Skocz do zawartości
lukaszr89

Komp Na E8200/7200 - Problem Wyboru Płyty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż na dniach kupuje nowy komp. Wybrałem sobie takie cześci:

e8200/7200 -498/374

Asus p5k pro -313

DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 -128

GeForce 8800GT Palit 512MB XNE/8800T+T352 -542

Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB ST3250410AS -141

Obudowa I-BOX Orion 833B b/z -68

Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm -132

Razem 1822/1698

Jednak bardzo nurtuje mnie płyta główna, kasa na kompa i tak jest przekroczona wiec wiecej jak te 300-330 zł nie dam za płyte, Wybór miedzy:

ip35-e/p5k pro/blood iron/fox p35a-s/ep35-ds3r ewentualnie jakies inne...zalezy mi zeby była bezproblemowa i przyszłosciowa.

Z góry dziekuje za wszelkie opinie o płycie jak i zestawie...(komp do wszystkiego: dom, gry, studia techniczne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Otóż na dniach kupuje nowy komp. Wybrałem sobie takie cześci:

e8200/7200 -498/374

Asus p5k pro -313

DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 -128

GeForce 8800GT Palit 512MB XNE/8800T+T352 -542

Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB ST3250410AS -141

Obudowa I-BOX Orion 833B b/z -68

Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm -132

Razem 1822/1698

Jednak bardzo nurtuje mnie płyta główna, kasa na kompa i tak jest przekroczona wiec wiecej jak te 300-330 zł nie dam za płyte, Wybór miedzy:

ip35-e/p5k pro/blood iron/fox p35a-s/ep35-ds3r ewentualnie jakies inne...zalezy mi zeby była bezproblemowa i przyszłosciowa.

Z góry dziekuje za wszelkie opinie o płycie jak i zestawie...(komp do wszystkiego: dom, gry, studia techniczne).

P5K E, pro nie bierz, 8 faz ale nie daje to lepszego OC więc nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnego Asusa , prędzej Abita IP35 / Foxconna P35A-S / DFI BloodIron.

Przy okjazji dołożył byś trochę do ciut leszej obudowy, chociażby CoolerMaster Elite 331 czy Sharkoon Rebel 9 Eco.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma być dobra do OC, stabilna, bezproblemowa to stawiałbym na DFI BloodIron lub Fox P35A ;] Ze wskazaniem na te pierwszą. Co do grafy to może szukaj tanio Gigabyte 8800Gt Zalman albo Galaxy 8800GT CoolerMaster HP :wink:

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem o tej wtyczce na pro....jednak do wersji E brakuje jej chyba tylko wifi itp, z których nie zamierzam korzystac, a blood iron jest raczej szczytem budżetu, komp bedzie kręcony jednak nie ekstremalnie, obudowa jest sprawą otwarta wezme jakas z wygladem i w miare sensownie rozplanowanym środkiem. Co do grafy jeszcze nie wiem którą 8800gt wezme, z tymi problemami sobie poradze...chodzi o płyte główną no i procek....warto dołożyć 100? czy brac klastrata?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może się powtarzam, ale temat taki sam jak zawsze.. ostatnio miałem bardzo dobre doświadczenia z obudowami qoltec (Glarestripe i Blacksys B2) jak na cenę 115zł zapewniają świetne rozplanowanie elementów i nienaganną jakość wykonania. co do wyglądu.. cóż.. każdy będzie miał własne zdanie.

Co do płyty to trochę głupio, ze chcesz oszczędzić na niej, bo może warto było oszczędzić na czymś innym a później to wymienić/dołożyć więcej.. Ale budżet na poziomie 330zł też jest ok, bo da się kupić foxa p35a-s. Płyta świetnie wyposażona i bardzo dobrze rozplanowana. Jak dla mnie jedyny minus to bios.. jakiś taki nieintuicyjny i dziwnie się na nim podkręca. Niestety zestaw, który na nim składałem nie był dla mnie (tylko dla gościa, który tak bał sie podkręcać że chciał dołożyc 70zł do E2160 żeby mieć szybszego procka - E2220) dlatego nie mogłem się pobawić w żadne ekstremalne OC. E2160 skonczył więc na 2,4GHz, chociaż ta plyta potrafi znacznie więcej.

Ale jak wiesz co i jak się kręci i masz ochotę wycisnąć ze swojego kompa wszystko co się da, to DFI będzie najlepszym wyborem.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boje się ze bloodiron bedzie dla mnie zbyt trudną płytą, na oc znam sie o tyle o ile...a ta mnogosc opcji...gdybym miał fundusz pewnie wziałbym dfi dk ale nie mam:( max to Bloodiron lub p5kpro, o foxie i abicie troche czytałem ze mają problemy...a moze cos od GB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i na starym ale do OC 45nm E8x00 akurat nadają się doskonale, o ile P5B DLX lubi być problemowa itd. to Commando jest bardzo dobra, fajnie prowadzi procka i pamięci, FSB 600 na luzie, no tylko że jest to jednak stary chipset, ale można ją dostać za 300zł ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi