Skocz do zawartości
Cam

Problem Z Dobraniem Zasilacza I Dylemat Z Wybraniem Obudowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z wybraniem zasilacza, który będzie cichy i udźwignie bez problemu ten zestaw:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8200

Płyta główna: Asus P5K / EPU

Karta graficzna: Asus EN9600 GT 512 MB

RAM: PATRIOT PDC22G8500ELK DDR2 2GB 1066MHz (2x1024)

HDD: Seagate Barracuda 500GB; 32MB cache

Chciałbym również dobrać obudowę, w której będzie dobra cyrkulacja powietrza oraz żeby miała Air Duct (podobno to już standard).

Zainteresowała mnie m.in. obudowa CoolerMastera Dominator RC-690-KWN1-GP, ale nie jestem pewien co do jej kupna.

Czekam na komentarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olej P5K to raz (vide test na egieldzie).

Pamięci weź Kingmaxy 1066. Tanie są jak barszcz a bardzo dobre (możliwe że lepsze od tych patriotów).

RC690 to bardzo dobra buda, ale żeby wykorzystać jej potencjał przydałoby się dokupić kilka wentylatorów.

Zasiłka do tego - wystarczy w zupełności Modecom MC-350 (albo MC-400, koniecznie MC a nie Feel). Jeśli chcesz coś na zapas to Corsair 450 VX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam problem z wybraniem zasilacza, który będzie cichy i udźwignie bez problemu ten zestaw:

Procesor: Intel Core 2 Duo E8200

Płyta główna: Asus P5K / EPU

Karta graficzna: Asus EN9600 GT 512 MB

RAM: PATRIOT PDC22G8500ELK DDR2 2GB 1066MHz (2x1024)

HDD: Seagate Barracuda 500GB; 32MB cache

Chciałbym również dobrać obudowę, w której będzie dobra cyrkulacja powietrza oraz żeby miała Air Duct (podobno to już standard).

Zainteresowała mnie m.in. obudowa CoolerMastera Dominator RC-690-KWN1-GP, ale nie jestem pewien co do jej kupna.

Czekam na komentarze.

Z obudów poleciłbym Lancoola K7 albo Antec 300 (ale ja cenie klasyczny wygląd)

Z zasilaczy Bequiet Straight Power E5 rev.2 (taniej), lub Bequiet Dark Power PRO P7 (drożej ale odpinane kable)

Olej P5K to raz (vide test na egieldzie).

Kolega Cam pisze o innej konstrukcji P5K/EPU to nie P5K

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=177898

Jeżeli ktoś nie potrzebuje wodotrysku, to jest to b.dobry wybór, mam i polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom poradzi sobie spokojnie - ale cichym go nie nazwę :D Poza Corsair VX450, o którym napisał już QRVICH, możesz też zastanowić się nad Enermax 385W, albo Straight Power 450W. Oba będą pracowały na tyle cicho, aby słyszeć resztę bebechów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląd fajny, zasilacz na dole (to na plus), do wyciszenia komputera się nie nadaje bo jest dziurawa jak ser. Ja bym się jeszcze zastanowił nad RC590, konstrukcja ta sama ale obudowa jest zdecydowanie mniejsza (brak tych plastików na górze) i tańsza (około 200zł).

Edytowane przez emilek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myślicie o obudowie CoolerMastera 690? Myślicie, że to dobry zakup? Proszę o wypisanie wad :P

Dobra obudowa, posiadam ją i sobie chwalę :). Ładna, dobry przewiew, zasilacz na dole, dużo miejsca za tacką od mobo. A co do wyciszania - w czym problem? Nakleić matę bitumiczną na lewą ściankę (jeśli nie będziemy tam dawać wentyli) i wsio gra :-). Z wad to mogę wymienić że u mnie nie działa LED od HDD ale po cóż mi on :damage_wall: :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modecom poradzi sobie spokojnie - ale cichym go nie nazwę :D Poza Corsair VX450, o którym napisał już QRVICH, możesz też zastanowić się nad Enermax 385W, albo Straight Power 450W. Oba będą pracowały na tyle cicho, aby słyszeć resztę bebechów :D

Potwierdzam, słyszę (i mnie to bardzo wkurza) swój dysk leżący na dwóch warstwach gąbki, a zasilacz (Corsair CMPSU-450VXEU 450W) jest niesłyszalny (ginie w tym hałasie), budę mam obok głowy - stoi na biurku - więc polecam. Edytowane przez Nicolass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh ...

Przeglądałem też inne fora i dużo osób chwali Lancool'a K7. Wydaje się lepsza od Cooler Mastera...

Cena Lancool'a mniejsza o te 60zł, ale za tę kasę mogę dokupić wyświetlacz LCD (ok.70zł).

Zasilacz ... hm ... zastanawiam się między BeQuiet Dark Power Pro P7, a Corsair'em VX (bardziej korci mnie BeQuiet - odpinane kable). Prze de wszystkim zależy mi na tym, by zasilacz był cichy i żeby nie grzał się, jak grzałka w czajniku elektrycznym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W instrukcji instalacji procesora Intela napisali:

"W celu zapewnienia pracy procesora w zakresie określonych warunków temperaturowych zaleca sie integrację procesora z obudową minimalizującą nagrzewanie elementów (TAC - Thermally Advataged Chassis) wyposażoną w Chassis Air Guide ver. 1.1 (Dukt wentylacyjny na bocznej ściance) lub podobną."

Jeżeli Airduct optymalizuje temperaturę w obudowie to na pewno się przyda ;P

Być może ktoś ma inne zdanie. Chętnie poczytam ^_^ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie odnośnie fana procesora(C2D E8200).

Fan ten chłodzi procesor czy wysysa ciepłe powietrze? Pytam, ponieważ lewy fan w obudowie (CM 690) może wtedy "psuć" cyrkulacje powietrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi