Celin Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Wkońcu odebrałem "zabawki" ze sklepu i mogłem zabrać się za kibelek. Czaiłem sie na WC jakis rok, może troche dłużej. Zawsze czegos brakowało, albo kasy albo czasu. Było wiele koncepcji ale ostatecznie i tak zrobiłem całkiem coś innego niż nawet wczoraj sobie planowalem :) Z zalożenia cały układ miał się znaleść w środku budy (nic na zewnątrz), w miare dobrze się prezentować, być cichy i zbić temperature. No ale o wynikach poźniej. Klocki: Swiftech pompa MCP350 12V Watercool Laing DDC Top Tygon wąż R3603 8x11,2mm Black Water O-Tank 170 Black Water 122 rev.2 Swiftech APOGEE GTX Swiftech MCW30 - blok NB Swiftech MCW60-R - blok GPU Wszystko oparte na szybkozłączkach 8x11,2 Na chłoadzenia AC temperatury wynosiły idle: 55-60 stres: 93-94 zaczęło się od tego Już bez koszyka na fdd/hdd Stanowisko pracy :) Klocki Na chłodnice zalożyłem 2 wentyle ze standardowego wyposazenia budy, ale "przerobione" na 7v Przymiarka do mocowania reza, na tyle budy Wstępnie złożony układ, trzeba sprawdzić czy coś nie cieknie :) Oczywiście nie obeszło się bez niespodzianek bo zaczęła lecieć woda spod złączki na bloku :o ale mała poprawka teflonu na gwincie i już wszystko ok Bloki na płycie: Układ na sucho... i już po odpaleniu Teraz pora na podsumowanie. Tak jak chciałem wszystko wlazło do środka. Co do efektu wizualnego sądzę, że wyszło całkiem nieźle :) Temperatury: idle: 46-55 stres: 83 Co do ciszy... hmmm...denerwuje mnie chlupoczący płyn w rezie. Jakieś pomysły jak się tego pozbyć? Ewentualnie jak zmniejszyć napięcie na pompce aby tak nie wyrzucała płynu w zbiorniku bo to powoduje kaskadę. W dalszych planach jak wezmę urlop w pracy bo na to już potrzeba czasu: - malowanie proszkowe - możliwe że małe cięcie w celu wprowadzenia kabli na tył budy - zrobienie maskownicy do kabli, tylko jakoś nie mogę dostać arkusza blachy 50x50 mm Edytowane 22 Listopada 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Wizualnie wyszlo dosyć fajnie, ale tempy z kosmosu. Btw, daloby rade wepchac gdzies chlodnice bez cięcia budy, tak zeby to jakos w miare wygladalo? Bo przymierzam sie do zakupu TT Tsunami (prawie identyczna konstrukcja od srodka), a niedlugo WC i chce je zmiesic cale w srodku bez ciecia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 zależy jaka chłodnicę chcesz wsadzić, u mnie musiałem tylko pozrywać nity pod koszyk i zmiesciła się na styk BW 122 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Ale burza w reziku xD Ogólnie to WC jak WC, kupine markowe klocki i dobrze złożone ;] Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 no właśnie ta burza trochę wkurza, ale zalałem więcej płynu i już jest trochę spokojniej. mimo to chciałbym zmniejszyć napięcie na pompce aby tak ostro nie dawała :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manhunt Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Może jakiś Fanmate? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 złączki camozzi mają kilka wad które przy pierwszym wc mogą być bardzo kłopotliwe....: *brak oringa przy gwincie *brak "choinki" pod nakrętką Trzeba uważać ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Dwie rzeczy widzę: 1. Wężyk Ci sie przekręcił chyba 2. Straszne załamanie, lepiej łukiem. Reszta spoko. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andiw Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Podobna sprawa ma się z króćcem od pompki. Lepiej dla układu a także dla efektu wizualnego dać kątowy ^_^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) Dwie rzeczy widzę: 1. Wężyk Ci sie przekręcił chyba 2. Straszne załamanie, lepiej łukiem. 1. już poprawione, znaczy wężyk nie zmieniony ale poprawione i nie ma zalamania 2. zdjęcie przekłamuje :) w rzeczywistości nie ma załamania, a odcinek na tyle krotki ze nie da rady żadnego łuku Podobna sprawa ma się z króćcem od pompki. Lepiej dla układu a także dla efektu wizualnego dać kątowy ^_^dziś zmieniłem rozmieszczenie złączek na pompce, w obecnej fotce pompka strasznie mieliła na wylocie z ta kątową złączką i denerwował mnie hałas. dlatego teraz na górze topu wsadziłem korek imbusowy, na wlocie pompki kątową a na wylocie prostą i od razu o niebo lepiej. Fotkę dam potem bo teraz sie aparat ładuje :) w przyszłości jak zrobię maskownice do kabli to przykręcę do nie chyba rez i wrzucę na tył budy jakiś wiatrak, bo pompka wytwarza niemiłosiernie dużo ciepła i chce to jakoś na zewnętrz wyrzucić Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Luzik, tylko temp troche za wysokie. Chlodnica jest ciepla jak dotkniesz? Moze trzeba sprawdzic docisk bloku na cepie albo konkretnie potrzasnac w celu odpowietrzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 (edytowane) chlodnica jest ciepla, wytrzasłem ja na wszystkie sposoby :) i w kazdym kierunku. musze chyba kupic jakas inna paste bo obecnia posmarowalem AS tyle ze ma ona juz pare lat ;p ot zapomnialem kupic pasty jak odbieralem klocki, takie male niedopatrzenie. a tak swoja droga to ktora pasta jest najlepsza? co do ulozenia zlaczek na pompce to obecnie wyglada to tak: nie ma jednak rozy bez kolcow, tu małe załamanie ale idzie przezyc co do tych załamań o których pisał gregor666, nie ma ich :) 1. 2. Na koniec jescze widok ogolny :rolleyes: Edytowane 27 Kwietnia 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 No i jest git :twisted2: Pasta to najlepiej CLP albo IC7 Diamond jak juz kupowac. I co do temp to moze zjedziesz troche z V bo 1,5 to calkiem duzo, moze da rade powiedzmy stracic z 200Mhz i obnizyc V do poziomu 1,375-1,4. Wydajnosci bardzo nie stracisz a temp pewnie pojda w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 ogólnie zjechałem na 2,4GHz i 1,35v ale po kilku h pracy kompa i grania temp 57. zresztą jeśli sie nie mylę to e6300 chyba znacznie bardziej sie grzeje niż quad, w końcu to jeszcze Conroe. zastanawiałem sie na wymiana proca na q66 ale po pierwsze obecny jest całkiem wydajny, po drugie q66 w moim przypadku byłby chyba trochę ograniczany przez pamiątki i grafikę a ich na razie nie planuje zmieniać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor666 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Quad to tez straszna grzałka, mozesz dołozyc jeszcze dwa wentylki na chłodnice bo to widocznie ona nie wyrabia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 ale sobie komplikujesz sprawę wstawiasz korek a wlot dajesz tak: ba ! pompkę możesz nawet umieścić pod rezem ; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) Racuch dobrze gada :D http://galeria.shackit.pl/dualbrain/slides/123n0v.jpg ;) Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 a orientuje sie ktos czy plyn Faser lepiej odprowadza cieplo niz plyn do chlodnic sam czy nie. bo obecnie mam w ukladzie plyn Mobil do chlodnic. co do pomysłu z pompka pod rezem to calkiem dobre rozwiazanie, musze tylko dokupic weza :) przy okazji kupie nowa paste i wtedy sie sprawdzi. te temp byly sprawdzane zarowno w HWmonitor i core temp i sa zblizone wiec nie sadze aby cos tutaj przeklamywalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 http://www.purepc.pl/feser_one_plyn_doskonaly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 ehhh szkoda ze w ten weekend sklepy pozamykane bo by se skoczyl na drobne zakupy do coolingu :) a tak to trzeba ze zmianami poczekac troche. na pewno na pierwszy strzal idzie pasta i uklad wezy, sugestia Racucha jest wzieta pod uwage :rolleyes: do tego drobna zmian polaczenie gpu --> rez. zastanawiam sie jeszcze na doborek 2x wnetyl na chlodnice i tu mam maly dylemat : fander czy Noiseblocker BlackSilent XL1. z tego co widze to NB jest cichszy ale te 1000 rpm mnie przeraza. z drugiej strony fander ma 700 rpm ale jest glosniejszy ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaX_CCC Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 jako posiadacz Fanderów oraz XLów 2 mogę śmiało powiedzieć że skręcając na minimum obydwa wentyle tym samym kontrolerem fander jest zarówno cichszy jak i lepiej wieje. Moja subiektywna ocena. Być może w rev.3 XLów coś się zmieni ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 a jednak udalo sie zrealizowac w coolingu zlecenie w jeden dzien :) wszystko bylo wiec po pracy podskoczylem i odebralem. pasta IC7 + 2x fander + faser. temp spadla do zakresu 42-52 w idle. a wiec o srednio 3 stopnie, niewiele :/ nie wiem co jest ze takie temp sa. zaczyna mnie to draznic. zmienilem tez zgodnie z zaleceniami Racucha ulozenie polaczenia rez - pompka, faktycznie lepiej. niestety nie obeszlo sie bez ofiar. strzelil jeden z zaciskow do O-tanka :mur: co za badziewie, powinno byc bardziej elastyczne. no nic, jak cooling bedzie mogl sciagnac takie zapiecia to spoko, jak nie to chyba sie zglosze do Maniakalnego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 uderzaj po nowe mocowanie :D czekamy na nowy łork-log:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 (edytowane) Mnie tylko dziwią ustawirenia cepa- 1.5v i neicałe 3ghz? chłopie powinieneś mieć cena na minimum 3.4-3.5 ghz jeśli nie ma fsb walla i zjedz napięciem bo to tylko katuje cepa i podgrzewa układ.. Do 3.5 ghz powinien cepik latać na okolicy 1.4v pompkę zwolnij w najprostszy mozliwy sposób- zamień kable w molexie pompki- daj mase pod 5v i masz wtedy 7v- będzie cicho i powinno wystarczyć wydajością.. Edytowane 1 Maja 2008 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 niestety nie obeszlo sie bez ofiar. strzelil jeden z zaciskow do O-tanka :mur: co za badziewie, powinno byc bardziej elastyczne. Widac nie tylko mnie sie udalo popsuc mocowanie od otanka :] Niestety mocowanie jest do bani i peka cholernie latwo :mur: Tez mialem swojego workloga pokazac i skonczyc LC ale nie stety mocowanie peklo, no i siekoncepcja lekko zmienila B-) jak nie to chyba sie zglosze do Maniakalnego :) Doktor maniakalny na pewno cos poradzi w tej sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 @ 99tomcat: tez mnie dziwi to napięcie ale jak daje mniejsze to po pewnym czasie mam zwiechy kompa. co do walla to jest w okolicy 2,7-2,85. natomiast nawet na 1,5 nie bardzo chce wejść na 3. możliwe ze pamięci ograniczają @ Racuch: czekam na info z coolingu :) teraz balują na majówce... fotki nowego ustawienia dam potem bo aktualnie musiałem oddać kumplowi aparat :( myślę jeszcze nad przesunięciem rezika lekko w gore i wgłąb budy, zresztą na zdjęciach jak zapodam będzie wiadomo o co chodzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) Wczoraj postanowilem zrobic szlif procka no i jest efekt :) Jak widac na fotkach srode był kompletnie zapadniety. O ile wczesniej mialem temp 45-56 w idle, teraz w idle dochodzi do 42-47 max, poprawilem tez cyrkulacje powietrza, rez wyladowal na dole budy w pozycji poziomej, zas na tyl poszedl 1x120 wyciagajacy. zdjęcie calości dam pozniej jak dorwe aparat bo aktualne fotki były robione z telefonu :/ Edytowane 11 Maja 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafwlkp Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Ładne lusterko, ale daj foty układu po zmianie ;) Interesuje mnie zwłaszcza jak Tankowiec teraz wygląda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 (edytowane) zdjecia nie powalaja na kolana bo to telefoniczne ale tak na goraco wrzuce teraz lewa strona tanka jest troszke w gorze bo uchwyt jest pekniety i nie trzyma :unsure: czekam na karte kredytowa i wtedy bede mogl zlozyc zamowienie na uchwyty do EK i pare jeszcze innych pierdółek, na przyklad do lepszego ukladania kabli, na pewno musze "ulepszyc" te kable od Enermax'a bo troche za wczesnie sie koncza oploty i maskuje to izolacja czarna, a tak to zrobie do samej wtyczki czarne oploty :rolleyes: no i mam jeszcze jeden dylemat, poszukuje jakiegos fajnego panelu do kontroli obrotow wiatraka bo przyznam szczerze ze przejsciowki na molexy strasznie komplikuja ukladanie kabli. jednak nei moge znalesc nic ciekawego. interesuje mnie panel z przyciskami i wyswietlaczem a nie z pokretlami no i fajnie jakby obslugiwal 5+ wentyli :P Fan-O-Matic fajna sprawa ale 4 wentyle i ta cena :/ poza tym nie widze go w sklepach w Polsce Edytowane 11 Maja 2008 przez Celin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras77 Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 czekam na karte kredytowa i wtedy bede mogl zlozyc zamowienie na uchwyty do EKUchwyty masz w coolingu, z tym ze po 19,90 bodajże za sztukę. Jak niewiele więcej byś ściągał z EK to chyba nie warto płacić za wysyłkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...