Skocz do zawartości
michal11cc

Ati3650 Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem wczoraj nowego ASUSA HD3650 pod AGP po radku 9550 (całkiem niezłej karcie) wydawało się niezłym skokiem do przodu.
Myślałem że HD3650 jest mniej problemowe od HD2600 (ten bios ,męka ze sterownikiem itp.)
Teraz zaczynam żałować sterownik od ASUSA to jakiś żart po instalacji i odpaleniu paru gierek noooo to co zobaczyłem :blink: ?? :angry: tam nic nie było poza błędami nawet napisy w meni . Na stronie ATI nic pod nią nie znalazłem ati84xp i tym podobne
nie chcą sie zainstalować .
konf: semp.2800 ram 1GB zasilacz 400W
Może ktoś coś widział albo słyszał o "dobrym sterowniku" do niepowtarzalnego HD3650 AGP .
Dzięki za wszelką pomoc.

Edytowane przez michal11cc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Omegi były dobre ale do starszych kart,ale w sumie możesz spróbować...ja bym Ci radził popróbować catalyst 8.3, 8.4 i nieoficjalne 8.49 ze strony station-drivers...odinstalowałeś poprzednie stery i wyczyściłeś rejestr?być może masz bajzel w kompie.i jeszcze też zainstaluj najnowszy directx.jak będą znowu jakieś błędy ściągnij i zainstaluj hotfix do catalyst(specjalny do kart agp).a jeśli to wszystko nie pomoże(chociaż wątpię) to zrób format.

Aha zapomniałem spytać,jaki masz zasilacz?bo 400 W to nic nie mówi.chodzi o markę...być może on jest przyczyną i nie wyrabia...

pozdrawiam

Edytowane przez crystal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok spróbuje z tymi sterownikami dzięki za linki :rolleyes:

A w sprawie tego zasilacza to nawet nie wiem co to za firma

jakiś chiński dziad a proponuje ktoś jakąś dobrą firmę która mnie nie zawiedzie :?

A jeśli chodzi o odpady ze sterów starej karty to jest całkiem możliwe

dysk i tak przygotowuje do formatu a jak to nie pomoże to uduszę tych z ASUSA :twisted:

Edytowane przez michal11cc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakiś chiński dziad a proponuje ktoś jakąś dobrą firmę która mnie nie zawiedzie :?

dysk i tak przygotowuje do formatu a jak to nie pomoże to uduszę tych z ASUSA :twisted:

Jeśli chodzi o zasilacz to do 100 zł kupisz odpowiedni i bardzo porządny...szukaj modecom mc 350 lub 400(tylko nie feel),amacrox warrior 350/400, bo z tego co mówisz to pewnie masz jakiś no name.ale upewnij się i bardzo prawdopodobne że te problemy co masz są związane ze słabym zasilaczem(tak przypuszczam) ale równie dobrze to może być nieporządek w systemie lub zwyczajnie złe stery...

Jeśli chodzi o stery to do tej pory(przynajmniej u mnie najlepiej zachowują się te nieoficjalne 8.49(żadnych problemów).

Użyj jakiegoś programu do naprawy i czyszczenia rejestru(cc Cleaner jeden z lepszych) oraz driver cleaner'a do wyczyszczenia z rejestru pozostałości po poprzednich sterach(oczywiście po uprzednim odinstalowaniu)...

Jak to nie pomoże to format

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sformatowałęm co dopiero dysk zainstalowałęm kombinowany sterownik ati847xp

a ten ati849xp nie chciał się zinstalwać

Odpaliłem bioschock a potem crysis i działały całkiem nie żle

nie było żadnych błęndów w grafice :lol2: no ale grałęm tylko po około pięć minut

bo gra się wywalała i wyskakiwał błond windowsa :zonk:

i teraz pytanie czego to wina sterów czy zaśilacza :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilaczy tanio i dobrze możesz kupić Modecom MC, uwaga nie feel. Powinno starczyć 350W a 400W starczy na pewno nawet do mocniejszych kart jak byś zmienił platformę na szybszą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś toczę tę samą walkę... przesiadłem się na HD3650 z Radeona x700pro. Włożyłem kartę we środę, od razu odinstalowałem stare drivery, nie czyściłem nawet systemu z odpadów - włożyłem sterowniki z płyty od ASUSa. Chodziło elegancko (!!). Na weekend zostawiłem sobie stawianie systemu od nowa... wszystko pięknie, dopóki nie doszedłem do sterowników grafiki. Firmowe 0od ASUSa - bieda z nędzą. Call OF Duty 2 - straszne artefakty, kolory, grafika - wszystko nie do poznania. Karta telewizyjna odbiera na zielono. Żadne Catalisty i omegi nie chcą się instalować. Może wina mobo (ASUS K8N-E)? Póki co ściągam te drivery 8471 - jak mi nie będziu hulało to chyba się potnę a potem zrobięupgrade BIOSU mobo. Zaczynam żałować tego zakupu :(

Aha, a w testowaniu Diredt3D w panelu sterowania DirectX (test z użyciem przyspieszanych sprzętowo interfejsów Direct3D 8 i 9) mam:

Dołączona grafika

Po zainstalowaniu hotfixa (Dzięki za wskazówkę_ kostka wygląda nrmalnie. Ale Nie mogęodpalić Call of Duty (jakiśproblem z generowaniem 2D). Oczywiście instalując Catalysty 8471 mam standardfowy komunikat:

Dołączona grafika

POMOŻE KTOŚ?

Edytowane przez de_przemo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś toczę tę samą walkę... przesiadłem się na HD3650 z Radeona x700pro. Włożyłem kartę we środę, od razu odinstalowałem stare drivery, nie czyściłem nawet systemu z odpadów - włożyłem sterowniki z płyty od ASUSa. Chodziło elegancko (!!). Na weekend zostawiłem sobie stawianie systemu od nowa... wszystko pięknie, dopóki nie doszedłem do sterowników grafiki. Firmowe 0od ASUSa - bieda z nędzą. Call OF Duty 2 - straszne artefakty, kolory, grafika - wszystko nie do poznania. Karta telewizyjna odbiera na zielono. Żadne Catalisty i omegi nie chcą się instalować. Może wina mobo (ASUS K8N-E)? Póki co ściągam te drivery 8471 - jak mi nie będziu hulało to chyba się potnę a potem zrobięupgrade BIOSU mobo. Zaczynam żałować tego zakupu :(

Aha, a w testowaniu Diredt3D w panelu sterowania DirectX (test z użyciem przyspieszanych sprzętowo interfejsów Direct3D 8 i 9) mam:

Dołączona grafika

po pierwsze:jaki masz zasilacz,może nie wyrabia...?

po drugie:ściągnąłeś hotfixa do kart ati na AGP?bo rozumiem że masz na agp skoro tu napisałeś...

po trzecie:jak dla mnie najlepsze do tej pory są stery 8.49 nieoficjalne ze strony http://www.station-drivers.com/

więc możesz te wypróbować...bardzo stabilne,żadnych problemów(czego nie mogę powiedzieć o sterach 8.4 catalyst(tych oficjalnych,które łapały zwiechy i nie można było ani trochę podkręcić w ati tool bo od razu pojawiał się bsod),z tego co się orientuje to właśnie wersja 8.471 to są właśnie te 8.4

Edit:teraz zajrzałem i 8.471 to są oficjalne 8.3.miałem je i były dosyć dobre,ale możesz spróbować innych bo wiadomo że na każdym sprzęcie mogą zachowywać się różnie...

Edytowane przez crystal84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZAsilacz Amacrox Warrior 400W. Powinien spokojnie dawać radę.

Hotfix stąd: http://support.ati.com/ics/support/default...uestionID=31542 - więc pod AGP.

Zaraz pociągnęte Catalysty o których piszesz, ale przy każdej wersjiCatalystów jaką próbowałem instalować w pewnym momencie wywala mi zamieszczony komunikat (jakby brakowało jakiegoś pliku w systemie albo nie rozpoznawał karrty... )... jużsięrzygać chce po całym dniu paprania z tymi sterownikami :(

Aha, dodam tylko, że system dziś stawiany po formacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha również nie zapomnij o najnowszym directx i zainstaluj również .net framework(chociażby 2.0).jak będziesz instalował te 8.49 to jest w nich zawarty więc nie potrzeba.tak w ogóle zaktualizuj stery(do płyty gł, do kart dźw. itd).spróbuj również bios do płyty gł...nie wiem czym jest to u Ciebie spowodowane...zasilacz jak najbardziej masz w porządku.trudno powiedzieć...konflikt sprzętowy... <_< ?a jaki błąd Ci wyskakuje?bo to ważne.co pisze dokładnie?

@rosolini.jak na stronie sapphire są stery to tylko i wyłącznie należy stosować do produktów tej firmy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<_< ?a jaki błąd Ci wyskakuje?bo to ważne.co pisze dokładnie?

Komunikat zamieściłem w poście #9.

Ruszyło - Catalyst 8471, wcześniej Hotfix. Tyle, że 3DMarki: 2003 w ogóle nie startuje, a 2005 wiesza się startując... Call of Duty chodzi bez artefaktów, diabelnie dużo FPS w porównaniu z Radkiem x700Pro. No, po części teżwynika to z faktu, że dziś wymieniłem Semprona 3000+ na Athlona 3000+. Dzisiaj już nie grzebię w sterownikach, ale jutro wieczorem spróbuję powalczyć, Dam znaćjak znajdę optymalny układ - bo widzę, że ludzie sporo broblemów mająz tymi kartami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komunikat zamieściłem w poście #9.

Ruszyło - Catalyst 8471, wcześniej Hotfix. Tyle, że 3DMarki: 2003 w ogóle nie startuje, a 2005 wiesza się startując... Call of Duty chodzi bez artefaktów, diabelnie dużo FPS w porównaniu z Radkiem x700Pro. No, po części teżwynika to z faktu, że dziś wymieniłem Semprona 3000+ na Athlona 3000+. Dzisiaj już nie grzebię w sterownikach, ale jutro wieczorem spróbuję powalczyć, Dam znaćjak znajdę optymalny układ - bo widzę, że ludzie sporo broblemów mająz tymi kartami.

Co do 3d marków to również są hotfixy...poszukaj.powinny ruszyć.

Wcześniej nie widziałem tego komunikatu...widzę że edytowałeś post.ja tam nie mam żadnych problemów(no ale mam pci-e).słyszałem że dużo osób ma, ale większość jeszcze z agp.ATI coś nie może zoptymalizować sterów do agp...(chyba że nie chcą się bawić już w to bo uważają,że większość ma już pci-e)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Asusa HD 3650 na AGP i walczę drugi dzień. No i udało się, choc połowicznie, ale zawsze.

Po włożeniu karty i zainstalowaniu sterowników z płyty, wszystko działało jak powinno. Denerwowały mnie tylko te przekłamania w kolorach; wiecie, np. w wynikach wyszukiwania Google czerwony bold zamiast niebieskiego. I wtedy zaczęło się kombinowanie ze sterownikami itp. Niestety, później ani jeden już nie podszedł. Nawet nie udało się wrócic do pierwotnego stanu. Postanowiłem więc zainstalowac drugiego Windowsa do testów i trochę się pobawic. Wyszczególniłem trzy największe problemy:

• Totalna "sieczka" w aplikacjach 3D, kolory, tekstury, czcionki itd.
  • Kilkusekundowe zwiechy w grach, np. przy przechodzeniu przez menu. W trybie 3D jest jak najbardziej dobrze.
  • Obydwa powyższe problemy na raz.
  • BSOD na ati2dvag.
Testowałem Omegi, 8.1, 8.2, 8.3, 8.4, z fixem AGP, bez fixa, stery z płyty, ze strony Asusa, czasem zmieniając w plikach sterownika z 9598 na 9596 itd. Nie licząc sterowników producenta, wszystkie instalowałem ręcznie, wskazując 3600 series. Aż wreszcie zainstalowałem 8.452, na nie 8.4 AGP fix, a na nie znów 8.452. I działa, choc w wynikach Google znów czerwono. Szkoda tylko, że na tym testowym systemie. :)

Teraz pozostało sprawdzenie dlaczego na jednym jest w porządku, a na drugim już nie.

[edit]

Ok. Brakowało GART-a. A wpadłem na to przyglądając się prędkości AGP w Everescie.

Edytowane przez user01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w tej chwili mniej więcej pohytane. Zainstalowałem Catalysty 8471, na nie Hotfix AGP, następnie znowu Catalysty i pomimo wyświetlenia komunikatu "Setup did not find a driver compatible..." (post #9) wszystko działa sprawnie. Kolory Google są ok, tuner TV - ok. Jedyna gra w jaką gram, czyli Call of Duty 2, też ok. Idzie bardzo płynnie pod DirctX 9, a przy poprzedniej karcie (x700pro) nawet nie było mowy o DX9, a i przy DX7 znacznie slabiej w COD2. No więc zobaczę jutro, może będzie mnie się chciało pomajstrować jeszcz ze sterownikami... Chociaż nie sądzę żebym się babrał w tym, bo jak znam życie znów coś się popoier..... i będzie marnowanie czasu i nerwów.

A tak swoją drogą to czuję się z lekka wydymany i następnym razem napewno wezmę pod uwagę NVIDIA a nie ATI. Poważnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 3d marków to również są hotfixy...poszukaj.powinny ruszyć.

Wcześniej nie widziałem tego komunikatu...widzę że edytowałeś post.ja tam nie mam żadnych problemów(no ale mam pci-e).słyszałem że dużo osób ma, ale większość jeszcze z agp.ATI coś nie może zoptymalizować sterów do agp...(chyba że nie chcą się bawić już w to bo uważają,że większość ma już pci-e)

Jak się nie chcą bawić, to na kiego kija wydają kartę na AGP? Nie wydawać nie będzie zabawy i ludzie nie będą mieli problemu.

A tak swoją drogą to czuję się z lekka wydymany i następnym razem napewno wezmę pod uwagę NVIDIA a nie ATI. Poważnie.

Ta jasne nVidia pod AGP :P oficjalnie koncern stwierdził zaprzestanie produkcji kart na AGP z serią 7xxx.

NVidia nie wyda już nic na AGP bo mieli problemy wdać ati też ma ale wydało jednak. no cóż. Nie wiem co gorsze ;) ja bym jednak wolał problemy i kartę niż brak karty i brak problemów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta jasne nVidia pod AGP :P oficjalnie koncern stwierdził zaprzestanie produkcji kart na AGP z serią 7xxx.

NVidia nie wyda już nic na AGP bo mieli problemy wdać ati też ma ale wydało jednak. no cóż. Nie wiem co gorsze ;) ja bym jednak wolał problemy i kartę niż brak karty i brak problemów :D

A kto mówi o AGP? HD3650 to moja ostatnia karta pod AGP, za 1,5-2 lata zmieniaękompa i wtedy oczywiście PCI-E. To miałem na myśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi