tomasir Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 Wiem, że było trochę tamatów poświęcanych wyciąganym magistralom na płytach, ale zależy mi konkretnie na "odnalezieniu" osób na stałe pracujących na fsb 200 (lub więcej oczywiście :wink: ). Mogłoby to znacznie pomóc w wymianie doświadczeń :P No i może dzięki temu odnajdę kogoś z kx7 na stałe tak biegającą. U mnie jest na stałe tyle co w podpisie (czyli 199,87). 201 lub więcej po chwili użytkowanie powoduje przegrzewanie się chipsetu (wkrótce zmienię to chłodzenie). Proszę też o dokładne opisanie sprzętu (i dodatkowego chłodzenia jeśli takowe istnieją). U więc u mnie: kx7-333 (bez raidu). ver 1,1. Bios (podam jutro). Fast command rate na normal (fast przestaje wyrabiać ok. 188-190) duron 1000 (seria ahhaa), vcore 1,90-92 (płyta zawyża o 0,05-7v). Pamieci seteci ddr333 512 mb na ustaieniach cl2 2-5-3 2 cmd (reszt na max.) Zasilacz fortron 300-60gtp Obudowa na stałe otwarta. Tylko dodatkowy nawiew 80x80. Temp w stresie (cpu burn) ok. 43 stopnie. Przy normalnej pracy i graniu 37-39 stopni. Drugi czujnik (wew. obudowy) do 32 stopni. I jeszcze mam pytanie czy u kogoś zwiększenie napięcia i/o cośdało 9np. z 3,5V do 3,65V), bo u mnei nie zanotowałem nawet najmniejszej różnicy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 jesli chodzi o tytulowe zapytanie to ja mam 156x4=624MHz (QDR) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2003 jesli chodzi o tytulowe zapytanie to ja mam 156x4=624MHz (QDR) :DNo przeciez mu nie o to chodzilo :) :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Więc jak coniektórzy pewnie wiedzą mam już stabilne 206. Pamieci na cl2-2-5-3-2cmd napięcie 2,75V (realnie2,8V) Procek jak w podpisie czyli: 205,85x5 przy 1,52V Oczywiście wszystko synchro!!! JUż niektóre nforce pod względem magistrali wyprzedzam! Więc pozostali na kt266/333/400 łącznie się i razem zlejemy du.ę nforce'owcom (kt600 też!!!). DO BOJU BRACIA!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 mala retrospekcja 8) Soltek SL-75DRV5 (KT333) - fsb200 z Zalmanem ZM-NB32J na chipsecie http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=319...ght=drv5+fsb200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 U mnie nie żaden zalman na chipsecie - nie jestem burżujem :wink: - wziąłem radiator z slotowego procka i wyciąłem sam środek. Potem wyszlifowałem to ładnie papierem, a następnie ze względu na niemożność zamontowani śrub ściąłem jeszcze piłką kawałki żeberek w dwóch przeciwległych rogach (sam radiator jest większy od tego zalmana bo ma ok. 4x5 cm). Wszystko potem ładnie na śrubach zamontowałem i całkiem ładnie to wygląda. A koszt? Radiator - u mnie za darmo bo miałem - normalnie 10 pln papier ścierny - też miałem 2 śrub + 2 nakrętki - 60 gr No i 2 godziny pracy (większość czasu zajęło szlifowanie radiatora). A u mnie ten radiator naprwdę pomógł. Wcześniej powyżej 200 pojawiały się latające kolorowe kwadraty - już w biosie - tak jakby to przez zbyt duże taktowanie agp był problem, zaś teraz mam stabilne 205.85, prime 2 h łaziło bez problemów, 3dMark też chodzi idealnie. Wzrost taktowanie procka o ok. 3% dał adekwatny wzrost punktów w 3dMarku... A tylko tak dla ciekawości dodam iż gdy zajrzałem pod coolerek abita na chipsecie nie zobaczyłem nic, nawet namiastek pasty, która zapewne "wyparowała" :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 a nie boisz sie przypadkiem o dysk , chlopie przeciez to 40 mhz ja bym sie bal , jak mi napiszesz za pol roku ze dysk zyje to tez dam na 200 , narazie 180 ( do tego slaba zasilka - rubikon 300 W :( ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 No wlasnie, ja bym na Twoim miejscu Tomasir zaczal zbierac na nowy dysk ;) Gra nie warta swieczki. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Na swietej pamieci KR7A Raid bylo 225, cl 2.5-3-3- nie pamietam, cpu decode na normal vio1 bylo chyba na 4V i vio2 na 3.9V 3.4 czy 3.5V dimm- chlodzenie to coolerek od Pmmx bodajze albo radiator od P60 i wentyl 80mm... Niestety- tylko hdd i grafa to znosily meznie, sieciowka wymiekkala gdzies przy 49mhz pci a live przy 47 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 23 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2003 Aha tomasir, zapomnialem 1 rzecz powiedziec Vio zmienia wiele ale sa 2 mody, 1 jest przy ide a 2 jest przy biosie, ja znalazlem ten przy biosie i z nim moglem 200mhz fsb zlamac spoko- ale nie moge znalezc nigdzie gdzie to mam a na necie bylo tylko w jakims wloskim serwisie opisane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 No wlasnie, ja bym na Twoim miejscu Tomasir zaczal zbierac na nowy dysk ;) Gra nie warta swieczki. Pozdro Dexter a nie boisz sie przypadkiem o dysk , chlopie przeciez to 40 mhz ja bym sie bal , jak mi napiszesz za pol roku ze dysk zyje to tez dam na 200 , narazie 180 ( do tego slaba zasilka - rubikon 300 W :( )PCI=40,2 miałem od jakiś 4-5 miesięcy bezproblemowo ... Ponadto zwróćcie uwagę iż mam dysk 5400 obr które znacznie lepiej znosza wysokie pci... A co do Vio sprawdzałem wczoraj u siebie i zupełnie nic nie zmieniło. Na standardzie czyli 3,5V wszystko chodzi idealnie, a na magistrali 207 ani rusz, nawet na jak na pamięciach będzie 2,9V a vio 3,65V Trudno się mówi, musi 206 starczyć... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 duron 1000 (seria ahhaa)twoja seria sie z ciebie smieje :) a tak serio to nie wieze ze przy taki przekreceniu dysk ci nie szwankuje .. mi przy 190 juz dzuwnie sie zachowywał ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 duron 1000 (seria ahhaa)twoja seria sie z ciebie smieje :) a tak serio to nie wieze ze przy taki przekreceniu dysk ci nie szwankuje .. mi przy 190 juz dzuwnie sie zachowywał ... Że seria badziewna to wiem ale jak kupowałem sprzęt o AHLCA było ciężko... A co do dysku to jaki chcesz dowód??? Może odczyty z hdtacha? wymyśl coś to się załatwi. A poza tym pamiętaj iż dysk dyskowi nie równy. (przeczytaj post Berkuta). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 24 Października 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2003 ok zle to ujełęm .. ciezko mi uwiezyc moze bylo by lepsze .. no ale gratulki moje :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...