tym wypadku podkręć go :P kupowanie tych prcesorów, po to aby nie kręcić to strata pieniędzy :) 7200 będzie ok, chociaż jeżeli masz styczność z programami wykorzystującymi 4 jajka i cache to będzie cieżko - będzie trwało dłużej :P

Czyli mam rozumieć, że można z nich dużo wycisnąć? :) Jak sprawa ma się z chłodzeniem, starczy box'owe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E7200 ma co prawda mniej cache od E6550 ale lepiej się podkręca i nadrobi to taktowaniem, 3,8ghz powinieneś zrobić na nim :wink: Co do BOX-a to jeśli trafisz na dobrą sztuke i nie będziesz musiał ładować mu dużo V to wystarczy.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czyli już większość mam:

- Intel C2D E7200

- DFI BloodIron P35-T2RL

- 2x1GB DDR2 800 Dual

- GeForce 8600GT

Żeby nie zakładać nowego tematu, to zapytam tutaj. Jaki zasilacz pasowałby do takiego zestawu?

Corsair VX450W- będzie cicho i mocy wystarczy na ewentualną zmiane karty na jakieś GF 8800 czy coś ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś miał brać E4700 (główna zaleta to wysoki mnożnik) to zobacz tutaj:

https://www.apollo.pl/store/show_detail/43302

Cena o 70zł niższa i też wersja BOX, chociaż lepszym rozwiązaniem będzie E7200.

Edytowane przez Narmer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, na allegro patrzę, to ~200zł trzeba za niego dać. Czy poniżej tej kwoty da się jeszcze coś przyzwoitego kupić?

ja ze swojej strony polecam Modecom MC-400. sam niedawno kupiłem i jak na tą cenę jest naprawdę dobrze.

W takim razie Chieftec GPS 450W.

Chieftec 400W ma tyle samo na 12V więc nie ma co przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi