Skocz do zawartości
Goto

Iiyama Prolite E2403ws-1

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż planuje zakup monitora. W oko wpadł mi monitor iiyama ProLite E2403WS-1 http://www.iiyama.com/pl_PL/Products/category/2

Ale nie spotkałem sie wcześniej z tą firmą i nie wiem "czy warto".

A i po przeczytaniu newsa http://www.gram.pl/news_6gzkHe1_Dotkniete_...y_Samsunga.html o nowych Samsungach zaczałem sie bardziej zastanawia czy lepiej nei poczekac na model T240

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepie brać LG 24 L246WH-BN już bardzo staniał ten model i ma to wszystko co opisujecie jet o wiele lepszy jak cos cena 1465 zł warto stówkę dozucic monitor się na pare lat kupuje jak cos i ładniej się tez prezentuje :)

http://www.agito.pl/powyzej_19/lg_24_lcd_l...352.325166.html

pozdro PS na labie ostatnio był test tego monitora jak się nie mylę ale wtedy z cena wyskoczyli jakos powyżej 2000 zł :-D

Edytowane przez max340

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, wiem ze iiyama ma gwarancje na martwe pixele, poza tym moge ją miec za 1200 zł, no nic popytam jeszcze o to HDCP, jesli nie bedzie miala wezme LG

No to tak, obdzwoniłem kilka sklepów i... nikt nic nie wie..... NIKT ale to absolutnie nikt nie umiał odpowiedziec na pytanie czy wspera HDCP. Nieźle, naprawdę niezle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge sie mylic, ale jesli jest wejscie HDMI to HDCP byc musi, moze go nie byc, jesli jest tylko wejscie DVI. Jaki sens bylby w istnieniu HDMI bez HDCP? taniej wyszloby wlozyc po prostu DVI bez HDCP...

Zas co do monitora... kolega wzial przez przypadek model E (chcial B)i po przyjsciu do domu okazalo sie, ze jego ma akurat po proawej stronie dwa jasniejsze pasy. Po wymianie na B okazalo sie, ze podswietlenie jest o niebo lepsze. Zastanow sie, czy wolisz tanszy monitor bez jakiejkolwiek regulacji (co w przypadku TN jest akurat sporym brakiem) czy troche dolozysz i bedziesz mial monitor o lepszych parametrach plus regulacje w pionie i poziomie (pivot pomine, bo TN 24'' w trybie portretowym to porazka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do HDCP na komputroniku znalazłem takiego komenta:

10 Przesiadłem się z 19 CRT Philipsa (109P4), kolor, ostrość, geometria dużo lepsza w tym LCD, mam porównianie bo z obydwu naraz korzystam. Ustawienie szybkości matrycy, HD z HDCP i wielkość to jego atuty. Monitor wygrywa z następującymi: ViewSonic VX2435wm, Samsung SyncMaster 245T, 245N, LG L245 WP-BN, BenQ FP241VW, Acer AL2416W. W skrócie: doskonały monitor do multimediów, edycji filmów, grania i DTP.

ale to koment pisany przez usera, nie technika; więc nie mamy pewności ^^ Edytowane przez Goto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.digitalversus.com/article-357-2332-50.html

W tescie jest napisane, ze HDCP jest, dzwoniłem dziś do iiyamy (dodzwoniłem się w końcu) i tak kolo powiedział, że oba monitory nie obsługują HDCP, nieźle co?

Edytowane przez Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.digitalversus.com/article-357-2332-50.html

W tescie jest napisane, ze HDCP jest, dzwoniłem dziś do iiyamy (dodzwoniłem się w końcu) i tak kolo powiedział, że oba monitory nie obsługują HDCP, nieźle co?

Umówi się ze sklepem, że przeprowadzisz test ze swojej PS3 i jak wyjdzie negatywnie to nie bierzesz. Złoty silny to sklepom zależy na sprzedaży, więc nie powinieneś mieć żadnych problemów z tym. ja nawet w Siriusie zrobiłem testy, ale musiałem się umawiać z magazynierem/sprzedawcą bo handlowiec przez tel. nie chciał się na to zgodzić, mają zakaz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koment z komputronika tyczący się modelu B:

Dzisiaj zakupiłem ten monitor w firmie komputronik , mogę go z czystym sumieniem polecić, doskonale sprawdza się także wraz z konsolą playstation 3 za ta cenę nie znajdzie się nic lepszego

Edytowane przez Goto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż planuje zakup monitora. W oko wpadł mi monitor iiyama ProLite E2403WS-1 http://www.iiyama.com/pl_PL/Products/category/2

Ale nie spotkałem sie wcześniej z tą firmą i nie wiem "czy warto".

A i po przeczytaniu newsa http://www.gram.pl/news_6gzkHe1_Dotkniete_...y_Samsunga.html o nowych Samsungach zaczałem sie bardziej zastanawia czy lepiej nei poczekac na model T240

Nie wiem, jak sprawa wygląda w przypadku monitorów 24", ale ja pozwolę swoją opinie wyrazić o monitorach 22" tychże producentów.

Prywatnie mam IIyame 2201W-B1, a w pracy Samsunga 226BW.

Parametry obydwa monitory maja w zasadzie identyczne: 2 ms, 300 cd/m2, 1000:1.

Z moich subiektywnych wrażeń mogę powiedzieć, że Samsung jest "lepszy", a przy tym blisko 100PLN tańszy.

Nie potrafię jednoznacznie powiedzieć dlaczego uważam Samsunga za model lepszy. Planuję zabrać swój monitor do pracy i przez jeden dzień pracować równocześnie na obydwu.

Powiem jedynie, że na mojej IIyamie widać nierównomierne podświetlenie przy krawędziach matrycy (najbardziej przy górnej) oraz niedokładność montażu obudowy.

Samsung ma prawdopodobnie ładniejsze kolory i mniej "smuży", ale to są wrażenia bardzo subiektywne, wszak mam wzrok absolutny (grafikiem nigdy nie bedę).

W 226BW przy mocnym oświetleniu matrycy światłem słonecznym, praktycznie nic nie widać; obraz strasznie blednie. NIe wiem jak to jest z IIyamą, bo na nią światło słonecznie nie pada w takiej ilości.

Gdybym dzisiaj miał kupować monitor, z dwóch wymienionych wziąłbym chyba Samsunga.

Edytowane przez SACZI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak sprawa wygląda w przypadku monitorów 24", ale ja pozwolę swoją opinie wyrazić o monitorach 22" tychże producentów.

Prywatnie mam IIyame 2201W-B1, a w pracy Samsunga 226BW.

Parametry obydwa monitory maja w zasadzie identyczne: 2 ms, 300 cd/m2, 1000:1.

Z moich subiektywnych wrażeń mogę powiedzieć, że Samsung jest "lepszy", a przy tym blisko 100PLN tańszy.

Nie potrafię jednoznacznie powiedzieć dlaczego uważam Samsunga za model lepszy. Planuję zabrać swój monitor do pracy i przez jeden dzień pracować równocześnie na obydwu.

Powiem jedynie, że na mojej IIyamie widać nierównomierne podświetlenie przy krawędziach matrycy (najbardziej przy górnej) oraz niedokładność montażu obudowy.

Samsung ma prawdopodobnie ładniejsze kolory i mniej "smuży", ale to są wrażenia bardzo subiektywne, wszak mam wzrok absolutny (grafikiem nigdy nie bedę).

W 226BW przy mocnym oświetleniu matrycy światłem słonecznym, praktycznie nic nie widać; obraz strasznie blednie. NIe wiem jak to jest z IIyamą, bo na nią światło słonecznie nie pada w takiej ilości.

Gdybym dzisiaj miał kupować monitor, z dwóch wymienionych wziąłbym chyba Samsunga.

Jak ci liyama smuzy jak 2201wb1 to najszybsza, albo jedna z najszybszych matryc obecnie dostepnych. Poza tym shitsung stracil caly szacunek po tym jak w 226bw zaczal kombinowac z matrycami wiec niech sie teraz ucaluja w dupe.

Co do tematu to sam mysle nad e2403ws-1, jest tanszy od b2403ws i podobno tez ma bardzo szybka matryce i ma minimalnego input laga.

http://www.lesnumeriques.com/article-240-2972-50.html

Jak kupisz daj znac czy ci sie podoba.

Edytowane przez Jarru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci liyama smuzy jak 2201wb1 to najszybsza, albo jedna z najszybszych matryc obecnie dostepnych. Poza tym shitsung stracil caly szacunek po tym jak w 226bw zaczal kombinowac z matrycami wiec niech sie teraz ucaluja w dupe.

To tym bardziej jest powód, żeby bezpośrednio porównać te monitory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tym bardziej jest powód, żeby bezpośrednio porównać te monitory.

Z tego co wiem to reakcja ciut lepsza i input lag ciut mniejszy w liyamie, w samsunu kolory, katy, podswietlenie troche lepsze (matryca S).

http://www.digitalversus.com/article-358-2511-50.html

btw moze ktos sie orientuje ktory typ matryc w polsce sie najczesciej trafiaja, chodzi o 226bw oczywiscie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przeczytaniu tego wątku zastanawiam sie nad tym PO CO tak sie uparłem na te matryce PVA do swojego monitora.. (wątek niżej) sprzedawca ze sklepu powiedział mi że porownywał sobie monitor na matrycy PVA z innymi, i roznica byla praktycznie znikoma... a tutaj mamy monitorek 24 cale iiyamy, opinie super, cena super. Niechce wtopić 1500 na zakup ktorego bede pozneij zalował a u mnie w miescie nigdzie niemam takich 2 monitorow z roznymi matrycami zeby zobaczyc je obok siebie na wlasne oczy:angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po przeczytaniu tego wątku zastanawiam sie nad tym PO CO tak sie uparłem na te matryce PVA do swojego monitora.. (wątek niżej) sprzedawca ze sklepu powiedział mi że porownywał sobie monitor na matrycy PVA z innymi, i roznica byla praktycznie znikoma... a tutaj mamy monitorek 24 cale iiyamy, opinie super, cena super. Niechce wtopić 1500 na zakup ktorego bede pozneij zalował a u mnie w miescie nigdzie niemam takich 2 monitorow z roznymi matrycami zeby zobaczyc je obok siebie na wlasne oczy:angry:

Osobiscie porownywalem B2403 Iiyamy z Belinea 2485S1W. Moj wybor padl na Beline. Dlaczego? Bo krotkiej zabawie w ustawieniach stwierdzilem, ze Belka bardziej mi przypada do gustu. I tyle. OK, 600zl roznicy (kupowalem w Komputroniku) nie kazdego stac/nie kazdy chce dolozyc do PVA. Dodatkowo Iiyama + gwarancja na pixele... Pewnie gdyby Belinea nie stala na wystawie przez 2 tygodnie bym sie na nia nie zdecydowal (zreszta pan byl zdziwiony, ze chce ta z wystawy a nie nowa z magazynu).

Czy Iiyama ma problemy? Nie sadze, mi sie troche nie spodobaly kolory (osobiscie wydawalo mi sie, ze sa jakies wyprane, ale pewnie to kwestia dluzszego pobawienia sie w ustawieniach). Moj dobry kolega zdecydowal sie na Iiyame i... wcale tego wyboru nie zaluje. Wszystko kwestia gustu...

Jesli zas chodzi o sprzedawcow... ja im nie ufam :P Pan z komputronika chcial mi wcisnac Hyundaia 241D, ale robil to w dziwny sposob - najpierw powiedzial ze dostali 5 monitorow, z czego 3 odeslali, bo mialy wiele dead pixeli :) niezly sposob na sprzedawanie towaru :) Przybylem, porownalem, wybralem. Jesli nie masz zbyt daleko do jakiegos wiekszego miasta, to powiem ci tak: nie wiem jak inne monitory, ale inwestujac w Iiyame, z pewnoscia nie wtopisz. Tylko postaraj sie te pare zlotych dolozyc i ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> B, nie E - organoleptycznie sprawdzone, ze matryca w B jest lepsza :) no i jest regulacja monitora, co jest/moze byc bardzo przydatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi