Skocz do zawartości
fenix777

Kilka Problemów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Miałem zamiar zainstalować Linuksa już bardzo dawno temu, Było kilka prób instalacji lecz zawsze jakiś problem... Dzisiaj... Po problemach z zawieszaniem się podczas instalacji i problemach z CDromem wreszcie zainstalowałem Xubuntu... Pomijam już to że nie wszystko jest po polsku co czasem nieco utrudnia życie. Udało mi się nawet uruchomić internet po kilkunastu minutach. :damage_wall: Nie lubię jak ktoś mówi "po co Ci system z którego nie potrafisz korzystać?", ale ja właśnie chcę się zapoznać wreszcie z linuksem który bardzo mi się podoba, jest darmowy itp. [nie będę tutaj robił rozprawki z tematu] Poza tym nie chciał bym ograniczać mojej wiedzy [eee... czego? : D ] tylko do Windowsa. Ale do rzeczy... Pierwszy mój problem nie jest jakiś wielki ale po zalogowaniu się wyskakuje błąd [?]:

Could not look up internet address for piotrek-desktop.

This will prevent Xfce from operating correctly.

It may be possible to correct the problem by adding

piotrek-desktop to the file /etc/hosts on your system.

:blink:

Tutaj miałem opisać problem z aktualizacją ale po kilku próbach jakoś zadziałała co wyeliminowało również kilka innych problemów takich jak błędy przy próbie instalacji aplikacji oraz w pełni polski język...

Otóż teraz... Gdy instaluję aplikację "Kadu" oraz inne aplikacje z "Dodaj/Usuń" po zatwierdzeniu instalacji ładuje się w nieskończoność... :blink:

To chyba tyle jak na razie z moich problemów które dla większości są pewnie niczym... Bardzo proszę o wyrozumiałość ale jestem nowy w tym temacie i zależy mi w miarę na czasie... W końcu zmieniłem system. :lol2:

Edytowane przez fenix777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wersji w "System Monitor":

piotrek-deskop

Ubuntu

Relase 8.04 (hardy)

Kernel Linux 2.6.24-16-generic

Hardware

Memory: 186,2 MiB

Processor: AMD Athlon Processor

System Status:

Available disk space: 6,3 GiB

Nazwy iso z którego nagrałem płytę i instalowałem system nie podam ponieważ nie widać mojego drugiego dysku...

Przy instalacji zaznaczyłem aby wykorzystano cały dysk 9 GiB.

Co do konfiguracji sieci... Nic praktycznie nie zmieniałem... Proszę o jakieś dokładniejsze instrukcje co mam podać... Było by łatwiej gdybym mógł zrobić screeny... : /

Swap w "System Monitor":

130,0 MiB (28,6%) of 454,9 MiB

:wisielec:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi