Roxas Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam :) Potrzebowałbym zakupić jakieś nowe części komputerowe pod skompletowanie nowego pc ale z względu że nie mam zbyt dużo na start myślałem nad kupnem jakieś płyty głównej(z zintegrowana grafika ze względu na to że grafikę mogę dopiero zakupić po pół roku) + procka + ram DDR2(ze względu na to że mój aktualny sprzęt jedzie na SDRAM). Ale tutaj niestety pojawił się problem ponieważ nowe płyty główne mają tylko 1 złącze IDE a ja posiadam 2 dyski twarde pod IDE i 1 nagrywarkę DVD pod IDE dlatego myślałem nad dokupieniem jeszcze konwertera który umożliwił by mi podpięcie jednego z dysków IDE do złącza SATA. Powiedzcie mi czy te konwertery są coś warte, czy są z nimi jakieś problemy, czy prędkość odczytu danych z dysku nie spada itd. ? oraz czy powinienem na coś szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie takiego konwertera ? Edytowane 26 Kwietnia 2008 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 A może pomyśl nad jakąś "przejściową" płytą główną? Ja tak zrobiłem i byłem zadowolony. Tzn. - kupujesz procka E2160 do tego płytkę AsRock 4CORE-DUAL SATA2. Swojego starego Ge-Forca wkładasz w slot AGP i zbierasz kaskę na grafikę na PCI-E (płyta ma oba wejścia). Do tego zaopatrujesz się w kostkę DDR2 np. Goodram albo w 1 giga jeśli masz dodatkowe 30 zł i masz przyzwoite rozwiązanie. Co prawda z podkręcaniem za bardzo nie poszalejesz, ale coś za coś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 (edytowane) A może pomyśl nad jakąś "przejściową" płytą główną? Ja tak zrobiłem i byłem zadowolony. Tzn. - kupujesz procka E2160 do tego płytkę AsRock 4CORE-DUAL SATA2. Swojego starego Ge-Forca wkładasz w slot AGP i zbierasz kaskę na grafikę na PCI-E (płyta ma oba wejścia). Do tego zaopatrujesz się w kostkę DDR2 np. Goodram albo w 1 giga jeśli masz dodatkowe 30 zł i masz przyzwoite rozwiązanie. Co prawda z podkręcaniem za bardzo nie poszalejesz, ale coś za coś. No wlasnie zbieram kase na grafike pod pci ja bardziej myslalem nad jakas plyta z zintegrowana grafa ktora bedzie bankowo lepsza od mojego GF 4 bo niewiem czy mi sie uda uzbierac na grafike szczegolnie ze na PC nie gram(no czasem odpale jakiegos MMORPG) bo wole gry na konsole i w planach mam jeszcze Zakup Nintendo DS. CO do pamieci to http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+106 http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGSTON+1GB+DDR2800 http://proline.pl/shop.php?prodid=DDRAM+1GB+6400+800 ;) i tutaj kolejna zecz ktora mi nie pasi "z podkręcaniem za bardzo nie poszalejesz" Pozatym jak sobie wyobrazasz to ze jesli zakupie inna plyte glowa to niby jak bez konwertera podebne jeszcze jeden dysk ATA ? Edytowane 26 Kwietnia 2008 przez Roxas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar1125 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Ten AsRock ma 2 wejścia ATA, więc możesz podpiąć maksymalnie 4 urządzenia na ATA, czyli i z dwoma dyskami i nagrywarką nie będzie problemów. Co do podkręcania - tu wiele zależy od szczęścia i tego, jaki model się trafi. Zresztą jak kupisz płyte ze zintegrowaną grafiką to nie powiedziane, że bedzię z tym lepiej, szczególnie że takie płyty do najlepszych także nie należą. Co do tego czy zintegrowana grafiak będzie lepsza niż ten GeForce: zwyczajnie nie wiem bo nie mialem styczności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Ten AsRock ma 2 wejścia ATA, więc możesz podpiąć maksymalnie 4 urządzenia na ATA, czyli i z dwoma dyskami i nagrywarką nie będzie problemów. Co do podkręcania - tu wiele zależy od szczęścia i tego, jaki model się trafi. Zresztą jak kupisz płyte ze zintegrowaną grafiką to nie powiedziane, że bedzię z tym lepiej, szczególnie że takie płyty do najlepszych także nie należą. Co do tego czy zintegrowana grafiak będzie lepsza niż ten GeForce: zwyczajnie nie wiem bo nie mialem styczności. Ale ja mowilem gdybym chcial sprzedac tego AsRock'a to wtedy potrzebowalbym konwerter, pozatym plyta jest zdzibko zaduza zeby zmiescila sie w moj projekt obudowy do pc wlasnie na forum OC polecali mi zeby zdobyl cos z serii miniATX z zintegrowana grafika ale czy takowy wezme to nie wiem w sumie moze wezme ATX ale musialbym miec jakas dobra plyte z grafika, i ktora pozwala na oc procka. A jesli chodzi o grafike ktora bym dokupowal na pci-e gdyby co to ja niemam zamiaru kupowac jakiegos kolosa za niewiem 500-600 zl wystarczyc powinno cos za 200 zl pozatym taka sama grafike na allegro ktora byla za 200 zl widzialem zintegrowana na jednej plycie glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 jeżeli chcesz kupić jakiegoś proca od intela i mobo z zintegrowaną grafiką to nie licz na zbyt wiele, w tej kategorii przeważają 945. Za to po AM2 za cenę około 230zł dostaniesz mobo z radkiem x1250. Którego wydajność jest porównywalna żeby nie skłamać z radkiem 9550-9600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 jeżeli chcesz kupić jakiegoś proca od intela i mobo z zintegrowaną grafiką to nie licz na zbyt wiele, w tej kategorii przeważają 945. Za to po AM2 za cenę około 230zł dostaniesz mobo z radkiem x1250. Którego wydajność jest porównywalna żeby nie skłamać z radkiem 9550-9600 hmm... moze przejdzmy lepiej do tematu konwertera o plycie jaka kupic pod tego procka o ktorym wspominal cezar1125 pogadamy za jakis czas w innym topicu na tym forum kiedy juz bede mial szmall i bede pewien ze chce w to wlozyc kase ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 a może sprzedasz te dyski i kupisz jeden 250/320 ? 70+110zł =180zł czyli nowe 320 sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
katoda Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Powiedzcie mi czy te konwertery są coś warte, czy są z nimi jakieś problemy, czy prędkość odczytu danych z dysku nie spada itd. ? oraz czy powinienem na coś szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie takiego konwertera ?Ja przez długi czas jechałem na przejściówkach Gigabyte'a, podłączając przez nie HDD i nagrywarkę DVD, w zależności od aktualnej konfiguracji. Testy wykazywały marginalne różnice w prędkości, typu transfer z przejściówką 54 MB/s, bez przejściówki 53,5 MB/s. Innych problemów nie zauważono. Jedna uwaga, jeżeli planujesz podłączać przez przejściówkę napęd optyczny, to uważaj na przejściówki Serilell od Abita. Podłączysz przez nie każdy HDD do każdego kontrolera SATA, ale DVD będzie działał tylko gdy kontroler SATA jest firmy Silicon Image. Przejściówki Gigabyte'a nie mają takich problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roxas Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 a może sprzedasz te dyski i kupisz jeden 250/320 ? 70+110zł =180zł czyli nowe 320 sata Odpada z powodu braku jakiejkolwiek mozliwosci sprzedazy tych dyskow nie liczac juz tego ze musialbym je taniej sprzedac i musialbym miec od zaraz zamiennego sata zeby komputer non stop dzialal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...