Skocz do zawartości
_Mistrz_

His X1600pro V-moded ...3x Wr

Rekomendowane odpowiedzi

Ofiarą był taki zwykły radeon X1600 PRO od HISa. Na początku były wyniki: około 29990 w 2k1 i 10347 w 2k3, ale trzeba było je poprawić :wink: System WinXp, lekko okrojony, sterowniki zwykłe catalysty 6.2, kręcone przy pomocy atitool.

Na przerwie między wykładami udało mi się znaleźć dobrze zaopatrzony sklep, nabyłem potka 10kOhm no i przytwierdziłem go do grafy....

Dołączona grafika

bohater to ten niebieski, po prawej :wink:

Dołączona grafika

jak się później okazało masy to tam nie było...

Dołączona grafika

ale oczywiście była w molexie :rolleyes:

Udało mi się także znaleźć punkt pomiaru vgpu mimo tego, że na schemacie był inny...

Dołączona grafika

no efekt widać dobry, wskazanie poprawne, teraz czas pokręcić... śrubokrętem

Dołączona grafika

i przy 1,7V rdzeń osiąga około 730Mhz, dalsze testy przy wpełni zmodowanej grafie

Zazwyczaj im dalej się kręci tym szybciej V przybywa, podobnie było w innych kartach. Przepraszam za jakość zdjęć, ale tylko takim aparatem dysponuję (telefon z aparatem 1.3)

Edytowane przez _Mistrz_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak poszedłem dalej zachęcony 1,9V o którym czytałem wyżej :wink: i...?

Na rdzeń poszło 1,95V, jak się okazało ten mod zwiększa od razu napięcie na memkach, w efekecie taktowanie karty 800/720 (przy 810 dopiero na 2 teście w 2k3 się zacina). Wyniki: 2k1: 32662 co na hwbot jest pierwszym wynikiem i zostawia poprzedni daleko w tyle, w 2k3 11786, co jest drugim miejscem, brakuje 'kilku' punktów. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ręka zadrżała i poszło na rdzeń ponad 2,3V, spaliła się izolacja na kabelku od pomiaru, ale karta przeżyła i niestety nie osiąga już takich taktowań na rdzeniu, ale mimo to udało się, pierwszy we wszystkich 3d markach poza 2k6, ale się nadrobi. :rolleyes: Mój nick na hwbot to Dmn, zapraszam do strony X1600PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi