Skocz do zawartości
Gość

Czy Jest Sens Robienia O/c 8800gts 512mb?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam już komputer od prawie dwóch tygodni i chciałbym teraz zabrać się za robienie o/c 8800GTS 512MB.

Karta jest od Inno3D.

Temperatury średnio podczas stresu(po gierce takiej jak Wiedźmin, Crysis...)wynosi ~73stopni Celsiusza, zaś w stanie spoczynku waha się do 60stopni.

Teraz mam pytanie, czy jest sens podkręcania tej karty, która w miarę jest już gorąca - o zgrozo, co będzie po o/c :P

Do o/c mam program XtremeTuner od Galaxy.

Następne pytanie tyczy się obrotów wentylatora w radiatorze od GPU.

Otóż, czy wentylator nie powinien zacząć szybciej się kręcić, kiedy temperatura podskoczy do tyc 70stopni? Takie same są obroty przy 60stopniach jak i 10więcej.

Prędkość tego wentylatora wynosi: ~513RPM(~37%).

Proszę zobaczyć screen z GPU-Z 0.1.9:

Dołączona grafika

Czy nie powinienem zaktualizować biosu?

Tylko jakim softem to się czyni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Czy nie powinienem zaktualizować biosu?

Tylko jakim softem to się czyni?

Macio, karta graficzna to nie plyta glowna gdzie co miesiac, w niektorych wypadkach, wypuszczany jest nowy bios, i co niby chcesz tym biosem zrobic, a ponadto czy korzystasz w tej chwili z jakichs mozliwosci biosu, odrobine logicznego myslenia. Jest specjalny program zwie sie nibitor ktorym mozna modyfikowac niektore parametry biosu. Chcesz zwiekszyc predkosc obrotow wiatraka tez jest takie narzedzie, jedno to rivatuner (wieleokrotnie byl wymieniany tu na forum), a drugie pewnie dostarczone na cd wraz z karta skoro jest narzedzie do krecenia. Ale oczywiscie samemu nie mozna tego sprawdzic. najlepiej zeby ktos poszukal podal na talerzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biosa w ogóle nie aktualizowałem, był jaki jest od zakupu.

Zapewne nie jest on jakiś nowy, dlatego się pytam.

Korzyści wynikających z zaktualizowania tego biosa myślałem, że karta będzie bardziej stabilna po o/c, ale widocznie się myliłem :)

Co do obrotów, to potrafię zwiększyć w XtremeTuner, nawet może automatycznie regulować obroty, ale trochę mnie to irytuje...

Dlatego, że ma zbyt agresywne skoki tych obrotów wentylatora, chodzi o to, że jak np.: już przy powyżej 50stopni skoczy na 75% <_<

Wtedy jest ten wentyl za bardzo głośny :P

Gdy zejdzie poniżej 50stopni to włącza się tryb silent, który ma 950RPM(50%), potem gdy skoczy o stopień to włącza się tryb normal mający 1280RPM(76%) i teraz o +/- 1stopień skaczę te tryby z tego na ten i to trochę irytujące jest...

Najlepiej gdyby karta graficzna sama sobie zmieniała prędkość tych obrotów i nie miała takich dużych skoków...

Edit:

Program do podkręcania mam pobrany z internetu, bo nie jest od Inno3D, a od Galaxy.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po co ma ustawiac sobie tryb 2D jesli na 8800GTS on nie dziala? wszystkie GTS'y 512MB chodza caly czas w trybie EXTRA, z defaultowymi zegarami i napieciem 1.15V, reszta performance levels jest niezdefiniowana w biosie (spokojnie, ich ustawienie rowniez nic nie daje). mozna sobie zegary obnizac do woli, ale rdzen i tak zawsze dostanie 1.15V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi