bastech Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Witam. Porównując wyniki testów w 3dMark 2001 SE zauważyłem, że u mnie test Vertex Shader bardzo odstaje od innych. (mój 5-6, inni 20-30) skutkiem czego jest dużo niższy wynik w 3dMark. Sytuację taką mam od niedawna, wcześniej nie było z tym problemów. Niestety nie potrafię powiedzieć dlaczego tak się dzieje. Być może wina leży po stronie ustawień w strownikach. W związku z tym pytanie, czy istnieje możliwośc włączania i wyłączania jednostki Vertex Shader w MX440SE ? Win98 Se PixelView GF 440MX SE 64 DDR TV Det. 3220 Dzięki za ewentualne odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 moze dlatego ze ty masz "SE" a porownywales wyniki do non "SE" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pjnjo Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Witam. W związku z tym pytanie, czy istnieje możliwośc włączania i wyłączania jednostki Vertex Shader w MX440SE ? Geforce 4 MX4xx nie posiada ani Vertex Shadera ani Pixel Shadera , więc nie ma co włączać i wyłączać . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Miałem do czynienia z tą kartą i to shit na maxa. Zrobiłem błąd że ją komuś poleciłem ale na opisie nic nie pisało o SE :( a te bez SE jeszcze by uszła a na inną nie było kasy bo się limit skończył :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fi5h Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 To GF4MXSE maja shadery ?? oj chyba nie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaizm_ Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 w MX shadery emolowane sa programowo. syf i nic wiecej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fi5h Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 tak samo mi sie wydawalo wiec nie ma sie co dziwic skoro wyniki sa marne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 w MX shadery emolowane sa programowo. syf i nic wiecej gwoli sprostowania: karty zgodne z dx-em 7.0 potrafią emulować tylko vertex shadery, natomiast jeżeli chodzi o pixel shadery to kupa i jeszcze jedno, odczepcie sie w końcu od g4mx, czy tak trudno zrozumieć że karty graficzne dzielą sie na low-endowe i high-endowe ???? trzeba mózgu nie mieć żeby tego nie rozumieć. geforce 4 mx jest kartą lowendową za naprawde małą kase, więc spodziewanie sie po niej wydajności kartu np. titanium 4200 czy radeona 8500 jest poprostu głupotą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gercio_W Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Cale to zamieszanie zawinila Nvidia swoim nazewnictwem - gf4mx sugeruje uproszczona wersje gf4 a tymczasem pod wzgledem obslugiwanych funkcji 3d nie rozni sie niczym od gf2, zmieniony jest krzyzowy kontroler paieci i wsparcie sprzetowe dla dvd. To taki trick Nvidii. Kanadyjczycy tez podobne stosuja.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Za małą kasę jest też R9000le i R9000pro są to lowendy z dx 8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 nie ma r9000 le, poza tym nie widziałem r9000 za cenę 200 - 230 złotych ROTFL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 no jasne - jest 8500 le - popiepszylo mi sie jest 9000 pro i normalne 9000. Z tym ze nawet prostsza wersja bedzie lepsza niz 440 mx 9000 mozna kupic juz za okolo 260-290 zl na gieldzie (ja kupilem w action jakis czas temu 9000 dla siostry za 270 zl brutto). Zreszta byla mowa o low-endach, daltego napisalem o radku. zreszta biorac pod uwage jakosc obrazu, sprzetowa akceleracje dx8 to mx 440 odpada. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Najtanszego r9000 techmastera widzialem za 300zl na gieldzie. Ale ciezko mi cos o jego jakosci powiedziec... Mnie ciesza plyty Nforca2 IGP...(drozsze raptem 100zl od SPP) Przy procku 1700+ na 2ghz, szynie 200MHz tenzintegrowany Gf4 MX DDR jest naprawde wystarczajacy to wiekszosci gier (niehighendowych gier). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 no jasne - jest 8500 le - popiepszylo mi sie jest 9000 pro i normalne 9000. Z tym ze nawet prostsza wersja bedzie lepsza niz 440 mx 9000 mozna kupic juz za okolo 260-290 zl na gieldzie (ja kupilem w action jakis czas temu 9000 dla siostry za 270 zl brutto). Zreszta byla mowa o low-endach, daltego napisalem o radku. zreszta biorac pod uwage jakosc obrazu, sprzetowa akceleracje dx8 to mx 440 odpada. po pierwsze nie kazdy mieszka w okolicy gdzie jest gielda gdzie moze kupic ta karte za 290zl, a po drugie mnie kazdy ma do wydania dodatkowe 50~70zl na karte graficzna co moze stajowic nawet i 30% ceny koncowej karte. Jak kiedys wypomnial mi juz ktos dolozyc 50zl do karty za 1000zl to nie to samo co 50zl do karty za 250zl... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Najtanszego r9000 techmastera widzialem za 300zl na gieldzie. Ale ciezko mi cos o jego jakosci powiedziec... Techmaster R9000/9000PRO to HIS OEM :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 ...zmieniony jest krzyzowy kontroler paieci i wsparcie sprzetowe dla dvd. no i dlatego wlasnie nazwali to GF4 MX a nie GF2 CrossMemX (prawda ze glupio brzmi?). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Co niektorzy nie wiedza lub nie rozrozniaja nawet vertex shader, od pixel shader. Po drugie test vertex shader nie ma wplywu na wynik 3dmarka2001 wiec jeden kij czy masz 30 fps czy 5. To jest tylko info, ze wiesz co Cie czeka w grze, ktora jest oparta na cieniowaniu vertexow. Po trzecie SE ma 64 bitowa magistrale przesylu danych wiec karta jest szitowa na maxa i nie bedziesz mial wynikow lepszych. Update. Acha, zainstaluj 41.09 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Po trzecie SE ma 64 bitowa magistrale przesylu danych wiec karta jest szitowa na maxa i nie bedziesz mial wynikow lepszych. G. prawda. Specyfikacja NV mowi ze GF4 MX440 SE pownien byc taktowany 250MHz rdzen i 333MHz pamieci (ale 128bitow!!!). Teraz tylko tajwanczycy dla obnizenia kosztow stosuja rozne dziwne myki. Stosuja a to 64 bitowa szyne DDR, a to 128bit ale SDRAM a czasami nawet 64bitowa SDRAM! Chwala Bogu ze niektorzy oznaczaja karty jeszcze (np SE 128bit DDR) i wiadomo co to jest. Teraz wsrod kart noname sa prawie tylko same SE. Tak wiec jesli kupuje sie karte to poprostu trzeba samemu uwazac by nie wpasc bo chinczyki to sprytne chlopaki i potrafia bigosu narozbic choc nie wiedza z tym sie bigos je :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...