fenix777 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam. Miałem zamiar zainstalować Linuksa już bardzo dawno temu, Było kilka prób instalacji lecz zawsze jakiś problem... Dzisiaj... Po problemach z zawieszaniem się podczas instalacji i problemach z CDromem wreszcie zainstalowałem Xubuntu... Pomijam już to że nie wszystko jest po polsku co czasem nieco utrudnia życie. Udało mi się nawet uruchomić internet po kilkunastu minutach. Nie lubię jak ktoś mówi "po co Ci system z którego nie potrafisz korzystać?", ale ja właśnie chcę się zapoznać wreszcie z linuksem który bardzo mi się podoba, jest darmowy itp. [nie będę tutaj robił rozprawki z tematu] Poza tym nie chciał bym ograniczać mojej wiedzy [eee... czego? : D ] tylko do Windowsa. Ale do rzeczy... Pierwszy mój problem nie jest jakiś wielki ale po zalogowaniu się wyskakuje błąd [?]: Could not look up internet address for piotrek-desktop. This will prevent Xfce from operating correctly. It may be possible to correct the problem by adding piotrek-desktop to the file /etc/hosts on your system. :blink: Tutaj miałem opisać problem z aktualizacją ale po kilku próbach jakoś zadziałała co wyeliminowało również kilka innych problemów takich jak błędy przy próbie instalacji aplikacji oraz w pełni polski język... Otóż teraz... Gdy instaluję aplikację "Kadu" oraz inne aplikacje z "Dodaj/Usuń" po zatwierdzeniu instalacji ładuje się w nieskończoność... :blink: To chyba tyle jak na razie z moich problemów które dla większości są pewnie niczym... Bardzo proszę o wyrozumiałość ale jestem nowy w tym temacie i zależy mi w miarę na czasie... W końcu zmieniłem system. :lol2: Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez fenix777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Widocznie masz dość starą i niestabilną wersję oraz źle skonfigurowaną sieć. Dziś postawiłem Ubuntu 7.10 PL i wszystko jest w najlepszym porządku. Opisz, jakie masz ustawienia sieci i ile miejsca wybrałeś na katalog główny "/" oraz swap. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fenix777 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Co do wersji w "System Monitor": piotrek-deskop Ubuntu Relase 8.04 (hardy) Kernel Linux 2.6.24-16-generic Hardware Memory: 186,2 MiB Processor: AMD Athlon Processor System Status: Available disk space: 6,3 GiB Nazwy iso z którego nagrałem płytę i instalowałem system nie podam ponieważ nie widać mojego drugiego dysku... Przy instalacji zaznaczyłem aby wykorzystano cały dysk 9 GiB. Co do konfiguracji sieci... Nic praktycznie nie zmieniałem... Proszę o jakieś dokładniejsze instrukcje co mam podać... Było by łatwiej gdybym mógł zrobić screeny... : / Swap w "System Monitor": 130,0 MiB (28,6%) of 454,9 MiB :wisielec: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...