Radioactive Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witam. Kupiłem niedawno monitor Samsung SM 2032BW. Obraz jest ładny i wyraźny tylko przy rozdzielczości 1680x1050 na niższych rozdzielczościach obraz jest trochę rozmazany a czcionki niewyraźne. Nie mogę w żaden sposób dostosować ustawień (brightness, sharpness etc.). Jest może na to jakieś łatwe rozwiązanie ? Z gory dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Każdy LCD na innej niż natywnej rozdzielczości jest rozmazany :). Chociaż raz widziałem taki za ~20k zł, co w każdej rozdziałce był ostry :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Każdy LCD na innej niż natywnej rozdzielczości jest rozmazany :). Chociaż raz widziałem taki za ~20k zł, co w każdej rozdziałce był ostry :P LCD to nie CRT. Wspólną ich cechą jest jedynie wyświetlanie obrazu, a wszystko inne (tj. SPOSÓB, w jaki ten obraz wyświetlają) się różni. LCDki mają te swoje x pikseli na ekranie i przy rozdzielczości 1920x1600, i w 1024x768. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radioactive Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Każdy LCD na innej niż natywnej rozdzielczości jest rozmazany :). Chociaż raz widziałem taki za ~20k zł, co w każdej rozdziałce był ostry :PCzyli poprostu jest on przystosowany do 1680x1050 ? :< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Czyli poprostu jest on przystosowany do 1680x1050 ? :<tak, nazwywa sie to natywna rozdzielczosc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 LCD to nie CRT. Wspólną ich cechą jest jedynie wyświetlanie obrazu, a wszystko inne (tj. SPOSÓB, w jaki ten obraz wyświetlają) się różni. LCDki mają te swoje x pikseli na ekranie i przy rozdzielczości 1920x1600, i w 1024x768.Biorąc pod uwagę parametry "rastra" maski perforowanej czy odstępy pomiędzy "pasami" maski trinitron/diamondtron też można powiedzieć że CRT ma jedną "idealną"/natywną rozdzielczość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Biorąc pod uwagę parametry "rastra" maski perforowanej czy odstępy pomiędzy "pasami" maski trinitron/diamondtron też można powiedzieć że CRT ma jedną "idealną"/natywną rozdzielczość.Ale inne rozdzielczości wyglądają dużo lepiej niż nienatywne na LCD ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Ale inne rozdzielczości wyglądają dużo lepiej niż nienatywne na LCD ;).Jasne - bo np. w Trinitron "skalowanie" zachodzi tylko w poziomie (w pionie nie ma fizycznego podziału maski) i dodatkowo szerokość trzech pasów luminoforu ( R, G i B) wynosi np. ~0,24mm . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...