Jump to content
draak

Miejski Kompakt

Recommended Posts

Moja matka ma 118d z 2L motorkiem diesla, jako miejski samochód używa już koło 8mcy i o awarii czy problemach nic mi nie wiadomo. Do miasta samochodzik bardzo fajny (chociaż sobie nie wyobrażam jazdy tym, za małe i za słabe ^_^ ).

Ja bym wziął Golfa 5 GTI. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4501640 I nie ma bata. Ewentualnie jakieś A3 FSI/TFSI. Kobieta by je kochała. :)

Co do BMW 1, to fajne autko, ale moim zdaniem wygląda jak podróbka bmw zrobiona przez hyundaia. Przód nie powala, linia okropna, a tył przypomina właśnie hyundaia i30. (Wiem, że BMW było pierwsze, ale zawsze uważałem, że tył jedynki wygląda jak hyundai, a hyundai tylko to potwierdził wypuszczając i30. ;-)

Edited by Sysak

De gustibus Sysak... moim faworytem pod względem linii nadwozia było C30, dla kobiety odpadł z uwagi na deskę rozdzielczą. Cooper (One nas nie interesował) jest zdecydowanie za twardy, a A3 nie zrobiła na nas wizualnie takiego wrażenia, jak krwistobordowa 1'ka z pakietem aero, na żywo wygląda to przekozacko!

KrisJR, to też nie jesteś moją kobietą (na szczęście :D ) by musieć sobie wyobrażać jazdę tym wozidłem, choć nawet przy tych ca. 120KM nie zbierało się to dużo słabiej od moich ~165km/360Nm w mondeo. Po programie będzie tylko lepiej, ale to już nie wcześniej, niż w wakacje.

Kosiarką można nazwać 1.3 w zwykłym układzie. Silnik Wankla, gdzie mamy ponad 200KM to już nie zabawka. To naprawdę lata. Tylko to spalanie nie bardzo i szerokiej drogi w przypadku jakichkolwiek problemów z silnikiem, bo tego pan Edzio już się nie czepi.

Myślę, że 1er to dobry wybór, jeśli ma to być coś więcej niż środek transportu z punktu A do punktu B. Ideałem byłaby wersja coupe, ale to jeszcze nie ten przedział cenowy - nie teraz.

To fakt, że 1ka w coupecie wygląda nadzwyczaj ponętnie, ale jak sam stwierdziłeś nie jest osiągalna przy zakładanym przez nas budżecie (który i tak został przekroczony o >8.000PLN). Na szczęście i hatchback jest nieczęstym widokiem na naszych drogach, szczególnie właśnie z wzmiankowanym "pakietem aerodynamicznym".