swiercz Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Witam. Moj problem polega na zawieszaniu się komputera (niebieski ekran): - Płyta - GA-7N400-L - Grafika - GV-R955128D - RAM 2x256 400 - zasilacz - Procek AMD 2600+ (AXDA2600DKV4D) Mnożnik procesora wynosi 11,5, FSB było ustawione na 166 - przy tych parametrach pracował 3 lata, aż do dziś - kiedy zaczoł się zawieszać. Jeśli zmniejsze FSB na 100 (cześtotliwość procka 11,5x100) komp pracuje bez zawieszania, ale przez to nie osiągam jego naminalnej częstotliwości czyli 11,5x166. Jaka moż być przyczyna, że przy ustawieniu FSB na 100 komp dziala poprawnie a przy 166 się zawiesza. Wymieniałem grafike, ram i dysk nic nie pomagało. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Witam. Moj problem polega na zawieszaniu się komputera (niebieski ekran): - Płyta - GA-7N400-L - Grafika - GV-R955128D - RAM 2x256 400 - zasilacz - Procek AMD 2600+ (AXDA2600DKV4D) Mnożnik procesora wynosi 11,5, FSB było ustawione na 166 - przy tych parametrach pracował 3 lata, aż do dziś - kiedy zaczoł się zawieszać. Jeśli zmniejsze FSB na 100 (cześtotliwość procka 11,5x100) komp pracuje bez zawieszania, ale przez to nie osiągam jego naminalnej częstotliwości czyli 11,5x166. Jaka moż być przyczyna, że przy ustawieniu FSB na 100 komp dziala poprawnie a przy 166 się zawiesza. Wymieniałem grafike, ram i dysk nic nie pomagało. Pozdrawiam. Przykładowo zakurzony radiator CPU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiercz Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Przykładowo zakurzony radiator CPU. Czyściłem i nic nie pomogła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Czyściłem i nic nie pomogłaJeśli CPU się nagrzewa zbytnio to mogła stracić swoje właściwości pasta pomiędzy CPU i radiatorem lub płyta może dawać za wysokie napięcie na CPU, jeśli temperatura jest prawidłowa to z kolei napięcie może być zbyt niskie. Wypada zmierzyć napięcia w gniazdku i zasilaczu oraz obejrzeć kondensatory na płycie czy przypadkiem jakiś nie jest spuchnięty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chlebu Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 A zasilator jaki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiercz Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 A zasilator jaki? Zasilacz MODECOM MC-350ATX Jeśli CPU się nagrzewa zbytnio to mogła stracić swoje właściwości pasta pomiędzy CPU i radiatorem lub płyta może dawać za wysokie napięcie na CPU, jeśli temperatura jest prawidłowa to z kolei napięcie może być zbyt niskie. Wypada zmierzyć napięcia w gniazdku i zasilaczu oraz obejrzeć kondensatory na płycie czy przypadkiem jakiś nie jest spuchnięty. Kondensatorki sprawdzałem i nie widac zeby byłu spuchniete. Wieczorem podmienie jeszcze zasilacz na inny i zobacze czy cos to pomoze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiercz Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Sprawdziłem na innym zasilaczu i problem nie ustąpił. Została wiec tylko płyta i procek dosprawdzenia. HURAAAAAAAAAAA Sprawdzany zasilacz tez sie okazał być trefny bo na trzecim zasilaczu wszystko śmiga. Uff dobrze ze to tylko zasilacz a nie płyta albo procek. Wszystkim za zainteresowanie moim problemem dziękuje i pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...